Sunday, January 9, 2011

Speghetti Olio



Bahan-bahan Untuk Resepi Speghetti Olio

1) Sebungkus Speghetti - direbus dan ditoskan
2) 7 biji bwg putih- dicincang dan digoreng garing - asingkan
3) 5 ulas bwg putih + pepper - ditumbuk
4) Udang kecil
5) Cendawan kering - direndam dan dihiris halus
6) Cili Merah - direndam dan digoreng
7) Herba Parsli
8) Serbuk pepper
9) Garam secukup rasa
10) Minyak zaitun (minyak biasa pun boleh)

Cara

1) Tuangkan minyak dan tumiskan bahan2 tumbuk tadi.
2) Masukkan bawang bombay yg telah dimayang..
3) Biar agak garing.... masukkan udang dan cendawan, garam secukup rasa
4) masukkan air (air bekas rebusan speghetti)
5) Masukkan speghetti yg telah ditoskan
6) Taburkan herba parsley dan serbuk pepper ikut citarasa, campakkan cili kering tadi
7) Gaul rata, taburkan gorengan bwg putih tadi.... biarkan masak dan sedia utk dihidang


p/s : Boleh juga ditaburkan cili serbuk dan chicken stock ke atasnya jika suka.... tapi kami tak bubuh sbb masakan ini untuk sarapan pagi anak-anak pagi ini.

Credit kpd : Dr. B dan Pn. N

13 comments:

  1. KENGKAWAN ~ jom makan!!!!

    AYU ~ rajin makan je sebenarnya... hehehe..

    ReplyDelete
  2. MM, nnti pilih make over ke pilih kelas make up utk contest u cantik ai pun cantik tu, mm menang tau...

    ReplyDelete
  3. Hany - congrats utk u juga... I sebenarnya tgh confuse ni... present nak buat kt KL ke Yang... I kat JB ni.. camna ya?

    ReplyDelete
  4. Ms Bubbles - selalu I mkn resepi ni kat pizza hut je.

    ReplyDelete
  5. akak, spaghetti neh rasa apa akak?

    ReplyDelete
  6. FIE ~ klu nak tau rasa dia...ada jual kat Pizza Hut.. rasa dia pedas2 plus perasa cendawan...ada rasa lemak2 sikit ala2 chicken stok.

    ReplyDelete
  7. ha tu la kan...hany dah email tp dia busy, just reply from hp jer...nanti try tanya dia balek laaa...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...