Monday, December 13, 2010

Takut Nak Kahwin?



entry ini ditaja oleh Krim Ehem2.. sapa nak jual/beli
sila layan diri.

Dalam berblogwalking semalam... I terbaca satu entry sedih seorang teman blogger tu... hingga ingin mengalir air mataku... Cehhh... Maybe cara penyampaiannya yang mendayu-dayu... membuat I terbuai sama dalam kesedihannya. Ooo rupa-rupanya ingin berpisah dgn orang tersayang.... Oooo siannnn...... T __ T

Since I pun tak tahu apa yang dimaksud "berpisah" itu.... I rumuskan maybe ingin berjauhan kot.
Oh... kalau I pun sedih...... Ibaratnya macam kita terpaksa berpisah dengan kedua orang tua kita time kat asrama sekolah. Waktu sunset... masa tu la saat paling sedih teringatkan kampung halaman. Pulak tu baru je nak kering air mata.... kakak senior regging plak. Heee I hate u kakak! Tiada maaf bagimu! Keh keh keh! :P

Tapi... bak kata orang-orang tua... "sayangkan isteri tinggal-tinggalkan..". Macam tu la bila dah berkahwin... pelbagai cabaran perlu ditempohi. Mula-mula mungkin sedih... lama-lama tentu akan jadi biasa. Lagipun zmn skrg ni tak susah mcm dulu... Webcam kan ada. Hp canggih pun banyak... kalau nak setkan utk tahu kat mana suami berada pun ada.. (psstt... tak la sampai mcm tu punya teruk... base on trust hokay!).

Bercerita pasal cabaran ni, tadi I baru saja membuat teguran ke atas seorang remaja yang takut nak kawin sebab membaca luahan2 kesedihan wanita yang berkawin di sebuah thread terbuka di mana budak tu berkata :

"Bila saya baca keluhan-keluhan para isteri di sini.... saya anggap perkahwinan itu buat perempuan tak bahagia je... macam ni buat hati saya tertutup hati la untuk berkahwin dan bercinta".. Cik Rose. (bukan nick sebenar)

Hmmm.... ????

"Eh tak la macam tu Dik.... Dengan berkahwin, syaitan akan menangis... Banyak fadhilatnya, menjauhi maksiat dan macam-macam lagi.... Semua yang mereka tulis (isteri-isteri malang itu) sekadar sebahagian dari rentetan-rentetan dari celah-celah kehidupan je... Tak semua orang berkahwin bernasib malang.

Ya la kan... tak kan la sampai takut nak kawin plak... Kalau tak kawin pun masalah still ada selagi bernama manusia. Semua cabaran-cabaran itu adalah pahala jika kita bersabar.

5 comments:

  1. perkahwinan merupakan satu perjudian yang mana kita tak tahu kalah atau menang so sebagai orang yang mengemudi kapal kemudilah sebaik2nyer...

    ReplyDelete
  2. Hidup single ni memang bebas, bleh buat apa yg mahu. Tapi ingat sbg muslim Islam yg beriman kemana kita pergi ada batasan. Rugi kalu tak kawen. Kawen dpt anak, dpt emak dan bapa mertua. Then berpisah hidup/mati single lagi, no hal. Not a big problem. Kawen dpt rasa suka duka sakit pedih dan nikmat mengandung serta menyusukan anak. Macam2 lagi. Setakat hidup malang tu sbg ujian ketentuan Illahi. Allah swt Maha Tahu apa yg mampu kita pikul dan apa yg tidak. Sbg ujian utk meneguhkan iman. Yg terumbang ambing tu sebab tiada pegangan. Jauh dari tali Allah swt. Insyaallah hepi ending.

    ReplyDelete
  3. Terima kasih di atas pendapat-pendapat yang bernas dari 2 orang isteri yg cukup berpengalaman, PUAN ZAIDAH & PUAN MAMAWANA kita. Memang benar bagai dikata oleh Puan2 berdua. Thanks ya..

    ReplyDelete
  4. ruginyer xmau kawen..saya nak kawen!! hahaha :)

    ReplyDelete
  5. CT Soleha - mmg rugi...so, cepat2 la kawen ya..;)

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...