Monday, August 23, 2010

Apakah Punca Anda Bosan?

Seorang anak manis mengemail I.....

"Miss Mirror, saya ni ada masalah la... saya selalu boring tak tahu nak buat apa, boleh tak Miss Mirror bagi saya idea bagaimana nak isi masa lapang saya yang membosankan ni."

"Boring sangat ke Dik?" ~ itu je yg mampu I reply buat setakat ni sebab masih mencari2 jawapan yg lebih sesuai untuk membantunya keluar dari kebosanannya tu.

Apakah yang menjadikan seseorang remaja itu bosan? I rasa....... maybe :

- belum ada boy friend kot.... ya ke? - kalau ada bopren tp sakitkan ati... lagi la tambah bosan.

- tiada pekerjaan/pekerjaan membosankan & tak sesuai dgn jiwa?

- kesunyian/takde teman rapat/kat rumah takde orang?

- hari-hari membuat perkara sama yg berulang?

Apa kata adik sibukkan diri dgn membaca forum-forum agama kat internet ni ke.... Nanti hilang bosan tau, ilmu pun bertambah.

Kalau kurang sahabat, berdoalah supaya Allah temukan sahabat2 yg baik..... memang kita perlu berdoa setiap hari... Dengan adanya sahabat2 yg baik.... hilang bosan kita tu.... Tapi seharusnya pergantungan kita yg hakiki biarlah pada Allah SWT, bukan pada manusia. Jika hubungan kita dgn Allah dijaga, secara tak langsung hubungan kita dgn manusia pun akan bertambah baik.

Jangan-jangan punca u jadi bosan sebab u selalu tido asar kot?? ;) then itu la kesan sampingannya .... mana la tau kan, mana u nak mengaku??..... cuba dengar apa ustaz ni cakap dan hayati.... boleh mereng tau kalau selalu tido asar........ tak takut?? I takutt..... T ___ T




Itu je kot yg I rasa sesuai untuk nasihatkan cik adik manis tu...... takkan I nak nasihat yg pelik2 kot... nanti makin bosan plak dia dgr I bebel....Nak suruh dia kawin....muda lagi plak. Ada idea2 lain nak tolong cik adik ni?

Utk mereka yg bertanya pasal resepi burger.... apa kata buat burger sendiri je.....Resepi burger buatan sendiri..... sila klik terus ke blog ini. (ada resepi sos lagi di situ).

8 comments:

  1. wah, MM dh jd kaunselor skrg yer..

    kalau i pon tatau nk jwb ape kalau soklan mcm tuh..

    ber blogging maybe??

    ReplyDelete
  2. MS BUBBLES ~ Anak I pun dah perli I skrg "mama ni mcm kaunselor je?" hahaha.. abih tu, org nk mintak tolong kan...jd I cuba la tolong.. Padahal I sendiri pun kdg ada gak rasa bosan2 ni..tp bila ada yg sedia mendengar rasa release la sikit.. Betul la yg u suggest tu berblogging..I pun dah lama cadangkn dia mcm tu...tp budak tu tak pandai lagi nk guna blogspot ni...minat pun takde.

    ReplyDelete
  3. hahaha..

    bdk kecik skrg bkn main mulut nye..hahaha, kdg2 ape tyg bdk2 ni ckp kelakar..boley ter gelak kite semua...

    MM laen la, ade family..sgt jarang nk bosan..i pon bosan jgak, tp kadang2 je...

    so die kena la cr something utk bt die x bosan...try and error jer... :-)

    ReplyDelete
  4. pandai MM....

    leh jadi kounselor ko...

    tabik springlah..

    ReplyDelete
  5. MS BUBBLES ~ Ada masa I bosan tahap terlampau gak... lagi2 kalau "room mate" I outstation... Tapi tengok muka anak, hilang la sikit rasa bosan... berFB ke... sembang dgn kengkawan, teman2 blogger.. terus kembali ceria. Berguna gak berblog ni.

    AYU ~ takde mananya.. cuma agaknya org tu tengok Akak senyum memanjang je kt blog, kt FB..tu yg dia nk mintak tip tu...

    ReplyDelete
  6. Anda Bosan?
    Apa kata keluar shoping?
    Reading?
    Crying?
    Atau menjerit kuat-kuat di atas gunung?

    Dengar bacaan Quran daripada Qari yang terhebat.

    ReplyDelete
  7. KARISMA - Kalau u boleh temankan budak itu crying atas gunung? Good idea gak tu...tak kan nak suruh dia pegi sorang2 plak kan..bahaya tu.

    ReplyDelete
  8. bosan?? ermm..ape kate buat aktiviti yg diminati..hobi ker..asah balik hobi...berblogging pun ok gak..dengar2 forum..dengar lagu, nasihat2..bnyk leh wat...

    kalu dah tahap bosan sgt..baik tdo je la..hehe

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...