Sunday, May 23, 2010

BELI PENGUKUS 5 MINIT

Dah pukul 6.10 dah.... tapi fikiran I dah lapang dah...... padahal belum masak apa2 pun.... baru je masak nasi....I macam tu la.... bila dah ON rice cooker je, fikiran dah lapang.... tapi tengok hari jugak la.... kalau hari sekolah, tak lapang sangat fikiran bila lauk pauk belum termasak sebab kami nak makan yang lebih heavy sikit kan...

Hari minggu ni berlainan sikit....... sebab first sekali, tentu lunch tadi dah makan macam2 kat luar dengan lahapnya... kedua sebab spt yg I cakap semalam...... HARI MENUTUP DAPUR sedunia...so kira fleksible sikit la tentang menu tu (tapi malam ni dapur kami tak tutup... I kena masak jugak tapi mungkin yg simple2 je la...)...





iklantakberbayariklantakberbayariklantakberbayariklantakberbayariklantakberbayariklantakberbayariklantakb


Oh ya... Ada satu blogger tegar ni jual pengukus on line... klik sini  atau 010 3443 880 - En. Matsom

iklantakberbayariklantakberbayariklantakberbayariklantakberbayariklantakberbayariklantakberbayariklantakb







Apa cerita dengan BELI PENGUKUS 5 MINIT ni? Tadi..... akhirnya I terjumpa pengukus besar ni di celah2 dereten pengukus2 lain yg jauh lebih mahal harganya....





sewaktu beratur kat kaunter tadi, ah soo2 semua bertanya...

"how much ha? ooo bagus ha...."

5 minit je I terus menyambar pengukus ni
tanpa berfikir panjang... kalau fikir panjang takut
terbeli yang 5 tingkat plak.... hahaha... lagi mahal harganya
sebab walaupun mungkin pengukus ni tidak sekacak
pengukus yang MAMA MIRAKI punya tu....
(curam sikit rupanya Mama punya tu Mama... boleh isi
air lebih sikit... yg ni nampaknya I kena isi air berkali2
tiap kali air dlm periuk tu mengering... sib baik
ada penutup cermin...boleh mengendap2)


sebabnya I nak bubuh.... loyang besar ni.... wah! muat plak...yey!!!
rasanya buat masa sekarang, I belum perlu kot pengukus
jenis bertingkat2 tu sebab buat kuih/kek
pun just untuk makan sendiri...

ni ler rupa bentuk pengukus cenonetku
yg selama ni telah banyak berjasa....dah tak
releven lagi dgn dunia dapur kami
yang dah bertambah bilangan ahli keluarga... mungkin
lepas ni nak faraidkan pada Ain
yg dah mula rajin menyibuk dan menyepah mencuba2
kat dapur...

T.kasih kpd teman2 blogger yg selalu memberikan
idea2, resepi2 ( ni I tgh sibuk nak mengumpul lagi resepi2 jenis
berkukus ni... ) Waaa makin gebu kulitku
semua main kukus2 ni....


PEMANGGANG AJAIB PUN ADA VERSI PENGUKUS!.  
Ambik saiz 30 cm x 24 cm.. tinggi 8cm.




Wassap : 0143832069 -  Miss Mirror
email :  missmirror@ymail.com












9 comments:

  1. wahhhh cantik...cantik..pengukus tu.Lebih kurang cam mama punyalah....ok lepas ni MM gi try resepi2 kukus tu yea...nanti mama cedok aje resepi tu..hehehehe

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah Mama... mari kita laksanakan Kempen Kukus Mengukus (KKM)untuk kesihatan sekeluarga.

    p/s: Lama plak tak masak siakap stim.. wah..pasni bleh la buat sekor sekaligus takyah belah 2 lg..

    ReplyDelete
  3. pngukus ni nnt leh msk ape2 n krim kpd teman2 blogger yg len..=)

    ReplyDelete
  4. waaa smua orang ada pengukus canggih manggih, Mummy gak guna pengukus zaman tuk kaduk yang ada 3 tingkat tu, dah senget terpeleot pulak tu... daddyyyyyyyyyy belikan kukus elektrik baru plssssssssssssssss (penat je jerit, dia x dengar pun.....waaa)

    ReplyDelete
  5. Mummy... yg sebenarnya, smlm...kt sana pengukus fesyen lama 3 tkt tu lg mahal dr pengukus ni la Mummy... (tak tau la apa sbbnya ya...mungkin dh dlm kategori antik kot atau kena beli kt area2 kg baru dpt harga murah).

    Mizz Nizz ~ klu poskan siakap kukus sampai rumah u dah jadi pekasam.

    ReplyDelete
  6. wah, dah ader pengukus... leh ah try masak siakap kukus limau.. walllahhh....

    ReplyDelete
  7. Zul ~ lama sgt tak masak siakap kukus sampai terlupa resepi... maybe mcm ni kot... halia, onion garlic, cili padi, asam keping, daun limau purut jika suka, serai.... sedapnyaaa!!

    ReplyDelete
  8. ehhh.. actually saya tak faham la tajuk entri ni.Huhuhuh

    Masak dalam 5 minit or beli pengukus 5 minit sahaja?

    ReplyDelete
  9. Ayie ~ 2, 2 pun boleh... tapi kalau mengukus cuma 5 minit je agknya kuih apa la yg boleh masak ya? ikan pun at least 15 minit.

    Actually, semalam... I was rushing sbb kul 5 ank2 ada kelas mengaji...& hubby bg ms 10 minit tp tak sangka dlm masa 5 minit je I dah dpt sambar pengukus tu tanpa cek isi dlm dia..but alhamdulilah...semuanya dlm kondisi yg ok & murah.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...