Monday, February 1, 2010

PACERI NENAS VERSI AKU..


terliur sgt dgn resipi paceri nenas di blog Anis... dan nk tunggu dia bg resepi asik sibuk memanjang....maka hari ini dgn tak sabar2nya MM pun memotong le nenas dan ini ler rupa bentuknya..


cili kering MM potong2... nanti biji dia terlerai sendiri masa direndam tu....malas nk boil.. rendam jer...


ni ler nenas yg MM beli tu.... RM1.89... nmpk nenas ni teringat dulu zmn MM bekerja dgn sykt buah-buahan import eksport... syyyy!!! rahsia...


ni ler hasil paceri nenasku...tak tau ler sedap ke tidak...
mcm mee bandung je rasanya Anis (Wah! jujurnya aku berbicara!!!)...
ni ler first time MM masak paceri nenas versi keruh... selalu dulu MM baru2 kawin tu kan....MM masak paceri nenas yg jenis cair tu... ala tk susah resepi cair tu.. rempah tumis pastu bubuh lada merah potong 2 then campak le nenas dlm rebusan tu...pastu bubuh gula, garam..angkat!



resepi paceri yg keruh ni agak complicated sikit... MM bubuh cili kering, bwng2...halia, rempah tumis, udang kering, serbuk kari...emmm apa td ya? santan.. kerisik... gula... dlm resepi kata bubuh gula melaka... MM tukar je gula pasir...

Silakan darlingku, IRP sudi-sudikan makan si buah hati you masak hari ni.....PACERI NENAS KERUH VERSI MAKCIK MIRROR....


4 comments:

  1. Alamak sorrylah aku sebenarnya benggang dgn line aku ni... Terkedek-kedek gitu... Masak tu ko bubuh daun kari dengan rempah campuran x? Rempah tu ada biji sawi, halba dan jintan... Pajeri ni kalau masak betul, dia tak banyak kuah...Ala-ala mcm rendang gitu... Sampai keluar minyak gitu..

    ReplyDelete
  2. ooo five mix powder ke? entah ler resipi ni pakcik google yg bagi aku...

    Tapi selagi x dpt resepi ko tu aku mcm tak puas ati la... pakcik google ni mesti tipu aku ni... ada ke buat paceri jd mee bandung...

    dia ada ckp suruh bubuh serbuk ketumbar dgn jintan..tp aku degil x bubuh sbb mcm something wrong je berjintan2 plak.

    ReplyDelete
  3. ok apa..resepi baru kan..."Pajeri Bandung" hahahahahha..kira ok lah tu ada rupa gak kan...ehheheheheh...

    ReplyDelete
  4. Hai Mama Miraki... Emm mcm kurang ok la Mama sbb bila dikenakan dgn nasi mcm tak kena je.. mcm kita mkn nasi berkuah mee bandung plak.. tp agaknya Pakcik Google mmg suka resepi mcm ni kot... tekak jawa I ni je yg tak boleh nk terima.

    p/s: Takpe..si Anis dh update resipi paceri nenas di blognya.. one day nk cuba resepi tu pulak. Tq Anis.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...