Thursday, December 3, 2009

KALAU ANDA TERKURANG KERJA

MM tak terkurang kerja tapi kerja tengah melambak-lambak ni..

Teringat satu perkara, dulu masa Ain tgh kecik-kecik umur 3,4 tahun selalu kami disapa dgn penjual buku kat shopping complex.... teringat MM kata-kata promoter yang berapi-api tu.. mmg hensem giler promoter tu ala-ala Shah Rukh Khan..

"Kanak-kanak sebenarnya Puan bukan mengeja tapi menghafal.. cuba you tengok perkataan ni.. CAT... (kucing) adakah Puan tengok anak Puan mengeja C.A.T ? Tentu tidak.. automatik bila dia terpandang word CAT tu bunyi dia "kat" "

Tapi bagaimana pulak dgn perkataan di bawah ni... bukan MM tersalah taip ya.. tapi..

"Aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn't mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoetnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be at the rghit pclae. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe."

kita masih boleh membacanya even tulisan tak tersusun... mcm jugak kalau kita nampak sebuah rumah automatik kita labelkan itu adalah rumah even dengan tak payah nk kira berapa tiangnya... pintu dibuat dari besi atau kayu, tingkap pasang jerigi atau tak tapi kita tahu itu adalah rumah...

Eh sejak bila pulak aku berangan nak jadi CIKGU ni???

Takpe sekali-sekala.. sempena musim cuti sekolah ni bagi anda di luar sana yang ada anak kecik tu kenalkan la huruf-huruf melalui flash card... tulis perkataan-perkataan yg mudah-mudah mcm MAMA, AYAH... SUSU atau apa je yg ringkas-ringkas.. Kalau MM ni mmg ada MALAS sikit... Shasal pulak jenis kanak-kanak yg tak suka duduk diam, so payah sikit nak aplikasikan benda2 ni...

Ada kawan MM pulak susah ati sebab anaknya asyik suka makan tak sudah sejak cuti sekolah. Boleh obesiti tuh!! Suruh je dia main game sikit2 kt depan PC takpe... pantau le mana yg patut... mungkin mana tau pastu dia stop sikit dari terus makan dan makan tak kenyang2.

Ok babai... MM nk sambung kerja yg berlambak ni.





No comments:

Post a Comment

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...