Sunday, July 25, 2010

Busy Buat Extreme Makeover....

Hari ini tak puasa.........semalam pun nak puasa tak jadi....buka posa sekerat ari kol 12.00....sebab IRP bawak gi jalan2 kat sini ni..... eh macam la I yg nak main lompat2 kat playground ni sampai tak nak posa. Biasa la...... kalau nak posa ganti ni, ada je aral yg sengaja direkacipta. Esok mesti posa...... tidak boleh tidak!!



Cik Kak yg I jumpa kat petronas semalam tu cakap I dah kurus.... T __ T ..pandang I dari atas ke bawah dianya..... Baru minggu lepas gemuk, tetiba minggu ni kurus.....

ish.....tak bleh jadik ni... baru 1 ari terEMO terus kurus mendadak?? Nampaknya arini kena buat sambal belacan kaw-kaw........

Itu la tip utk gemuk dari I ya puan2....... buat sambal belacan paling sedap....kalau ada sambal belacan, makan boleh bertambah2 2,3 pinggan. Byeeee....... nak turun ke dapur dan lihat la hasil ujikaji tip ini nanti.... gambar before (before makeover) and after akan diupload....... TUNGGUUUU!!!!

p/s : oh ya...... makeover spt tajuk di atas.... bukan je makeover fizikal........ mental pun tgh nak dimakeoverkan ni......... sapa2 nak join? Jom!!!!!!!





9 comments:

  1. akak, fie selalu buat sambal belacan x sesedap makcik fie. gerammm. kenapa ek? kasi tau resepi? pls pls pls. fie suka tumbuk, biar kasar sedap sket. taruk belacan, perah asam, garam, lagi?

    ReplyDelete
  2. Fie ~ ada 2 version...satu guna lada hidup satu lada basah..
    Yg guna lada hidup tu... sbb akak jawa, jd selain limau nipis...akak bubuh gula sikit..perasa sikit.. garam sikit..tp yg penting pd akak la..limau nipis tu and gula tu mesti kena ada..sbb kalau tak bubuh limau nipis mcm kurang umph je. Mungkin org lain tak suka gula kot..jd klu nk bubuh pun sikittt je pun takpe.

    Tapi kalau version Fie yg ada perah air asam tu...org selalunya guna cili kering yg direndam air panas (make sure cili kering tau bukan cili basah)..ha pastu baru tumbuk cili tu lumat2..bubuh belacan, gula, garam baru bubuh air asam...sambal yg ni biasanya org buat colet2 dgn sayur2 campur yg dicelur tu mcm bender celur, carrot ke kacang pjg ke. Mmg sedap.

    ReplyDelete
  3. Pembetulan :

    "Fie ~ ada 2 version...satu guna lada hidup satu lada basah.." SILAP..

    YG BETULNYA..ada 2 version...satu guna lada hidup satu lada kering....

    ReplyDelete
  4. lada hidup lada basah??? penin gak aku.... emmmmm...aku kalau makan sambal belaschan bnyk2 sure naik gak...naik jerawat macho....

    ReplyDelete
  5. BB..hehehe....silap tulis ler.. maksud aku sambal belacan ada 2 version...1 lada idup..1 lada kering.

    Aku klu belacan tak menghasilkan jerawat...elergi cuma udang je..klu termakan...mesti keluar "diamond" kt muka aku...

    ReplyDelete
  6. Baru je nak semak kat kamus dewan tu apa besa lada hidup ngan lada basah...hehhe...cepat je nampak klu orang lain buat silap!!

    ReplyDelete
  7. iya je Mummy ni....ayat yg lebih tepat.. lombok urep vs lombok kering

    ReplyDelete
  8. salah tu MM - lombok GARING la...

    ReplyDelete
  9. ooo lombok garing... ya ya...lupa la saya... almaklum dah termkn cheese ni kan..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...