Friday, November 12, 2010

CARA UPLOAD GAMBAR KE DALAM BLOG

Atas permintaan seorang "peminat", maka hari ni I kembali membuat tutriol blog... soalan beliau tak susah mana pun.... just nak tau macam mana cara nak upload gambar dlm blog...

Nasib baik la peminat I tu dah biasa buat entry... (cuma blognya lesap/ghaib) so, tak payah nak crita panjang2 macam mana nak sign up, masuk dashboard dan sbgnya.... so, terus direct ke tutriol berikut... (sila jgn muntah kerana ada seorang makcik yg perasan ada peminat... alahaii mcm la uoll tak biasa dgn I yg suka gurau2 ni..)

Cik puan peminat.... sila jenguk anak panah yg warna merah tu ya... ha, KLIK kat situ... akan terpapar tulisan ADD IMAGE kan?... ha teruskan klik... then.......




makanya.... setelah itu akan pop out bendalah kat bawah ni.... (sila rujuk anak panah dlm gmbr di bawah)... browse.. KLIK... then... sebagaimana biasa.... anda akan memasukki ruang di mana gambar2 anda tersimpan... klu simpan di pendrive... terus la klik di sana... klu di simpan di hard disk... pun begitu juga... lepas tu tekan la OPEN.... maka setelah itu.... terus klik UPLOAD IMAGES (sila rujuk tulisan berwarna OREN dlm gambar di bawah).


Sorry la... kualiti gambar kurang memuaskan.... maklum ler... tak pakai DSLR katakan....
Itu je la tutriol buat masa ni... Cuba dulu step yg ni.... kalau dah siap jgn lupa calling2 dan bagitau URL blog biar I tengok hasilnya. Jgn lupa baca bismillah sebelum ngeblog.

5 comments:

  1. MM...

    just sharing some info,

    kalau print screen lg clear kot dr u amik gambar screen computer... :-)

    ReplyDelete
  2. ooo sayangku Ms Bubbles.. masalahnya tu I mmg tak pandai nak buat benda2 yg u ckp tu... apa kata u buat tutriol klu u rajin..hehee.. U pun selalu busy kan..actually dulu I pernah gak tanya2 blogger ngetop...tp diorg ckp suruh tekan kt keyboard.. apa benda tah...tak phm betul I.. ke PC I yg tak up to date kot? PC jenis kuno la katakan..

    ReplyDelete
  3. pk la print screen kak..ade kat keyboard tu..i like the part u say about the first thing u need to know about blogging..really nice and excellent tips that should put into consideration.thanks for sharing

    ReplyDelete
  4. Thanks Dik.. akak dah jumpa dah perkataan PRT SC kt keyboard ni (satu button dgn INSERT) tapi akak dah tekan2 tak jadi apa pun dik Lyana?

    ReplyDelete
  5. takpe2... dah terjumpa tutriol satu blogger ni dah...tapi I buat tak jadik la...maybe PC I mmg betul2 kuno la kot..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...