Wednesday, December 16, 2009

RESEPI ALMOND LONDON - UNTUK RUJUKAN ANAK DARAKU, AIN


Ain... jom kita buat.

almond london...


eh salah bukan almond london tapi ALMOND KASHMIR.. buat sendiri nanti kalau senang2, buat dlm separuh dr resepi kt bwah je.. klu buat bebyk sapa je yg nk makan.... Mama kalau benda kecik2 mcm biskut yg kena buat berulang2 ni Mama cepat bosan kecuali kalau raya je terajin sekejap...

(resepi bwh ni dpt dlm 150 biji... kita buat la dlm 75 biji ke... kita makan sorang dlm 15 biji.. ok ler tu)

RESEPI ALMOND KASHMIRKU....

BAHAN UTAMA

250 g mentega (satu buku butter tu la)
150 g gula aising
2 kuning telur (nk asingkan putih dgn kuning nt panggil Mama)
2 camca teh esen vanilla
500 g tepung gandum
2 teaspoon emplex (disatukan dan diayak dgn tepung atas tu)

INTI BADAM
670 g badam berkulit, digoreng atau dibakar hingga kuning keemasan, toskan atas tisu

BAHAN LAIN:
600 g coklat masakan
1 camca besar dough softener --- klu takyah guna pun takpe.
badam cincang secukupnya
paper cup saiz kecil warna hitam

1. campurkan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, then masukkan kuning telur dan esen vanilla. pukul bahan2 tersebut hingga berkrim.

2. masukkan tepung gandum (ayak dulu kalau nk sedap) sikit demi sedikit sampai adunan menjadi doh yang lembut. tutup doh kejap ngan tuala or tisu lembap, then ambil sikit doh tu, for about 3/4 tea spoon then salutkan doh tadi pada sebiji badam yg dah digoreng td.. buat sampai habis.

3. bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit atau lebih sehingga yakin masak. sejukkan.

4. cairkan coklat secara double boiler (mcm yg dah mama ajar siang tadi)... bila coklat cair, masukkan dough softner dan kacau rata.

* DOUGH SOFTNER ~ ni guna masa nak cairkan coklat utk senang dicurah ke atas biskut, senang beku dan coklat akan nampak cantik berkilat... tak ler malapppp jer. Tapi certain people kata tak sedap... entah ler.

Bila makan almond london teringat si ANIS yg rajin masak kuih ni... tp ke mana ko menghilang ANISKU... 3 ari lepas MM mimpikan ko jual bakul2 cantik utk aku.. ko jual mahal sgt..... entah ler.. MM nk mimpi PUAN CORELLE termimpikan ko pulak... tido dh basuh kaki.. tp termimpi gak.. agaknya cik rindukan tulisan ko la agknya sbb lama sgt menghilangnya.

Buat ZAHIRAH ... thanks ya bg no. telefon Cikgu Norran tu.. we all sgt la menghargainya.. MM dah inform kt kengkawan lain ex-tijb yg rindukan beliau. Mmg bermanfaat sungguh berblog dpt menjejak kasih yg hilang.

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. u're welcome... i pun ada bagi tahu cikgu norran pasal u all...dia excited...
    anyway, mana chat box u?

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...