Friday, January 7, 2011

Rasa Tua Bila Berblog?????




Adoiiii!!!! Kenapa mesti cakap macam tu..... berfikiran sempit betul! (minta maaf la ya melazer di pagi-pagi jumaat yang mulia ni). Bukan apa.... I tak nak fikiran kita ni selalu sangat dinegatifkan... dinarrow2mindedkan....

Tiada had umur untuk berblog... tak caya cuba la you pegi balik kat form masa "create blog" blogspot. Penegahan/had hanya bagi mereka yang belum cukup umur je... takut adik2 kecik tu tersilap tulis entry kot... terpost benda2 yg tak patut dipost ke kan. Tapi memang.... tak pernah pulak disebutkan bahawasanya nenek2 tidak dibenarkan berblog kerana dibimbangi kenyanyukkan mereka akan melahirkan entry yang mengganggu kententeraman awam. Kalau ada.... maka punahlah harapan I nak berblog sampai uban memutih di rambutku. :'(

Tajuk atas tu sebenarnya ada kesinambungan.... "Rasa Tua Bila Berblog Sebab Semua blogger2 Muda Remaja"... Oh... silap tu Dik Non.... Di luar sana... ramai blogger2 matang. Saya pun malas nak bagi contoh siapa2kah mereka yg I maksudkan.... tapi jujur I nyatakan, penulisan mereka cukup mantap. Pengisian entry yang umpama gudang ilmu. Umpama information centre. Klik2 ke blog mereka je....beratus ilmu kita dapat. Ada baiknya kalau uoll follow blog2 seumpama itu untuk memperluaskan lagi ilmu yang sedia ada, mempercambahkan lagi idea2 dalam penulisan, kemasyarakatan dan isu2 dunia.

Tak mo nak tulis panjang-panjang, cukup sekadar ini.. Sekadar ingin menegaskan... dunia blog ini teramat luas dik.... kita perlu berfikir di ruang lingkup kotak 4 segi kita. Apa yang anda fikirkan itu maybe apa yang anda jumpa di forum/portal tempat anda melepak saja...nampak bebudak kat situ masih cun bergetah, anda dah berumur... terus rasa diri tu down...... sedangkan sebenarnya... jumlah blogger kat Malaysia ni berjuta-juta lemon.. tidak terhad hanya di situ.

So.... sentiasalah perasan muda walau di mana pun berada! :D Happy blogging!! Jgn tensen2 and rendah diri tak tentu pasal!

19 comments:

  1. berblog demi masa tua..camne?

    entah... sajer jek melalut kat sini... hahahhahah

    ReplyDelete
  2. ade ke rase mcm tuh..

    by the way, MM ade tak bace fatin liyana punye blog? die kena hentam oooo...

    ReplyDelete
  3. ZUL ~ eh betul la tu... kita berblog utk dibaca anak2 di hari TUA kita nanti.

    MS BUBBLES ~ ya ke? Kena hentam psl apa plaks?? Nt I gi baca..

    ReplyDelete
  4. blog nie diari untuk tatapan masa tua...bukan jadik tua hahaha....

    ReplyDelete
  5. http://lensarosak.blogspot.com/2011/01/menjengkelkan-4-gadis-tudung-shawls.html

    i kasi link kat u...

    ReplyDelete
  6. thanks Ms Bubbles... I tgh review..mmg panas topik tu... Sdg memikir2 sebuah kesimpulan.

    ReplyDelete
  7. sangat ngeri kalo bloging pon ade kaitan dengan tua muda

    ReplyDelete
  8. Eh Freaky.. dari smlm I cari link to yr blog sbb nak follow awak semula.. sib baik awak muncul arini. Thanks follow my blog ya.

    ReplyDelete
  9. pd i ok je entry die,

    tapi tak payah la nak mention name2 tu..

    tah...meng aib kan je, tegur tu boleh kan..

    what say u MM?

    ReplyDelete
  10. MS Bubbles ~ Entry si penegur tu memang ok, ada certain part tu I terpaksa menyetujuinya.. cuma cara menegur tu yg salah sbb menuliskan nama blogger yg ditegurnya tanpa selindung2 dan boleh menjatuhkan reputasi kpd blogger berkenaan. Mengaibkan org di khalayak ramai pun boleh mengundang dosa. Itu dia kena ingat.

    Hopefully, org yg ditegur oleh penegur menerima teguran itu dgn fikiran terbuka dan profesional... maybe penegur berasa ianya adalah satu tanggungjawab fardu kifayah utk membuat satu teguran. Kita sbg pembaca ni pun kena sama2 ambik ikhtibar dari tegurannya itu. Menerimanya dari sudut yg positif.

    ReplyDelete
  11. yups..i agree,

    maybe die boleh general kan je..
    jgn point directly mcm tu..

    ReplyDelete
  12. honestly fie cakap kan akak, fie pun suke baca blog yg matang. sebab biasa nye, ayat2 tu lebih kemas, lebih padat, lebih sedap mata memandang, bukan fokus semata hanya pada satu topik aje. bukan nak pertikaikan penulis mana2 kan, semua orang ada cara penulisan tersendiri. cuma fie lebih suka bila ejaan pada blog tu tak macam dialek sms. setakat nak ikut sikit2 xpe la. tapi kalau dah penuh entry dengan ejaan short form yang betul2 short, semacam fie baca.

    ReplyDelete
  13. ayu pun dah 30an..
    rasanya selagi larat dan bernyawa../sure update blog....

    ReplyDelete
  14. FIE ~ ha'a... betul tu.. Akak pun setuju.. Apa ada hal kan.. tua ke muda, yg penting kita enjoy membacanya.

    AYU ~ selagi tangan ni tak mengigil2 lg pegang mouse, selagi tu nak menulis kan... ;D

    ReplyDelete
  15. loh, yuyu pun penah ckp camtu saje2 je, to know the blogger's range of age. i wonder where did u find such title, dekat gengblogger i did publish the topic once.

    no offence. everyone has the right to express what she or he feels.

    :)

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. hai miss mirror.

    owh, if u really refers that to me, pls do read all the comments in the topic that u found then only u will know my true intention.

    do not judge by just reading at a glimpse. i mean, drawing a quick conclusion.

    if u were'nt meant it to me, thanks and i'd b glad to know who are the person that has the same thot as i did. aha.

    btw, if you are one of the gengblogger's member, you will notice that fact. but it was not about feeling humble or something.


    thanks for droppping by to my blog this moning. peace. :)

    ReplyDelete
  18. Salam YUYU ~ ????????!!!!! Hahaha.. u pernah tulis perkara ni ke?

    Heran jugak.. sbb I tulis entry ni semalam, (dan entry ini adalah feedback I pd masalah sesorg).. dan I pegi blog u baru pagi tadi, itu pun I tak terperasan pulak u ada tulis ttg topik ini hingga u berasa entry ini adalah refer kpd u.

    Sorry jika menimbulkan salah phm. Semua itu secara kebetulan.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...