Monday, January 31, 2011

Kemelut Wanita

Marahkan Anak Sindir Menantu
Marahkan dinding FB Sindir Orang dlm friendlist.... ya ker???


kuih talam - sedap...


Berbalik pada tajuk itu, actually ianya takde kena mengena dgn I pun, serious bukan I...... tapi biasa ler kan. I kan "wartawan" majalah Pancaroba Hidup Wanita (ada ke majalah tu kat M'sia? haha... sila jgn percaya dgn org yg kuat berangan ni).

PERSOALAN PERTAMA : Kesian kat member I ni. Entah di mana silapnya.... tetiba sana-sini, insan-insan tersayang menuduhnya itu dan ini. Insan tersayang? Ya benda-benda mcm ni memang adakala berlaku dlm rumah sendiri, bukan orang lain pun, adakala anak pun bleh berprasangka buruk dgn ibu, ibu mertua berburuk sangka dgn anak menantu. Adik ipar buruk sangka dgn kakak ipar.... memang... memang ada.

Ko.... tak baik tau main fitnah-fitnah, berburuk sangka manjang dgn orang Dik Non. Terkadang orang memang suka membuat telahan tanpa bertanya atau menyelami perasaan orang yg menjadi mangsa buruk sangka itu. .. ala2 main percaya dgn body language kononnya. Itu bisikan syaitan namanya. Syaitan memang suka memporak perandakan orang.

Tak tau la kan.... mereka yg menuduh tu sebenarnya dapat "alamat" dari mana sampai boleh buat tuduhan sebegitu rupa. Ada instinct? Ke dpt alamat dlm mimpi?

PERSOALAN KEDUA : Oh ya... tetiba teringat lagi sorang hamba Allah ni, lagi sedih kisah hidup dia.. Ada itu ari dia bercerita dgn I akan sengsaranya hidup jadi menantu orang... bilamana SIL dia memperlakukan dia seolah-olah macam dia isteri yang paling tak berguna dan berharga. Kalau SIL dia datang rumah dia.... asyik la diperlinya anak-anak dia (maksudnya anak sedara kpd SIL dia tu la kan).

menyendukkan nasi untuk suami itu sgt penting ya
puan2...


"Ha... tu ayah tengah makan tu.... sendukkan la nasi untuk dia." - badget bagus ler ni..

"Ayah tu dah makan belum? Lain kali suruh Ayah makan... pastikan ayah makan... bla bla bla" -
- ada pasang cctv kot bleh sangka selama ni dia tak pernah suruh hubby dia mkn

"Ayah dah balik tu... buatkan air."
- sah ni dia ada pasang cctv rumah abg dia..

Apa yang ada di dalam fikiran anda bila situasi ini berlaku? Seolah-olah selama ini anda tak buat semua2 tu pada suami anda bukan?

Apa la main perli-perli je pulak kan... tak professional ler .... lain kali kalau ada yg tak puas ati cakap je la direct kan. Tak elok la kan berfitnah-fitnah ni.... kalau disumpah karang macam Mahsuri 7 keturunan... ha mcm mana??? Ataupun kalau benda ni berlaku balik pada u mcm mana?

"Kalau bukan kita yang wanita membantu wanita... siapa lagi kan... oleh itu buat teman2 blogger, sudilah kiranya menasihati teman I ni - at least meredakan esak tangisnya (bagi persoalan yg pertama itu tadi - persoalan kedua tu takpe la....sbb yg empunya badan pun tak masuk blog I ni)"

p/s : Ah kalau benda ni terjadi pada aku la kan.... aku fikir balik... "ah biar la dia buat aku... one day kalau orang buat dia... ha baru dia tau"





2 comments:

  1. Salam,baru terjumpa Blog U..Selamat hari raya Aidilfitri. Best gak citer KEMELUT WANITA. Pasal MIL tuh.. pedulikan. kekadang MIL xkisah, Adik Ipar & Duai kita plak yg kisah.Penah kena..mula2 merajuk ati & kecik ati gak..lama2 maleh nk pikir. i pikir cam gini jer skrg "kenapa kita nak kecik2 ati & kecut2kan ati kita, sedangkan depa happy2 jer.Buat xkisah jer.,yg belaku tu biar belaku.Janji kita jalan tanggungjwb kita kat suami & anak2 jer" Byk pikir kita yg sakit ati.. kang sakit jantung plak & migrain lagi..sapa susah??? kita gak..

    ReplyDelete
  2. Ha'a betul tu Cik Hash.. baik kita pikirkan mcm mana ingin mendapatkan keampuanan Allah atas dosa2 kita yg lalu.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...