Wednesday, March 17, 2010

HADIAH BERNILAI RM7K????


sekadar gmbr hiasan


mendealah apa ni? Hud dapur jenis cerobong.... ada kisah di sebaliknya...

Gambar hud atas tu rasanya 2 kali ganda cantik dr hud yg aku nak cerita ni.... harga yang ditawarkan kalau tak silap RM2k... Dah lama berlaku... adalah lebih kurang 5 thn dulu dah... tapi kisah ini menjelma semula apabila semalam satu awek cun tu sudah terkena.. sama kisahnya dgn kisah sorang blogger ni.

Petang tu aku tergesa-gesa keluar dari pintu supermarket sambil memimpin 3 orang anakku yg masih kecil ketika itu. Tiba-tiba satu promoter ni mengajak aku berbual kejap... aku ni dah la dah terlewat... tapi dia pujuk jugak untuk mendengar celotehnya. Entah mcm mana aku boleh pulak terpedaya dgn pujuk rayunya.

Pastu dia suruh aku isi borang... aku pun isi lah nama aku... eh silap.. aku kelentong je nama samaran.... Ni anak aku si Shashal dah merengek-rengek dah dlm troli.... mekkk...mekkk.. tanda tak selesanya dia sbb Mamanya hampir nak diperdaya. Pastu... promoter tu suruh aku pilih kotak yg mana dlm skrin komputer tu... aku pun pilihlah kotak pertama di antara 3 kotak.. jarang kan orang pilih kotak pertama...selalu mesti pilih tgh atau no 3.... tapi aku pilih gak kotak pertama... rupa-rupanya... Wow! Aku dikatakan layak untuk memenangi hadiah bernilai RM7k... promoter tu mcm risau... (aku tak pasti la dia risau sbb mmg itu lakonan ke atau dia risau sbb aku boleh menang RM7k dan tak menyangka yg aku akan pilih kotak pertama)...

Pastu.... dia telefon boss dia...

"mcm mana dia boleh menang ni Boss??"bisiknya di talian... aku pun heran.. pehal pulak la promoter ni risau aku menang plak ni.... mcm something wrong je....
pastu boss dia pun berckp dgn aku ucap tahniah & mcm2... pastu dia kata... dia suruh aku ambik gmbr utk tujuan promsi di akhbar sbb aku menang. Aku kata aku tak nak sbb muka tgh selebet, make up pun dah cair.... dia pujuk.. tapi aku berkeras tak nak. Anak2 aku pun tak nak.. sib baik lah.

Pastu... sorang lg promoter datang... entah berlakon ke apa... dia ckp...

"akak mimpi apa Kak.. boleh menang ni??" dia yg ala2 nyah tu menjerit kesukaaan.....

"Tahniah kak...."

Pastu dia tunjukkan la benda-benda yg aku menang tu... antaranya set kristal satu gerobok, (dia kata kristal... tapi mmg silap la kalau dia nak berckp tentang kristal dgn orang tua mcm aku ni... mmg kristal jadi2an je tu.. takde rupa kristal langsung). Di samping tu ada hadiah tambahan iaitu set radio.


sekadar gmbr hiasan

Aku kata... kalau benda-benda tu free aku gembira je lah... mana tak gembiranya... dlm tergesa2 nak balik tetiba klik2 komputer menang hadiah yg dikatakan bernilai RM7k...mestilah happy giler. Tapi.................

Tapi... promoter tu memberikan kata dua... kalau nak menebus hadiah2 tu.... kena beli barangan dari company mereka sbg tanda sokongan... dan antara barangannya ialah Hud yg bernilai RM2k tu lah..... alamak! satu hal pulak..... dlm fikiran aku.. kat luar harga hud pun tak sampai RM1k.. RM4oo ke apa gitu la...

Aku pun telefon la my IRP.. sayangnya tak dpt dihubungi pulak.... aku ckp dgn promoter tu... bagi la tempoh bertenang at least 2,3 hari... dia kata.... jgn la diskus dgn hubby... nanti mesti tak boleh punya.. ada ke mcm tu pulak.... pastu dia suruh letak la deposit dulu.. since hari dah merangkak senja aku pun letak la deposit apa yg ada dlm poket je la RM200.00. Tak sempat la nk gi bank nk cucuk2 duit plak. (ada hikmah rupanya)

Sampai rumah.... aku ingatkan my IRP gembira dgn berita aku... rupa2nya..... hahahahha.......
Lalu apa jadi dgn duit deposit RM200 tadi? Kesian kt laki aku... tak pepasal dia kena pi mengadap promoter bertuah tu tadi untuk membuat tuntutan... mmg aku dh memutuskan dah utk menolak tawaran hadiah tu sbb dlm resa berkata-kata ini mcm kes gores dan menang je...jadi setelah berhujah2 (agaknya la... sbb aku mmg tak ikut pun)... promoter tu suruh beli apa-apa je barang kt situ yg bernilai RM200.... heee...geramnya. IRP pun ambik ler satu brg letrik yg mana kalau beli kt kedai biasa tak la sampai RM50.

Bagaimanapun aku bersyukur kerana terselamat dr tertipu dgn jumlah yg lebih besar... selepas itu mmg aku berhati-hati apabila melangkah keluar dr rumah... ok puan2.. jgn lupa baca doa sebelum keluar rumah.

