Tuesday, March 23, 2010

TIP-TIP UNTUK KURUS (atas permintaan)

Tip-tip kurus, slim.....kembali langsing selepas melahirkan...




Aku pun tak tau kenapa hari ni aku terlambat update blog.... sebenarnya dari smlm aku dah ckp dgn Comei dah yg aku nak menyahut cabaran sbg blogger yg paling rajin update blog sbb ada "contest".... haha... contest kan Mei kan? ;P utk Comei's friend book of records... hadiahnya ialah.... makan sendiri bayar sendiri.

.. tetiba spgj hari ni aku disibukkan dgn keadaan anakandaku yg kurang sihat.... budak bila dh tak sihat tu phm2 je la.... byk benda yg kita kena uruskan... dr memberi ubat... pastu mendodoi sbb merengek, vomitt dan mcm2 lg.... tp takpe.... selagi Mama ada di dunia, Mama akan buat semua tu dgn penuh ikhlas...

Aku ni sebenarnya masih terhutang tip kurus yg direquest oleh beberapa org kwn sama ada di blog maupun di FB.... tpi since aku sendiri pun kurus semulajadi jadi yg boleh aku bagi di sini ialah tip-tip yg pernah aku amalkan, dulu masa bujang bila org ckp aku gemuk pun marah gak aku....buat sesuatu jugak la masa tu.. skrg terbalik plak...dh kurus sgt plak :


1) Bagi yg dah berkahwin - Seboleh-bolehnya susukan anak anda.... kalau I..mmg automatik akan turun berat badan mendadak.

2) Makan jamu - sejak awal remaja I mmg suka mkn jamu konon nk kulit yg gebuz & bdn kerengge tp skrg dh stop dah sbb makcik yg jual jamu tu selalu asik outstation....busy katakan... bidan kg... mkn jamu Makcik tu bagus.. kulit jadi kemerah-merahan ala minah saleh gitu...uwek! tp kalau menyusukan baby jgn la mkn jamu pulak. Tp berhati2.... jgn mkn jamu yg kita tak tau apa isi kandungannya.... dgr pulak skrg ada yg berchemical... sbb tu la.. disebabkan itu I pun dah berhenti berjamu2 ni.... bila dh stop... dah tak kerengge lg dah... dh jd lidi plaks...

3) Bengkung/korset - kena amalkan spjng dlm pantang.... entah la org tua I pesan mcm tu... kalau tak dlm pantang pun... cuba la beli korset, at least anda boleh mencatu pemakanan anda... ank sedara I ada jual...alamak lupa plak la URL blog dia tu... MYLENTIK blogspot ke apa tah nama blog si Nurul tu.. tak pun beli dgn adik MAR... dia pun ada jual korset yg dikatakan boleh mencatu makanan kita...

4) Mungkin juga pil perancang kehamilan anda tu tak bersesuaian utk anda... pil perancang kehamilan bila tak sesuai boleh menjadikan sama ada org tu jadi terlampau kurus atau terlampau gemuk. Minta nasihat doktor anda.

5) Disiplin diet. Boleh makan nasi tp seeloknya nasi kurang kanji.. tanya la kt kedai tu apakah nasi yg kurang kanji.

6) Exersice... jogging atau at least sibuk2kan diri... lincah2kan diri turun tangga naik tangga.

7) Sauna - tak mahal pun...klu kt kg tu RM10 je sauna. Klu malas nk ulang alik gi spa.... beli je mesin sauna tu.... baru je RM400. tp kena la belajar mcm mana nk setting. Lelaki pulak tak digalakkan bersauna selalu sbb ah phm2 sendiri la kan... tanya pd yg pakar bab2 dalaman ni.

8) Beli mesin penimbang di rumah.... so, anda tahu berat bdn ideal yg anda impikan.

9) Bykkn mkn buah... so bila dh kenyang mkn buah anda dah tak minat nk menyentuh makanan2 lain yg boleh menggemukkan... tp jgn mengabaikan makanan berkhasiat pula... terbaca tip dr sorang artis tu.... utk breakfast dia mkn fruit bar yg mengandungi oat,buah2an kering je... dah menyerupai sepinggan nasi.. Fruit bar ni mmg sedap... I pun suka...yg penting berkhasiat.

Ok.. itu je tip utk setakat ni.... akan bersambung sbb kepala pun senoneng la arini....

10 comments:

  1. muahahahaha...aku ingat ko lupa pasal contest kita tu..

    oh ni ke tips2 nak kurus...
    x pe la cukup le aku comei...wahahahaaa

    ReplyDelete
  2. aku x kn lupa punya..cuma busy sikit arini... anak aku pun x berapa sihat. bila dh x busy nt.. ko tengok la...every minute aku update sampai mabuk ko baca...hahaha..

    ReplyDelete
  3. wahahahaha..wait & see..

    ye la anak aku pun hari ni dmm blk...kat tpt aku tgh musim dmm...
    jiran2 aku semua dmm...

    ReplyDelete
  4. salam,
    teringin gak nak manja2kan diri
    tapi kena tengok bajet gak la
    heeeeeeeeee...

    tq singgah n komen blog biru
    xoxo

    ReplyDelete
  5. ya bluecity... manjakan diri kt rumah je.. dlm besen pun ok. hehe.. thanks singgah.

    ReplyDelete
  6. nak kurus jugak.. nak kecik kan lengan ngn paha.. hehehe doa je boleh x? usaha xde.. hahaha

    ReplyDelete
  7. Buk jangan lupak yaa makan jamu... Ibu Anis selalu kan buk makan ituk jamu Perapat3in one... Biar ngetop gitu... Orang bilang badan cantik ngak nampak sudah umurnya banyak... Aduh jamu tu murah ja buk Kalau ikut rupiah berapa ya ngak tau kira2... Tapi kalau ikut ringgit Malaysi 5ringgit saja buk...

    ReplyDelete
  8. MM
    Jika anda gemuk, tapi sihat,syukur.
    Jika anda kurus, tapi sakit,tiada guna kurus.
    Kaya ada 3:
    Kaya harta
    Kaya Masa
    Kaya kesihatan
    Yang baik di sisi Allah, ialah yang bertaqwa, bukan gemuk atau kurus.
    Jangan marah saya MM.

    ReplyDelete
  9. Waduh Ibuk Anis jual jamu ya?

    Karisma kenapa Karisma? I tau siapa you...jgn la nk berselindung di balik nama.. FYI - Tip2 ini dipublishkan atas permintaan. I tau you orgnya kurus2, putih2 gitu kan? Hehehe... you see, blog I ni ada cctv tau!

    ReplyDelete
  10. @Nickhun... awk tu MM tgk dlm gmbr mcm dah slim je tu...nk kurus camne lg..dah ok le tu...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...