Saturday, June 19, 2010

SARAPAN TEMPE GORENG

Setelah reda dengan entry emo malam tadi... maka di pagi nan indah ini... I membuat tempe goreng yang bukan kegemaranku sangat ni.... tapi sebab nak kulit gebu punya pasal.... maka ianya menjadi kegemaranku sekarang....... iyer iyer je kulit gebu kerana tempe... ermm boleh la... nanti I tanya pakcik google lagi ttg hal ni.

CARA-CARA MENGGORENG TEMPE BAGI YANG TAK TAHU....


Tetiba je pulak my IRP beli tempe..... musykil pulak I........ dia baca entry I ke? Rasanya tidak kot sebab....... sejak kami dah lama tidak berkongsi PC ni.... beliau agak kurang mengingat URL blog I yg agak complicated utk dihafal ni... ya... yg pasti Allah telah menyampaikan pesanku padanya di angin lalu barangkali. Selain dari tempe, ubi kayu yg I chit chatkan bersama Kak Gojes di FB semalam pun beliau ada beli bersama ..... wah!!! miracle sungguh! I kena mengidamkan lagi makanan2 yg hebat2 selepas ini supaya my IRP dapat membaca di angin lalu.

ketumbar dan jintan diblender together..


tempe dipotong senipis2nya.....tak nipis tak sedap pada I..


masukkan tepung ke dlm ketumbar jintan yg telah diblender tadi..
bubuh garam dan curah sedikit air...then tuang ke atas
hirisan tempe tadi...goreng mcm biasa..



sambal kicap ~ mesti kena ada... kalau takde tak sedap
plak tempe goreng ni..


7 comments:

  1. wah, dah lama x makan tempe. tp salu fie nye tempe, fie goreng berempah. sedappp. xpenah cuba lg tempe goreng akak.

    ReplyDelete
  2. goreng berempah? Sebenarnya mmg ada mcm2 version...Version Penang la tu kot.. bunyi mcm sedap je tu.

    Ada org kan cuma goreng mcm tu je dgn kunyit kan..mcm tu akak tak berapa suka..

    ReplyDelete
  3. thnks kongsi akak yg ping tu..
    n ini juga...hu

    ReplyDelete
  4. tu la, fie pon x gemar yg goreng pkai kunyit je. abah fie org jb, dia mmg suka tempe. klu masak goreng rempah, fie suka meratah je. sedap!

    ReplyDelete
  5. kita masak tempe suka buat masak kicap pedas, tapi suka gak goreng mcm sam buat tu, yg paling best ada sambalkicap!

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...