Friday, September 24, 2010

Nak Cantik Ke Sekolah....

Terbaca n3 Hanis Zalikha tentang LIP GLOSS dan kisah awal remajanya, I pun ada kisah zaman anak dara sunti yang bila dikenang semula....... "waa gilanya... semata-mata nak cantik... sanggup buat apa saja!!!!".

Semua orang ingin dipandang cantik kan, dan sememangnya anak dara sunti semuanya natural beauty... u bayangkan la, without makeup time tu....cuma dgn sedikit olesan bedak 3A, still ramai jejaka2 yang mengorat u kan?. Tulis surat berkepuk2 nak berkenalan. Betul tak?.   Kira natural beauty le tuh.



gambar apa ni? rahsia.. (ada org nak tengok, jadi I uploadkan)


Kalau nak cerita pasal remaja2 sunti yg menggedix bermake up ke sekolah, memang I pun tak terkecuali.....hahaha...... (mengaku tu menggedix ke sekolah!!!).  Wait2... tapi bukan la set make up lipstik, blusher, foundation bagaiii). Diakui mmg   ada gak kengkawan I yang bercelak ke sekolah, yang berfoundation pun ada la sorang dua... tapi I memang tak suka pulak la sampai macam tu sekali... I memang tak pandai nak bercelak2 ni semua.


Itu bab celak kat mata... ada jugak student yang bercelak kat bibir.... warna coklat je keliling bibir............ adohaiiii.........dah cam pelik la pulak... tapi maybe Cikgu tak perasan kot.  

Tapi kalau I pulak........ u tau tak I buat apa, ada la I terbaca satu tip kat satu majalah Remaja, time tu Majalah Remaja memang tengah popular kan..... I ambik kunyit..... tok tok tok... (bunyi lesung di dapur).   

Emak I tanya....

"Nak buat apa tumbuk kunyit banyak2 tu...." Mesti Emak ingat anak daranya ni dah mula rajin ke dapur.... kekeke..

I tumbuk2 kunyit tu.... bubuh santan.... perahkan.... then sapu kat bibir..... konon2 biar nampak macam bibir kita natural kemerahan bak delima merkah..... Wahaha!!!! Entah iyer...

Tak cukup dengan tu.... trend guna colgate plak.... sapu colgate kat bibir semalaman... (tolong jangan tiru aksi ini..... segala kemalangan yg berlaku atas tanggungjawab sendiri)...... keesokan paginya, jeng jeng jeng..... bibirku seksi bagaikan bibir Kak Nita! Wah!!! Happy kejap..... pastu 2,3 hari lepas tu kan............... nak tau apa jadi! Pijar..... menggelupas!!! Padan muka !!!. Hahaha..


Macam-macam hal! Sejak itu I kembali menaturalkan wajah... mensyukuri nikmat yang Allah berikan... Apatah lagi bila dah berpindah ke sekolah berasrama, hilang sudah minat nak menggedix ke sekolah. Lagipun duduk asrama kan tak jumpa matahari sangat.... so, muka tak la bermasalah..... cerah la sikit kononnya tu. So, gi sekolah pun dgn wajah polos semata. 


Hmmmm   kita ni dah bersyukur la patutnya kan, bibir tak ler birat.......... mcm kawan I tu lahaiii sian....gara-gara TERguna lipstik yang maybe banyak chemical kot....pastu TERtido dengan lipstik2 tu di senja nan kala, tau tau bila dia bangun, Alamak! Bibirnya yang dulu cantik munggil tu jadi legam!!! Sampaiiiiii la sekarang......

Moralnya ialah ........... jgn tido dengan lipstik... (apatah lagi kalau lipstik yg kita tak berapa confident tah apa jenamanya)..


Murah je lip gloss yg I beli kat air port Australia ni.... tak ingat la berapa harga dlm lebih kurang RM15 duit sini ... (dlm set tu ada 4 tin kecik ni)..
sorry Mei... lambat sgt la jumpa ko, jadinya
survenir  aussie ni aku dah terbagi kat org lain.. hahaha...


p/s : Segala aksi-aksi buruk di atas, sila jangan ditiru.... kalau nak tiru...tiru yang kat bawah ni ya....

Buat temanku yang bertanya tentang FADHILAT SOLAT DHUHA....... ini I dah copy pastekan satu artikel tentangnya....


KELEBIHAN SOLAT DHUHA...

Dalam satu riwayat Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :
“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha .”
(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.”

Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : “Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.”
(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Dan daripada Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu berkata: “Aku mendengar Rasulullah SAW berkata: “Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas”
(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Waktu sembahyang Dhuha ~ dari naik matahari sampai se-penggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita’khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik.

Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam.
Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh ‘Aisyah bermaksud :”Adalah Nabi SAW bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehedakinya.” (Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah)
Info selanjutnya sila layari : Kelebihan Sholat Dhuha

8 comments:

  1. ohohoho!! ada gak dulu pakai lipbalm ke sekolah :)

    ReplyDelete
  2. aku akan bagitau apa perbezaannya nanti ye bokde... thanks

    ReplyDelete
  3. fie gi skola pkai bedak dgn lip balm je akak.

    ReplyDelete
  4. ooppss..nmpk sgt i ni tak update g sekolah...i x reti sume tu

    i mmg x pakai lips balm..even lipstik pon..kdg2 buang tebiat pakai laa..
    kt sekolah dlu lagi laa..pakai bedak baby je..x reti nk melawa ni..

    i sgt hati kering kt sekolah dulu..xde surat2 cinta ni..kah3... itu la my scool mate byk yg x cam i bile dh besar..ape kah?? dh lawa ckit kot kan..x comot!

    ReplyDelete
  5. Fie ~ akak pernah pakai lipstik...tp bubuh ciputttt je..hahahha...


    MS BUBBLES ~ Itu bukan hati kering...tp pelajar yg berdedikasi.. Klu dah ramai yg tak cam u skrg..itu maksudnya u dah makin cantik! Wah! Tahniah!

    ReplyDelete
  6. mayb i should attach picture kt sekolah dulu kan,xde la cantik sgt..hahaha

    bt comparison! hahaha

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...