Tuesday, December 1, 2009

BUSY LAGIIII....

Tak dpt post comment lagi pc aku arini.. huh! sabar je la... aku ni mmg penyabar orangnya...
Ko ckp apa Mei/Anonymous... Kaspur? Bunyi mcm sebuah tempat yg nyaman je tuh! bestnya... dengar pun mcm menarik.. mesti tempat pun menarik.

Anis ~ tentang "perempuan sihir" yg ko ckp tu, berdoa la mudah2an Allah membukakan pintu hidayah buat dirinya. Tapi kalau serigala jadi-jadian... nauzubillah.. tak pernah pulak aku jumpa.. ngeri akuuu...

Aku pun ada bingkisan dari "Kashmir" yg mengimbau kenangan silamku... yg membuat aku hampir menangis...



Mesin getah ni la yg mengimbau kenangan silamku... teringat ayahanda dan bondaku tika bersusah payah membanting tulang menyara kami... buat ayahanda, anakanda panjatkan doa agar roh ayahanda tergolong di dalam golongan orang2 yg beriman, suatu hari pasti kita akan bertemu lagi... buat bonda, anakanda harap agar Allah sentiasa memberikan kesihatan yang baik, panjang usia..

Buat anakku... Arini mama dah masakkan donut salut coklat untuk minum ptg ni..

Busy mengemas arini... sementara membuat kerja2 mengemas tu aku siapkan dulu donut salut coklat permintaan si Ain ni.. agak2 diorg dah kenyang baru boleh buat kerja menghias rumah sesuka ati aku... nasi dah masak dah tapi lauk simple je sbb arini busy la.. byk nak buat benda.


Kalau rumah je kemas tapi perut lapar pun tak guna kan? Ptg sikit la aku masak lauk yg best2..




10 comments:

  1. huhu...seawal usia 7 tahun aku dan memegang pedal utk memusingkan pengelek getah itu....dan seawal usia 9 tahun aku dah memungut getah...dan juga seawal usia 11 tahun aku dah ngantol (menoreh)...

    dan seawal usia 13 tahun aku dah menyuluh...bangun pukul 4 pagi, balik kul 6.15 solat dan sarapan, kul 7.30 pegi balik menoreh...kul 10.30 pg selesai terus balik utk pegi sekolah pulak, nasib baik masa tu dah tak mengelek tapi di buat getah 'beku', busyuk mmg busyuk tapi duitnye wangiiii...

    anak penoreh getah mcm ni lah....

    ReplyDelete
  2. ye la aku dulu pun mcm tu gak..form 1 & 2 kan sekolah sebelah ptg, jadi pagi noreh dulu kat pt bangas..nasib buat getah beku je...naik basikal lalu dpn rumah ghazali talib...tiap2 hari..kul 10 siap blk..masak & basuh baju pakai tangan lagi sbb dulu x de mesin basuh...

    form 3-5 lega sikit sbb sekolah pagi tapi cuti wajib ada kat kebun..

    ReplyDelete
  3. ish ish... rajinnya kengkawan aku semua ni... korang mmg gagah perkasa! Patutlah badan pun tough2 sbb dari kecik dah dibiasakan lasak2.

    Aku kalau noreh ni bukan ler tak pandai langsung.. pandai gak kot..(seingat aku.. aku pernah la try test) kata org tu tak ler sampai rosakkan/patahkan mata pisau toreh tu... cuma mmg jarang ke kebun utk menoreh sbbnya MS kan ada.. dia kan lagi tough dari aku... kwang kwang kwang...

    Seram ya kalau sorang2 kat kebun.. aku masih ingat lg.. ptg2 kitorg lepak kat kebun sbb nak petik buah tembikai tetiba terdengar bunyi mcm binatang..

    "burrr tettt... burr tettt" .. cepat2 kitorg langkah seribu.. heee seram..

    ReplyDelete
  4. aku 3,4 & 5 tak de excuse mei...kena nyuluh gak, tapi masa tu aku g sekolah dah naik moto so tak kisah sgt pasal lambat tu...

    petang aku noreh lg (mawah kebun orang) duit tu bolehlah buat belanja sekolah dan beli minyak moto...seminggu sekali sure pegi pasar malam seberang kat pt jayus...ala bukannya nak ngorat cuma saja jenjalan....

    hujung minggu kena tlg abah aku metik kelapa sawit kat kebun org bawah jagaan dia...

    tp paling best kan masa form 4 aku di offer oleh Cik Omar utk metik kelapa sawit kat kebun bawah jagaan dia, apa lg tak lepas aku, bonus aku tu...pagi tlg abah aku dulu..

    mewah gak aku masa zaman sekolah aku dulu, abah aku tak pernah bg duit saku sekolah (duit upah kerja adala, lebih dari cukup...)

    eheheh...melalut lak aku ni...sorry Miss Mirror..mcm blog aku lak...hehehehe...

    ReplyDelete
  5. eh... carry on2.. teruskan bercerita.. best pulak mengimbau kenangan silam you all ni, kira korang ni anak yg soleh/solehah dan rajin la Anonymous/comei. Aku ni kalau nak cerita pasal kebun takut si Anis dgn MS gelakkan aku jer.. maklum lerr..

    ReplyDelete
  6. Ya aku mengesahkan MM anak emak BAPAK

    ReplyDelete
  7. MS... hehehe.. itu la pasal.. aku ni anak manja kalau gi kebun selalunya kena halau balik rumah.. apa nk buat.

    ReplyDelete
  8. biasalah tu....aku, kakak2 aku mmg kena tolong, tp adik2 bawah aku...ingat cuma mungut beku je...itupun masa coti je...

    lagipun masa tu dah tak berapa menoreh dah...pokok getah di ganti dengan kelapa sawit, tempat banjir katakan....

    MM tu Mbokde Monjo ke Minah Manja

    p/s: MM,.... bukan anak yg soleh/solehah tapi anak sing manut omomge wong tuek...ngugu omonge wong tuek...masa tu tak de terfikir soleh/solehah, manut karo ngugu aiea...engeh pak...engeh mak

    ReplyDelete
  9. Ingat tak lagi masa zaman budak-budak ada hantu getah. Pagi-pagi mak pergi menyuluh, mak ingat jiran sebelah pun menyuluh. Tegur-tegur tak jawab. Tak lama lepas tu baru nampak jiran sebelah tu datang dengan motor kapcainya. Yang kat kebun tadi H.A.N.T.U. Heeee Seramnya.

    ReplyDelete
  10. Hantu Getah?? Heee seramnya akuuu!!! Aku mcm ingat2 lupa.. tp sebab ko sebut perkataan "menyuluh" tu aku mcm teringat.. tapi setau aku kebun mak ko tu ada jiran ke? Hee takutt!!

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...