Tuesday, November 9, 2010

RESEPI AYAM TANDOORI & RESEPI GARAM MASALA


Pernah buat resepi ni.... tapi macam tak berapa umph la...maybe terkurang perap kot.. cuba uoll buat plak... kalau sedap bagitau I...

Kalau nak resepi Chicken Tandoori yang lain...boleh la klik di Indian Food (maybe yg ni lebih sedap kot sbb nmpk mcm complicated je tu).

BAHAN-BAHANNYA IALAH :

Of coz ayam dlm sekilo - potong2 atau biar je besar2... then...


2 sudu serbuk coriander....


200 ml plain yogurt....
3 biji bawang putih dicincang
halia dlm 1 inci - dicincang
garam masala - 1 sudu (boleh beli yg ready made atau buat sendiri - klu dah terajin sgt buat sendiri spt resepi di bawah ) - tulisan berwarna hijau
cili kering/serbuk cili - sikit
butter 50gm.




CARA UNTUK MEMERAP BAHAN

Campurkan semua bahan2 di atas kecuali mentega ke dalam mangkuk besar. Masukkan ayam yang telah dibersihkan dan peram selama 12 jam atau semalaman.
Cairkan mentega ke dalam dulang pembakar. Masukkan ayam yg telah diperap tadi, masukkan sekali bahan2 perap... Suhu 180 C. Bila dah 1/2 jam... then tenggekkan ayam2 tersebut di ruang oven yg berjaring tu (maksudnya masa sejam pertama tadi ayam2 tu ibarat terendam dlm acuan yg tak berlubang kan sbb nak bagi bahan perap tu menyerap dan tak tumpah...so 1/2 jam terakhir boleh la diangkat ke atas tempat grill yg boleh mengalirkan cairan sebab nak bagi dia kering..then kalau nak bagi ayam tu cantik berwarna kuning...masa ni boleh la disapu dgn pewarna kuning atau pun merah... ikut kesukaan... Then bila dah 45 minit atau ayam telah benar2 masak... bolehlah diangkat. Sedap dimakan bersama roti nan dan jgn lupa perahan lemon ke atasnya.

Untuk resepi membuat garam masala - ianya bukan bermasala (masalah) lagi sebab semua bahan2 memang ada di rumah anda iaitu... segenggam ketumbar, kayu manis dlm 2 batang, lada hitam sikit, sehelai daun salam, bunga lawang 3 biji, 1 sudu makan jintan.... then sangan2 semua bahan di atas then tumbuk kasar/blend kering... Tapi kalau I la.... better I beli je yg dah siap... lagi senang... tak sampai pun RM5.00

4 comments:

  1. ala, akak. bab nak perap2 neh fie malas ghiler. haha. kalau outcome nye sedap xpe, tgu lama. tp klu fie buat x jadi macam kat mamak, mau hangen, kan? haha.

    kalau akak buat x berapa nak jadi, fie buat mesti langsung x jadi.

    ReplyDelete
  2. Akak pun Fie...paling tak suka buat kerja perap memerap...sdgkn perap pizza yg 1/2 jam pun rasa mcm dah lama sgt..ni kan pulak 12 jam...baik gi kedai mamak and order je...lagi sedap!

    ReplyDelete
  3. memerap ayam aku tak pe, tp kalau memerap kat umah aku mmg tak tahan.... OK lah aku pun nak ngeteh ngan geng ngeteh aku nih...

    ReplyDelete
  4. Eh BB.... tak perasan plak aku ko leave comment....

    Ko memang! Aku ni ari2 terperap kt rumah pun tak kisah...isteri mithali la katakan... hehehe

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...