Thursday, April 1, 2010

MARI BELAJAR SHORTHAND


usb termahal di dunia - hasil mengendap kat blog sorang mamat ni
(sekadar gmbr hiasan)... sapa nak hadiahkan utk I plak ya?




Haiiii.... assalamualaikum...




Makcik Mirror (MM) rasa agaknya budak-budak zaman sekarang ni kalau ambik dictation, sepantas kilat diorg buat... tak payah belajar shorhand ataupun trengkas lagi dah.

mmg le.. aq mmg cpt wt kja
aq ank alf bru la kt arn...

MM ni anak alaf lama....kadang rasa pening bila anak daraku menghantar sms. Semalam terbaca kat blog sorang otai blog tu (sorry lupa pulak nama dia ni)...... otai yg dah berjuta-juta hits dan income nuffnangnya 4 angka sebulan tu memberikan tip, kalau nak berblog sebaiknya menulis la dengan tulisan yang penuh...
 
Ya ya ya... itu memang dah lama MM fikirkan dan amalkan pun... even kadang  MM pun suka je mengendap blog adik-adik manis kita yg masih SUCI dan comel-comel tu bershortform2 kat blog memasing...mcm ringkas je... bubuh2 gmbr sikit,  lepas tu tulis ayat comel2...nmpk so cute je blog, menunjukkan yg empunya pun cute orangnya. Lagipun diorg mungkin sibuk ngan kuliah/assingment...so, tak ada la masa nk mengomel-ngomel mcm MM ni sampai berjela2.

Tapi tentang tulisan penuh tadi ....Memang ada benarnya, let say kalau seseorang membuat carian di google... mereka mesti menaip macam ni kan...

"mencari pekerjaan di Kashmir ..." tak kan Pak Cik Google terus bring them direct to our blog yg menulis shortform-shortform macam ni...

"ada kja ksg kt cni".... "sapa nk biz on9 dgn aq?"

Sebut pasal shortform ni....hari tu MM reply satu msg sorang kawan MM tu..

"aku xnk pegi gathering tu"..... tapi Minah tu reply...

"klu ko nak pergi, tunggu aku fetch ko nanti kat rumah pukul ......."..... lorrrr...... dah salah phm plak la makcik sorang  ni...  Bukan ke bila MM tulis xnak = tak nak... mcm mana dia boleh tak nampak huruf x tu?.  Itu la masalahnya tu... Org2 milinium mcm kami ni mmg tak sesuai menggunakan tulisan2 rempit semua ni sbb mata dah mengalami kerabunan tahap melampau, tak dpt membezakan huruf.... kekekeke.

Rasanya kalau shortform sikit2 kt blog tak pe la kot tapi yang penting tajuk tu biar tulis dengan tulisan yg TERANG DAN JELAS supaya Pakcik Google pun senang nak trace, tak kisah la Pakcik Google ke, Makcik Alexa ke.... MM rasa tajuk memainkan peranan untuk mudah diindeks.

Sapa yg nk tggl cmmnt kt bwh pe kta guna s/form aq nk tgk sejauh mna kreatifnyer uoll....






2 comments:

  1. aq tgh tgu bs nk g jln2.. hri ni vegi for bfst

    ReplyDelete
  2. o tgu bs..owh bestnyerrr... nk itot! x ndai la nk sform sgt.. mkin nk sform mkin jd pjg plk tulisan sy ni.. x phm sy

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...