Thursday, August 19, 2010

MENU BERBUKA YANG TAK RIAK????

Menu berbuka puasa hari ni ialah......


mee siput/sanggul.... langsung tak "riak" kan menu ini?
sambal? ada....tapi biasa la blue tooth I ni...
meragam sesuka atinya... maklum ler... sambal tu tak cun katakan..
I peduli apa kalau sambal tu tak cun...
sebab bukan I yg masak pun.... sambal "tunjuk2" je...
IRP yg "tunjuk" kat Bazaar mana tah beliau peginya...
tak habaq kat I pun...




cheese tart... IRP dah phm dah kegemaran kami ni..



asam pedas ikan.... ini I masak sendiri..

Menu lain ialah ayam goreng berempah yg sgt lazat!!!
sudah pasti resepi tujuh keturunan dari bondaku yg tercinta itu...


Riak?? Terbaca tadi tentang kebimbangan En. Matsomherbs
nak upload gmbr makanan berbuka yg
banyak2 atas meja takut dikata riak? Teringat pula kes beberapa orang
blogger... ada pernah I baca mcm ni
tulisan mereka...

"Tujuan saya mengupload aktiviti memasak kek ini bukan
untuk menunjuk2 mahu pun riak... Harap Maklum"

Lorrrrr Mbak..... kenapa kok gitu donk!!! Siapa loh yg bilang
lu itu riak? Waduhh... penasaran... nggak ngerti gue!!!

Eh itu ari yg I mention harga masa first2 menyoping
kat Bazaar ramadhan UDA (sebagaimana entry ini) tu kan cuma dgn niat
untuk memudahkan para pembeli... mana tau
nak rujuk harga kan? Oh... harap2 tiada yg tersilap tafsir..
I PERCAYA TIADA YANG TERSILAP TAFSIR...sebab
selalunya I gunakan instinct I untuk berbuat sesuatu..
kalau hati rasa was2 je takut dikata orang...
selalunya I akan berfikir 10 kali untuk upload...
Lagipun I ada badan penapis di dalam aktiviti ngeblog I ni...
hahahahha....
badan penapisnya ialah blue tooth I ni la...
kalau meragam je tu....maksudnya ada la yg tak kena tu...
hehehhe...... I gurau je la... sebetulnya instinct I tu la
yg selalu membisik2 contohnya begini :

"eh ok ke kalau I cerita tentang ni??"
then bila hati rasa sedap je...
baru I tulis... kalau dag dig dug.... I cancel and save as a draf je..


Tentang menu2 riak itu??? Masa first2 posa je kami beli penuh2 semeja..
dah raya ke 7 ke 8 ni..... menu mmg simple je..
mcm di atas tu la..
mana ada ikan bakar RM12 atas meja kami maghrib tadi kan?
Itu ari menu yg banyak2 masa first day posa tu kan sebab intro sempena mengalu2kan
kedatangan ramadhan je....
di samping memberikan motivasi pada
Qistina yg baru belajar berpuasa.


Riak Perlu Dijauhi

Siapakah yang sebenarnya termasuk dalam riak? Riak ialah sifat mazmumah yang amat keji kerana sifat itu termasuk dalam kategori syirik khafi, syirik yang tersembunyi. Riak juga sama seperti sifat ikhlas yang tidak siapa pun boleh mengesannya sama ada riak atau tidak. Menuduh seseorang itu riak adalah dosa kerana hakikat sebenarnya hanya Allah dan diri individu tersebut sahaja yang tahu...... sekadar copy paste untuk renungan bersama.




6 comments:

  1. MMirror - pada Mummy x de salahnya kita nak upload apa menu2 yg kita makan ni... so klu kepala otak dah buntu boleh refer semula n3 lepas2 nak masak apa pulak.... tak semua pandangan orang luar tu betul... kadang depa cakap ikut sedap mulut je...wasalam...

    ReplyDelete
  2. Alamak gurauan aku jadi isulah pulak.

    Namun entri Miss Miror kali ini sungguh menginsafkan!

    ReplyDelete
  3. riak ke??? aku suka pulak tgk blog org yg tunjuk apa yg dia org masak... sekurang2nya ada gak la idea aku nak masak apa kannnn...

    ReplyDelete
  4. MUMMY ~ memang payah untuk memenuhi hati semua org dlm 1 masa, first2 berblog, I mmg tak bubuh gmbr2 peribadi..tp my readers kata bosan la blog tak bergambar...tu yg makin ari blog makin meriah dgn gmbr...

    MS ~ dah lama aku nak ketengahkan isu ini bermula aku terbaca sorang blogger yg tulis nota kaki :
    "saya mengupload gmbr2 sekian2 bukan tujuan riak.."

    COMEI ~ tak best je kan kalau orang nak share resepi tapi takde gambar2 sampingan sbg bukti? Lain la kalau seseorang tu upload gambar emas sebungkal sampai ke lenggan ke... agak2 klu mcm tu riak ke atau sengaja cari padah untuk dirompak?

    ReplyDelete
  5. mama suka baca blog yg ada gambar..lebih2 lagi kalau gambar masakan..heheheh barulah meriah ...kalau setakat tulisan atau copy paste dari mana2 tu kurang best...so MS..upload lagi yea....terutama gamabr2 kat PS...hehehhe

    ReplyDelete
  6. Betul tu Mama...kalau takat artikel copy paste dr mana2 tu mcm kita bermain FB je pulak kan...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...