13 comments:

  1. Nasib baik MMirror tak terjebak ngan amount yg lebih besar. Mummy pun ada experience gak cuma tak sampai tahap terjebak sebab dah banyak berita pasal penipuan ni. Mummy layan je promotor tu nak tengok sejauh mana lakonan dia. Bab lakonan ala2 terkejut tu memang sebiji cam yg Mummy alami tu la... dia org dah diajar selain jadi promotor kena jadi pelakon gak...

    ReplyDelete
  2. hehe..btul2 lakunan yg membanggakan.boleh masuk raja lawak pon ada.rasanya ramai yg dah kena dan tertipu .pernah adik akak terkena tapi x la sampai keluar duit sbb dah tau,disebabkan nak tau tektik apa yg bdk2 ni gunakan..kita cuba buka..pas tu x nak..siap marah lagi kata nak report polis..kta bg tau report la..x nak pulak.btul la amoi2 ni..muka je cantik..buat la kerja lain..

    ReplyDelete
  3. ye la kakak comei pun ada yg terkena habis riban gak...ala kakak comei tu mmg mudah terpengaruh...dia pun duk JB gak...

    ReplyDelete
  4. Hai puan2 semua Mummy, KGee n Mei...ada gak experience ya.. itu la masa tu MM pun muda sgt kan.. ehem!(5 thn lepas kn, masih hingusan gitu!).. jadi tu yg agknya mudah terpedaya tu... sib baik my hero IRP telah selamatkan bininya ni.. tu pun mulanya MM mcm nak merajuk gak la..hehehe..

    Betul la kan... bab2 "berlakon" tu diorg mmg mcm dah pro je.. kalah bintang filem. Siap TERKEJUT! Ucap tahniah lagi.

    Eh Mei... ko mengata kakak kau.. klu dia termasuk kt blog aku ni.. marah dia karang! Ala Mei.. benda tu mcm real la.. nk salahkan dia pun x boleh jugak.

    Ni la smlm satu minah tu dah terkena riban2 beli water filter ribuan ringgit (pun kt sebuah pasaraya terkemuka di JB).. ni yg aku terimbas balik cerita ni..

    ReplyDelete
  5. Adehhhh ciannyer MM, nasib baik MM ni jenis poket tebal... hehehe...

    1 thing yg kawe buat, kalau ade promoter nak suruh dengar @ nak offer mcm2 kat kawe, memang kawe tak layan punyerrrrrrrrrrrrrrr....

    Itu worang banyak JAHAT, suka memperdaya...
    Kalau betul dia nak bagi hadiah, bagi jer la jgn banyak citer.... tol tak?...

    Lagi satu kalau benda tu mmg free sgt2 lah, better la promoter tu bawak balik itu hadiah kasi menang sendri..

    - p/s --- Aku mmg geram dgn modus operandi yg macam tu, mcm nak sepak tendang jer diorang tuh.. gerammmm..

    ReplyDelete
  6. Poket tebal?? amin....

    Betul tu SP.. klu diorg tu ikhlas nk bg hadiah FREE tu bagi jelah.. x payah nk bersyarat2 plak.

    Ni skrg minah cun yg baru terkena semlm tu nak bawa kes tu pd Tribunal. MM doakan dia berjaya! Kita mmg kena jd pengguna bijak.. jgn dipijak..

    ReplyDelete
  7. hehehe...x mengata tapi mmg betul pun.....x de nya kakak aku tu nak bukak blog...entah2 blog pun dia x tau apa...hahahaha..aku ngata kakak aku lagi ni...

    ReplyDelete
  8. ampunkan Comei ya Kak (aku pun tak tau apa nama kakak ko tu..haha)..

    ReplyDelete
  9. MM
    mama pun pernah alamai cam ni. tapi kan cam mummy gee gak ler...layan aje dulu...pas tu mama sound dia " Dik..lain kali buatlah skrip lain boleh tak....asyik skrip ni aje ulang siaran" pas tu terkedu budak tu...hehehe

    ReplyDelete
  10. Mama.. ada juga yg bernasib baik dpt brg2 yg berbaloi..mcm sorang kaum kerabat MM tu, dgn hanya RM1k beliau dpt mesin jahit, oven/pengukus serbaguna yg berbentuk ricecooker tu.. plus microvave..3 brg semuanya dgn pembelian RM1k... tak pasti la sama ada ala gores dan menang ke apa.. tp beliau kata, hubbynya mengamuk la jugak..hehehe.. Tapi bila dibelek2 pd brg2 yg dia dpt tu nmpk mcm puas hati & berkualiti ..mmg jelous la jugak sbb oven ala ricecooker yg dia dpt tu mcm xde je kt pasaran, bakar cake pun senang je. Tapi 1 dlm seribu la yg bernasib baik mcm tu..

    ReplyDelete
  11. aku agak kerap di datangi org2 mcm tu....mungkin muka aku ni muka senang kena tipu kot.... tp tak semudah tu aku ditipu...aku yg tipu diaorg adalah.....sampai ada satu kes boss budak sales tu ugut aku nak buat polis report....aku pun apa lg suka betul bila dia ckp mcm tu...aku terus ajak org tu pg balai...tp lepas tu dia bg mcm2 alasan lak... hehehehe.....tau takut...aku siap mintak no ic(tak bg org tu) aku catit no pendaftaran kereta... aku tgk cuak je muka org tu... atlast dia belah mcm tu je...tak ckp apa kat aku...adalah 45 minit aku tersangkut dgn org tu....

    ReplyDelete
  12. BB ~ bukan ko muka senang kena tipu tp salesman tengok muka ko muka org berduit... tu yg diorg tu ambik kesempatan.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...