Friday, November 12, 2010

PRINT SCREEN - tangkap gambar guna komputer tutriol




Terlebih dahulu (imaginekan I tengah buat ucapan penghargaan di atas stage yang tersergam indah ya)... saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada rakan2 blogger yg saya kasihi iaitu Ms. Bubbles dan Ms. Norliana... kerana telah memberikan cadangan positif berkenaan dengan muat naik turun gambar ke dalam blog secara PRINT SCREEN.

(semasa n3 ini telah disiapkan... baru terperasan..dlm masa yg sama MS BUBBLES pun dah buat kan tutriol utk I... thanks dear!!!)... buat anda yg blurr2 juga boleh jenguk di sana ya puan2...

Punya la lama I nantikan orang buat tutriol kat I... uoll....ada la berkali gak I blogwalking kat blog orang dan dgn muka tak malu bertanya..... tapi diorg sesaja tau nak dengki I.... T ___ T.......just jawab " ala... you tengok la kat keyboard you tu ha... you tekan la PRINT SCREEN!!".... Huh... itu je jawapannya.... tak memuaskan hati langsung tau! Puas I tekan2 takde benda pun yang berlaku... malah nak tercabut keyboard ada la...

TETAPI!!! Langit tak selalu mendung........... akhirnya hari ni I telah menemui jawapannya.... Thanks ya Ms Bubbles and Liana kerana telah mencetuskan lagi rasa ingin tahu di sanubari I yg mulanya hampir lupus dek kerana jawapan2 yg sering tergantung (uwek.... loya tekak berbahasa berbunga petang2 ni.... mcm mat bunga je).... Ada pelbagai cara rupanya... bergantung pada jenis laptop/PC anda. Kalau macam laptop I ni... just tekan PRT SC (ia sama button dgn INSERT) plus tekan Fn (PRT SC berdekatan dgn F12). Tekan serentak ya puan2...

Lepas tu..... masuk ke ruangan PAINT (program Paint)... then masuk EDIT pastu PASTE.... ta daaa... jadik pun.... pastu pandai2 la uoll edit dsbnya.

Ada sesetengah keyboard memerlukan anda tekan CTRL + PRINT SCREEN... dan ada sesetengahnya memang tak boleh langsung... itu pun ada cara-caranya... tapi I tak tau.

Ok la... dah petang dah ni... nak mandi la... jumpa lagi nanti.

10 comments:

  1. samalah kes kita MM..
    awal berblog ayu pun tak reti...tapi, bila godeh2..eik..boleh ko..siap edit2 lagi


    psst...awat kak tak habaq kat ayu..leh ayu bantu....hehehe

    malam nie di hsa....agak risau dan takut gitu..maklumlah...first time night in hsa...sebelum nie hsi jer...

    ReplyDelete
  2. AYU - awatnya hang gi HSA? Psl En. Zali ke atau Ayu yg sakit? HSA tak menakutkan sgt la YU.. ok apa..boleh view Pantai Lido lagi.. BTW, moga Ayu/Zali sentiasa sihat walafiat..cepat sembuh.

    ReplyDelete
  3. weee....samelah kite pon....bru je tau cane nak wat print screen...tu pon puas dok cari caranye kat google...n suddenly MM wat entri print screen...hehe...tmbh lg info psl print screen..TQ =)

    ReplyDelete
  4. hahahaa

    by the way MM..
    i lupe nk include kan pasal fn tu sbb my laptop terus tekan je print screen tuh..

    sooo sori!!

    ReplyDelete
  5. MS BUBBLES - laptop u canggih boleh la.. hehe.

    ReplyDelete
  6. tenkiu 4 tutorial... mija blogger baru..puah cari tuto jenis ni :)

    singgah blog mija k

    http://kesahchemija.blogspot.com/

    with lurve : <3

    ReplyDelete
  7. Sama2 Mija...

    insyaAllah akan ke blog Mija soon.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...