Saturday, February 13, 2010

Resepi Pecel Sayur


suatu pagi yg indah.....




kacang panjang yg dah siap dipotong2..
bwng2 digoreng dulu....belacan pun digoreng dulu...


tauhu & tempe siap digoreng & dipotong nipis..

goreng tak perlu terlalu garing..bubuh kunyit ketika menggoreng


lada kering digoreng sampai hampir hangus..tp jgn la sampai ireng...


sebelum dimasukkan kacang sangan... blend dulu cili kering goreng td plus gula plus air asam jawa..guna air yg telah dimasak... gula mmg
kena bubuh BANYAKKKKKKKK sgt... resepi ini tak sesuai utk pengidap diabetes..
1/2 kg gula diperlukan utk bg resepi ni umph... pastu
tambah la bwg2 yg telah digoreng, cekur tak payah goreng..
baru bubuh kacang tanah yg telah disanggan spt di bawah...


t.kasih kepada ibu mertuaku kerana memahami hobi menantunya ni.... sambil memasak, sambil tu MM mengacau dgn membuat kerja2 shooting ni...
sedap tau "pecel" yg kami masak ni..
tak sabar nk lunch together-gather ni...




my MIL dah hidang pun pd MM depan PC ni... yummy!!!







4 comments:

  1. sedapneeeeeeeeeee....meleh air liurku

    ReplyDelete
  2. mmg sedap Mummy... tp klu bukan Jowos x suka kot.. kt rumah my MIL ni pelbagai bangsa & warna kulit..x semuanya suka... but MM & my MIL mmg suka sgt... nyum nyum.

    ReplyDelete
  3. Aku baru sampai rumah ni... Bukak je bloge nampak ko masak ni terus aku teringin... Sesekali ku rasa teringin.... Kenapa ko tak buat kat kg hari tu ha?

    ReplyDelete
  4. Eh Anis.. baru arini Cik perasan ko komen kat sini.

    Nak buat kat kg? Nanti la kalau blk kg kita buat sama2.. yg penting ada cekur.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...