Friday, January 28, 2011

Perkataan PEMALAS adalah terlalu hina bagi seorang wanita.

Wuishhhhh..... hangat topik "perbahasan" tadi tu, para MEM2 Besar yg terpukul dgn statement berasap dari "Pengkomen" memberikan hujah-hujah yg I kira memang ada banyak betulnya. Kalau I jadi "pengkomen" tu ... mau I menangis kena hentam dengan para surirumah tu semua. Pendek kata perkataan "PEMALAS" itu kedengaran terlalu hina bagi seorang wanita hingga boleh menimbulkan kontroversi.

Pendek kata, kita jangan mudah menjatuhkan hukuman tanpa mengetahui punca-puncanya.
Memang ler kot agaknya surirumah yang "beliau" jumpa itu rumahnya berantakkan, tak terurus..... kain baju bersepah-sepah merata-rata, pinggan manguk berserakkan, susu anak tertumpah di lantai, lantai melekit-lekit seminggu tak mop. Toilet berkerak. TAPIIII.....

Itu belum cukup kuat untuk menghukum bahawa surirumah a.k.a MEM Besar yang dimaksud adalah seorang yang PEMALAS lalu berfikir di kepala :

"Eh apa yg ko buat kat rumah sepanjang hari ha, sampai rumah pun tak terurus? Aku yang bekerja ni pun rumah lip lap... heee pemalasnya!!!" tanpa membuat penyiasatan mengapa keadaan jadi sebegitu rupa.

Boleh jadi :

1) Anaknya ramai sangat. 18 orang. Kalau anaknya sorang tapi yang sorang tu la jenis kuat sepah... baru kemas-kemas dah sepah.... sama jugak jadinya kan.

2) Maybe dia sakit.. Mana tau kan, kot2 ada penyakit kronik ke. Ataupun pada hari tu dia sengugut ke.

3) Kesibukan - walaupun nama suri rumah... maybe dia juga merangkap drebar. Kerja antar anak ulang alik sekolah. Ataupun dia ada buat biz kecil-kecilan... siapa tau kan?

Ok la... nak sambung baca lagi komen-komen kat situ.. Nampak semakin meriah je tu. Cool down babe.... kalau kita tak makan cili, buat apa la kita nak rasa pedasnya. Tak gitu???!!!




gambar dipinjam dari blog ini.( kalau dia marah I curi gmbr ni... nt I delete)
tapi entry di atas tiada kena mengena dgn gambar mahupun
entry di blog beliau.. sesaja pinjam gmbr yg "unik" ini.














11 comments:

  1. mmg sensitif perkataan 'PEMALAS' bagi semua org.Jadi kita kena rajin if tak nak di label dgn perkataan tu.Betul kata miss mirror,maybe bnyk penyebab rmh bersepah..
    *huih,mmg unik pic tu miss mirror...

    ReplyDelete
  2. Perbahasan di mana tu? Kat Parlimen ke?

    ReplyDelete
  3. WIN - ha'a.. kena rajin2kan diri.. penat2 ke sakit2 ke.. kita mmg kena rajin.. hee tak mo dikata pemalas..:D

    MS - Wuishh... rahsia.. Karang aku kena saman plak.

    ReplyDelete
  4. MM..
    ayu kan..dh tak kisah sangat bab pemalas..
    sebab dah biasa jumpa perempuan pemalas...
    tapi, pic tu..buatkan ayu tertanya...peeh...tempat mcm tu pun terpaksa digunakan utk sara hidup dan family.
    (adeh..geli lah MM)

    ReplyDelete
  5. betul tu, kalau cakap pemalas tu memang agak sensitif tapi for me, ada beza pemalas and pengotor, ada setengah org rumah bersepah tapi bukan sebab pemalas tapi anak2 buat sepah ke or penat nak kemas or busy buat kerja lain, tapi pengotor sendiri faham la kan, so, its all about attitude

    ReplyDelete
  6. klu kat kedah , PEMALAS tu sama maksud dgn PENYEGAN, maksudnya MALAS sama maksud dgn SEGAN, tp SEGAN juga bermaksud MALU, so nnti klu mai kedah jgn konpius klu dgr org kata lagu tu...:)

    ReplyDelete
  7. AYU - sapalah yg Ayu jumpa tu?? :D
    Pix tu? Pelarian agaknya.

    SIRNA - setuju dgn pendapat u tu Dr.

    NADDY - oh ya ya... ada pernah I dgr kwn I, budak Utara terangkan ttg hal itu, hampir2 I terlupa ttgnya... thanks ya mengingatkan kembali.

    ReplyDelete
  8. tul tul tul...sebelum kate pemalas kena consider dulu mende lain...hehe

    ReplyDelete
  9. ala... kat office aq.... tengok ade sowang pegawai pompuan nie punya la pemalas dan berat punggung coz asik dok bully dak praktikal suruh fotostat. kalau banyak blh kata aku pon malas nak bangun. tapi sehelai 2 jea nak fotostatnye.... malang sungguh kalau dapat pompuan yg berat punggung mcm 2

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...