Tuesday, September 21, 2010

Tetamu dari Kashmirku..... dan topik tentang HIDUP SENANG DAN BERKAT

Sgt gembira pagi ini sebab menerima kunjungan dari kampung... Kak Long, Abg Long dan AMSUDA datang beraya. Thanks ya datang.... anak2 I yg dua org tu sgt gembira menerima kedatangan Mak Long mereka dan keluarganya....

tengok si bujang I ni.... belum mandi pun.... tapi
still sibuk nak bergambar dgn Mak Longnya.... maaf
gmbr terpaksa diblurrkan sebab tiada izin dari ayahandanya...


hehe.... order pizza je...sib baik tau my bro & sis ni tekak international...
hari ni I close my kitchen....
org dtg mengejut (even dah bagitau semalam tapi sebab mcm
tak confirm.... so, I tak prepare apa sgt)....


Topik kami di meja raya ialah..... TENTANG HIDUP SENANG DAN BERKAT.... di samping topik2 lain yang bersangkutan dengan kampung halaman kami yang tercinta.... cerita tentang ayam itik, marhaban dan sbgnya.

Hidup senang terlalu luas definisinya.... kaya tak semestinya senang...

Actually I nak kongsikan satu cerita yg ditulis oleh seseorang di dalam blognya... cerita beliau sgt menarik minat saya untuk membacanya tapi yang mengecewakan ialah I lupa nak bookmark, jadi tak dapat nak trace balik blog penulis tersebut. Lebih kurang mcm ni bunyi tulisannya...

"Saya ada seorang sahabat yang hidup kaya raya, segalanya mencukupi, lalu saya bertanya.... apakah rahsia kejayaannya.... Jawab beliau.... KETIKA KAU SUSAH... BERUSAHALAH UNTUK MENDERMA... sejak itu, saya pun cuba untuk mengikut apa yg disarankan oleh sahabat saya itu.... bila duit di dompet saya tinggal RM10... saya berikan RM5 untuk kawan lain yang sangat2 memerlukan.... alhamdulilah amalan saya itu menjadikan perjalanan saya menjadi lebih senang.."

MEMBERI KETIKA SUSAH? Sememangnya amat payah untuk dilakukan bukan? Ini sebagaimana kata Ali r.a :

"Sesungguhnya amalan yang paling sulit adalah 4 perkara :

1) Memberi maaf ketika marah
2) Suka memberi ketika susah
3) Menjauh yang haram ketika sunyi
4) Mengatakan yang hak kpd org yang ditakuti atau kpd orang yang kita harapkan sesuatu darinya.

Ok my readers and friends.... itu je la yg I nak tuliskan hari ni untuk renungan kita bersama..... malam ni my SIL pulak nak datang... so, I nak mengemas bilik tetamu... kot2 la mereka ingin menginap di rumahku.






11 comments:

  1. Salam.

    Sememangnya kita mencari hidup yg penuh keberkatan. Nice reminder. Amin.

    ReplyDelete
  2. Mamawana ~ Walaikumsalam... thanks singgah..

    ReplyDelete
  3. wah, terasa lg meriah nye raye u..

    ni yg bt homesick ni..wah tips yg bergune..

    selamat menyambut tetamu ye MM!

    ReplyDelete
  4. Thanks Ms Bubbles... actually raya I baru bermula minggu ni...makin nak abis raya makin meriah...next week dijangka lagi meriah sbb byk open house nk kena pegi.

    ReplyDelete
  5. tgk gambar piza tu rasa teringin pulak nak makan.... ermmm...

    ReplyDelete
  6. sis MM- yup.. time kite susah,, baik kite sedekah duit..insyaAllah.. ALLAH akan permudahkan segala urusan.. nana pun camtu time takder berapa nak ada duit.. selalu wat sedekah coz selalu ingat ' tak semua apa yang kite ada tu rezki kite.. ada untuk orang lain.. '

    ada satu artikel yang pernah nana baca tapi lupa ambik katner.. n ingat sampai sekarang...

    ibarat seekor ikan... bile dah goreng isinya.. rezki manusia.. tulangnya pula rezki binatang... kira macam kite hidup kat dunia ni saling berkongsi...'

    hehe sekian.. :)

    ReplyDelete
  7. sedapnyer pizza...
    tapi lain kali am dtg nak makan masakan cik pulak...

    ReplyDelete
  8. NANA ~ Thankss... menarik kata2 itu.

    AM ~ insyaAllah...lain kali dtg inform..cik masak sedap2...tadi tu sbb cik posa...jadi tak berapa confident sikit nak memasak sgt...takut terkurang rasa, lagipun nak merendam ayam pun tak sempat, uoll dah nak sampai...

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah,
    Duta-duta aku sudah sampai di sana...!

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...