Tuesday, August 10, 2010

TIP MEMASAK NASI BARIYANI SUPAYA TAK KERTEH


Untuk tidak terus membiarkan blog ni dari terus bersawang, I pun menulis la sepatah dua kata....
Baru balik dari mencuci gambar2 reunion tu di JJ, actually motif utama ke JJ bukan untuk mencuci gambar, tapi nak makan.... kan hari ni I masih demam lagi, jadi dapur tak berasap. Petang karang baru diasapkan.....

Since I nak kembali mengasapkan dapur, I tak boleh berbicara dgn lebih panjang...... malam karang baru boleh bersiaran kot........ oh ya esok dah puasa ya puan2.

Semalam I pun tak masak sangat, sekadar menghangatkan kembali nasi tomato katering reunion yg tak habis itu ari............ tapi I rasa ada sedikit kerteh la nasi tu..... jadi puan2..... hari ni I nak bagi satu tip supaya nasi yg kita masak tak kerteh/mentah especially bagi nasi-nasi spt nasi bariyani, nasi tomato dan nasi ayam.... kalau masak guna rice cooker mmg la jarang kerteh...tp jika masak berkawah2.... tu yg problem..... apatah lagi utk 50 org makan.

Cara-caranya ialah : Kalau bariyani gam mesti gamkan dgn kanji kan? Tapi kita tak payah la sampai mcm tu....... first sekali ambik la suratkhabar ke daun pisang ke.........(tapi sebaik2nya suratkhabar sebab itu je yg I pernah cuba dan senang nak budget sbb bila suratkhabar tu dah basah sepenuhnya tanda nasi dah masak).... karbon pd suratkhabar tu tak elok kan utk keselamatan kita.. kalau ada kertas plain lagi bagus...

Jadi bila dah tutup dgn kertas suratkhabar dgn agak tebal, then tutup la pulak dgn tutup periuk...guna api kecil dan biar lebih kurang 20 minit jgn sekali2 buka langsung. Dah 20 minit baru la boleh dimatikan api dan lihat hasilnya.........memang tak kerteh langsung.

Aktiviti menutup menggunakan kertas suratkhabar ni adalah selepas anda menuangkan susu cair ke dlmnya dan bila nasi telah hampir2 masak.

Selamat mencuba adik2.... Even nasi tomato katering tu kurasa kerteh, tapi kawan2 kata sedap pulak...........oh takpe la..... elok la tu... Allah permudahkan segala urusan. Senang dpt tetamu tak cerewet mcm kawan2 I tu..

4 comments:

  1. hai Nana....thanks.. Selamat Berpuasa maaf zahir batin..

    ReplyDelete
  2. kesiann....hehe..lain kali masuk blog I waktu mlm ya Kengkawan (lepas berbuka)

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...