Thursday, December 3, 2009

The greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do?

ATAS : Sekadar gambar hiasan

The greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do ~ (Walter Bagehot). Iyer ker???

Iyer la tu agaknya...Contoh kalau org kata mustahil la Makcik Mirror (MM) tu pandai menyembelih lembu, nak bunuh semut pun takut agaknya... pastu MM dapat sembelih sekor lembu sesorang pulak tu... then MM pun akan rasa ..

"huuu so great..." ha mcm tu ker?

CABARAN TU!!! Apa kata mula-mula kita senaraikan apa yg mungkin orang sangka kita tak boleh buat, senaraikan dalam 5 perkara, pastu one by one kita cuba buat.. let say 5 perkara berikut :-

Bagi yg masih remaja mungkin perkara-perkara berikut :-

1) Masak satu resepi kek yg lazattttt mcm kat kedai yg tak pernah kwn2 lain cuba selama ni.
2) Yg lelaki mungkin... dpt tackle satu awek yg paling CUNNN giler kt tempat kerja/kat U yg jadi gilaan ramai... eh tak cuba mana kita tau dia tak suka, cuba la dulu...
3) Study smart... kurangkan sembang2 tak berfaedah, tido awal (kalau xde assignment) pastu bangun awal.. mesti esoknya you all akan bangun dengan segar.. muka pun jelita/hensem.. ramai yg nk ngorat..
4) Dapat menguasai banyak bahasa kt dunia.
5) Dapat simpan duit sekian-sekian byk... kalau bulan lepas cuma dpt simpan 20% dari gaji.. bulan ni simpan 90%... ehhhh jgn ler terkejut plak.. dah tentu tajuk ni DOING WHAT PEOPLE SAY YOU CANNOT DO!

*Eh itu ari ada satu manusia tu TERbaca blog MM ni... tak sangka diam-diam dia curi-curi baca.. dia kata...
"Eh Sam.. you nak amalkan HCMB40.... dibuatnya sebelum 40 you dah meninggal mcm mana?"
hahahaha....

apa da you niiii.. mmg ler sasaran before 40 tapi tak bermakna kita ni sampai tak boleh enjoy langsung.. cuma berpada2 la beli sesuatu.. maksudnya tidak la boros berbelanja ikut suka.. kalau I mati before 40 pun at least.. (insyaAllah) I tak bersaudara dgn Syaitan (Nauzubilah) sbb melakukan pembaziran dlm berbelanja.. semalam pun MM beli satu produk kecantikan tu ada satu awek promoter yg jual tu menegur...

"kak.. akak ni tak sayang duit ya beli benda ni mahal-mahal.."

dah rasa bersalah je MM ni bila dia sebut mcm tu, apa punya kesian la company tu ada promoter yg mcm dia ni hehehe tp bagus gak... dia ikhlas memberikan nasihat... tp MM beli la jugak sbb nak cantik punya pasal kan lagipun MM baru keluarkan e-wallet komisen BIOASLI... nak kata bersalah sgt dgn IRP pun tak la jugak sbb guna duit sendiri.

Oh ya.. kalau duit dr suami ni ada baiknya kita jimat-jimatkan... ya la.. kesian dia penat2 kerja kan? Don't be so greedy semua nak dihabiskan sesuka hati... Kalau sikit dia bagi pun simpan je la mana yg termampu, jgn sampai jadi kedekut sgt sampai anak nak mintak belikan jajan/mainan sekali-sekala pun kita kata tak de duit....simpan RM10 sebulan pun lama2 boleh jadi bukit gak kan... eh tak nk la kalau jd bukit.. jadi villa.

p/s : Ini hanyalah coretanku pd TUAN YANG BERTANYA tempohari... tak sangka tuan masuk ke blog hamba yg tak sepertinya ni ya... t.kasih.





















5 comments:

  1. benda yg paling aku suka ialah benda yg org tak berani buat atau org bg nasihat jgn buat....

    maksudnya pada aku ialah benda tu ialah benda yg bukan sembarangan orang yg boleh buat..kalau aku boleh buat aku adalah org ada-ada...

    tak cengitew!!!!!

    p/s: kalau dah menyalahi undang2 dan hukum hakam jgn lah pulak di buat...itu cari bala namanya

    ReplyDelete
  2. memang punn... mcm kanak2 kalau kita tegah makin dia buat.

    Dulu time aku remaja pun mcm tu.. makin org tak suka kita buat.. makin la kita buat...

    tapi bila kita dah kawin.. byk benda yg kita tak suka buat tapi kita paksa diri kita buat..

    p/s: pening tak baca komen aku ni?... ngee ngee ngeekkk (ketawa ala musang nangis a.k.a mencuri ketawa si Comei).. hahahaha.

    ReplyDelete
  3. ya aku pun mcm tu gak...mana yg di tegah itu yg aku buat...rasanya kalau aku ikut ckp org tua aku x de la aku merantau & keje kat KL ni...rasa2nya anak aku da berderet sekolah kat kashmir tu...ngeh ngeh ngeh....

    sbb tu L skrg x pernah larang aku buat apa yg aku suka sbb dia dah tau kelemahan aku ...ngeh (1juta kali ala2 pontianak)

    ReplyDelete
  4. hehehehe... itu "kelemahan" ke atau "kebrutalan" Mei? Kalau suka buat benda yg org tegah tu bukan kelemahan..

    Mcm jugak lelaki.. kalau kita tegah "jangan kawin lagi bang.. jangan... tolonggg jangan" makin la dia nak kawin.. mcm tu ke Anonymous?

    ReplyDelete
  5. oooo...salah ye perkataan yg aku gunakan tu..entahla BM aku pun dah teruk skrg ni...mcm2 bahasa yg aku guna skrg ni tu yg BM pun dah bercelaru...yg penting ko baca paham kira ok la tu...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...