Wednesday, February 3, 2010

KETIKA AKU MALAS....

tetiba penyakit "mim alif lam sin" dtg plak arini..

SO!!!

MM masak mee hoon sup je sudahlah!!!
bukan mee hoon sup yg berkuah tu.. yg kering ala2 mee hoon singapore tu..


daging yg sudah ditoskan..


fishball.. patut kena potong lebih nipis skit ni...


carrot ~ pun patut kena potong dgn lebih halus mcm buat lodeh tu...


bwng2.. onion n garlic, rempah tumis, halia sikit, udg kering... ada chef ckp bubuh lada hitam... ada yg kta bubuh lada sulah..... ada yg tak nk bubuh langsung....tp ni MM bubuh sikit black pepper tu..dlm 5 biji.. garam jgn lupa...

..ok...masih lg di kuali....
ni blom settle lg ni.. kena gaul2 sampai mee betul2 lembut.. klu kurang lembut.. tmbh lg air...gaul2 lg... mee hoon goreng jenis putih ni kena lembab2 sikit...
kalau kering kontang tak sedap...

Pastu bubuh la tauge jika suka.. buat la lada jeruk...

gmbr yg dah siap terhidang kt meja... lupa plak nk snap sbb terkelam kelibut tadi...
kamera MM ni pulak mcm leceh sikit nk upload pix... slow mcm siput.

13 comments:

  1. Ini namanya bukan malas... Kalau masih masak tu kira rajinlah... Yg malas tu beli bungkus ke @ makan je kat kedai heee... Sedap je nampak mee tu...

    ReplyDelete
  2. oooo gitu ke? kira rajin gak la ni ya? aku pun x tau apa yg buat aku malas sgt arini.. mungkin sbb mlm tadi terlewat tido tolong ank aku wat homework... homeworknya berjela2..tu pun aku paksa jugak dia abiskan...

    ooo mmg tersangatlah sedapnya mee yg aku masak arini, Shashal yg kata bukan aku..hehehe.. org kata bubuh rempah sup sikit biar sedap...tp aku x bubuh pun td.. ala sama je rasanya..

    ReplyDelete
  3. Mau order mee 3 bungkus...
    Dah siap kasi call tau...

    ReplyDelete
  4. eh kt area2 office lama u tu kan ke mee hoon sup lg sedap SP!! lama x mkn kt sana.. teringat ABC kt situ..sedap!

    ReplyDelete
  5. kok PANDE NGONO SAMPIAN niku masak rupane saiki

    ReplyDelete
  6. Sugeng dahar, monggo2..

    alit2 yo pande..kersane Ngalah.
    kulo nyuwun pirsa, sampian niku wes jikok barang nang embok? (rahsio).

    ReplyDelete
  7. peh cakap jawa plak..ni jawa halus ke..lain je bunyinya..lama x ngomong ..kelalen la sam..hehe..sedap nya mee..

    ReplyDelete
  8. Enggeh...jawa halus KGee... something yg hampir dilupakan org jawa sendiri. Sedap ke mee tu? Sugeng dahar...mongo2..

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. alamak versi jawa yang ni Mummy tak paham ... Mummy paham yang versi Jawa Baku je...

    ReplyDelete
  11. sama le MM pun Mummy.. sebenarnya MM pun bukn terror sgt pun...sejak arwah Ayah dah takde mmg terus tak pernah dgr org berbahasa halus ni.. skrg kt kg pun org dah jarang berbahasa Jawa even bahasa Jawa baku.

    ReplyDelete
  12. Zaman masa sekolah rendah dulu, murid2nya 100% anak jawa.. Yang aku tak dapat lupa bila siapa cakap jawa dalam kelas, cikgu denda 5sen... Ko dulu kena tak mcm tu...?

    ReplyDelete
  13. tak pulak...tp classmate aku ada yg kena lempang dgn Cikgu J sbb berckp Jawa kt kelas.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...