Wednesday, November 3, 2010

Start Tahun Depan "Selamat Tinggal Kepada Beg Plastik?"

Eh uoll..... uoll........ I nak tanya ni..... eh betul ke start next year beg plastik akan terus dilupuskan penggunaanya di mana-mana supermarket???? Uoll ada dengar-dengar tak?? Because why.... member I ni dari siang tadi tak abis-abis membebel risaukan perkara ni....naik bingit telinga I tau!

Pada I pulak.... I tak kisah..... ya la kita pun tau kan kesan-kesan buruk akibat dari penggunaan beg plastik ni di mana berdasarkan kajian Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, kapasiti tapak perlupusan sampah semakin terhad di negara ini dan kerajaan terpaksa menghabiskan berjuta-juta ringgit untuk mengangkut dan melupuskan sampah yang boleh mendatangkan pelbagai masalah dari segi alam sekitar dan kehidupan.

Ya la kalau dah sampai berjuta-juta ringgit diperuntukkan utk tujuan tu baik la kita jimatkan duit tu contohnya membantu rakyat miskin di negara ini ke.... memberi elaun kpd "Mem Besar" mcm kami ni ke?? Uhuks .....terbatuk la pulak I ni...

I rasa kita tak perlu risau.... Kalau nak shopping tu ... uoll bawak la :-


bawak la bakul mcm ni ke...


takde bakul....guni beras pun boleh.... hehe :D


klu takde guni beras.... tudung saji pun boleh... :P




takde tudung saji.... beg yg uoll selalu
bawak balik kampung tu bawak la sekali masa shopping tu...
(maksud I tinggal ler kat bonet... tak kan la masuk sekali
kat shopping complex tu pulak)

huhu!!!! think positif ok... jgn risau2...

p/s : anyway jwb dulu pertanyaan I tadi... uoll ada dengar2 tak?

9 comments:

  1. fie x dengar lagi la akak. tp klu tanpa beg plastik, byk lagi options laen kan. mesti la kerajaan akan figure out cmne nk buat.

    ReplyDelete
  2. harap2 begitula Fie...maybe penggunaan beg kertas pulak menjadi trend kot... tak kan la daun pisang plak kot...hahahhaa...

    ReplyDelete
  3. yes!! i suke je kalau xde beg plastik..

    kesian kt bumi kite ni, kena telan beg plastik byk2..

    i wonder kenape org x boley terima kalau xde beg plastik..

    my opinion bkn sbb duit produce beg plastik..its also pasal nature..alam sekitar..

    sori MM, i mmg nature lover..hik2

    ReplyDelete
  4. Ms Bubbles ~ baguzz!!!! Best kan menikmati alam semulajadi, udara yg segar bak di pergunungan..

    ReplyDelete
  5. salam... ttg penggunaan plastik ni ... mmg ada dengar2... actually Selangor dah lama mula dah... stiap Sabtu kalau gi supermarket yg joint kempen ni, mmg x de bag plastik ... klau nak gak kena bayar...
    mungkin kerajaan nak kite guna kertas cam dulu2 (karung kertas).... masalahnya.... takut plak hutan2 habis ditebang... so kena le kerajaan buka ladang2 kayu balak tuk digunakan bgi membuat kertas2 ....
    lgi pun kalau plastik ni mengambil masa bertahun2 tuk lupus... so ni tuk kebaikan bumi gak...

    ReplyDelete
  6. eh xde lak dgr mm, tp betol ker? hurmmm tak kesah la hany pun agree...skrg pun dah gune shopping beg nih, n selangor every saturday, tak bagi plastik, kalau nk kena beli...aperpon perlu dilakukan...mcm kt us dorg kan gune paper bag yg kaler coklat tuh, itu siap pasaraya bg lagik bukan pembeli yg bawak..ehhee

    ReplyDelete
  7. BITTERSWEETFLAVOURS - Ya..di JB pun dah berkuatkuasa...tapi setiap 25hb shj.

    HANY - Tak tahu la diorg ni terbaca kt forum mana..

    ReplyDelete
  8. mas sekarang ni shopping bawa beg sendiri....sayang tau bumi yang semakin uzur ni...sama2 la kita merawatnya.....

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...