Sunday, January 30, 2011

5 TIP PERSIAPAN TERUNA JIKA BERTANDANG KE RUMAH BAKAL MERTUA

Semalam seorang jejaka tu ada buat pertanyaan ini bagi pihak kawan dia.... tak tau la utk kawan dia ke utk dia sendiri.... wallahualam. ;)

Ok la... sebagai wanita yg tak la banyak sgt makan garam... ni je la yg I dapat berikan :

1) Sebelum pegi rumah bakal mertua.... buat penyiasatan dulu. Tanya dulu dgn awek...

"Ayah you suka makan apa? Ayah you kisah ke tak orang merokok? Emak you suka tak buah kedondong? Nenek you suka handbag kaler apa?" ha macam tu ler. Maka senang la kan you all nak decide bawak ole2 apa ke rumahnya nanti...




(gmbr dr. island.com)
psstt.... bwk strawberry coklat utk mak dia.... sedap tau!


2) Setelah kerja2 CSI selesai dilakukan... buat persiapan mental. Kot-kot la bakal mertua seorang yg garang, at least dah bersedia dari rumah.  Pesan la dgn awek tu, kalau time bakal mertua dah start nak bertanya-tanya je, bersoal siasat, suruh ler dia ke dapur... jgn bagi dia  sama2 duduk kat situ pulak reramai dah mcm kau tu pesalah dlm kandang tertuduh pulaks... bukan apa, takut pula jatuh  air muka you diperlakukan begitu kat depan2 awek you yg tercinta.   Nak siasat biar sensorang. 




3) Oh ya... sebelum tu, pastikan berpakaian kemas. Kalau selama ni malas nak berbedak. Taburlah sikit bedak kt muka tu. Baca selawat dan baca "doa mengadap cermin" supaya kelakuan kita sentiasa terpelihara. Kalau muka berkilat je.. mana ada seri kan? Muka encem pun jadi terkurang encem. Rambut pun pastikan kemas. Tak pasti la orang lain mcm mana penerimaannya... tapi kalau org2 tua kt kg la kan... selalunya agak rasa berat hati je kalau nak lepaskan anak dara pada lelaki berambut gondrong (rambut panjang berserabai). Tapi kalau kemas bertocang... maybe masih boleh dipertimbangkan lagi kot. Entah.... tanyalah awek you.

4) Jangan hipokrit... jadilah diri sendiri. Tonjolkan diri sendiri yg sebenar. Kalau teruna ckp teruna... kalau dah duda pun ckp la duda... jgn menipu.  Kelak kau jugak yg susah mcm kawan K.Mirror tu last2 bercerai sebab ditipu oleh si duda mengaku teruna.

5) Berteman atau bersendirian? - Itu terpulang la... kalau rasa-rasa kurang biasa dgn keadaan di kg tu, ada baiknya berteman. Kalau nak rasa macho, ada baiknya bersendirian. Kalau nk bawak kwn pun ada syaratnya... make sure dia tak terlebih hensem dari kita.. haha.. dibimbangi bakal mertua you lebih berkenan plak dgn kwn you karang... parah.

Rasa-rasanya bebudak zmn sekarang ni dah takde masalah2 seriau nak jumpa bakal mertua. Sebab apa.... orang-orang tua zmn sekarang lebih bersikap terbuka... kecualilah kalau memang mereka tu dah tak berkenan dgn kita.

Semoga sukses ye adik2.   Kalau kena reject, bertabahlah... carik je awek lain ramai lagi yg tgh que kat luar sana.   Buat apa terhegeh2 dgn org yg tak berkenan dgn kita, mcm la kita tak hensem pulak kan.... hahaha.... mcm la anak dia cun sgt. Kah kah kah.   Gulp!!.



2 comments:

  1. hehehe..nice info

    lagi bagus kalau si teruna tu hulurkan saguhati utk ahli adik beradik yang lain.

    tak kisah ramai ker, sikit ker..janji depa dapat sesuatu.

    nak tackel...kena seluruh keluarganya kan>>
    hehehe

    ReplyDelete
  2. Ayu - Amboi... nak kena bg satu family ke? Dibuatnya ada 10 org adik bradik.. haha.. Itu pun kalau direject jugak tak tau la kan Ayu..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...