Saturday, February 26, 2011

6 Cara Tradisional Membuang Parut

Cara-cara tradisional membuang parut...


gambar diambil dari blog ini.


Dah kat kampung dah ni.... kampung MIL.... dgn wajah yg masih berkerumping-kerumping, langsung tidak memeranjatkan orang-orang di rumah ini. Apakah ini bermakna wajahku tidak seteruk mana?

Oh tak, masih kategori teruk maybe.......haha... sebab semalam masa I gi kedai menjual bedak sejuk tu, wanita manis yang selalu I beli produk-produknya tu menegur dengan kehairanan....

"Eh... kenapa dengan muka kamu?". Soal janda muda itu kehairanan.

Setelah I jelaskan.... beliau memberikan beberapa tip iaitu di antaranya :

"Hari-hari bubuh madu kat muka kamu ya... kamu jual madu pun kan? InsyaAllah, nanti lambat laun parut2 tu akan hilang". Wah! good idea tu... tak tau plak I.

Sebelum tu, I ada gi survey satu beauty centre... Sekadar merayau2 tanya2 harga. Bila I belek2 muka beautician tu sendiri, mukanya pun tak la gebuz mana.. pori-pori terbuka dgn jelas dan wajahnya penuh dgn blackhead... Pelik la, mcm mana dia boleh menyakinkan pelanggan sedangkan wajahnya sendiri tak terurus? Terbantut sikit niat untuk buat treatment di situ... tapi masih memujuk hati untuk berbaik sangka ..
"maybe dia sibuk sangat melayan customer, hingga tak sempat membelai wajah sendiri".

"Oh scar chicken pox ke? Tak boleh hilang.. sampai bila pun tak boleh hilang.." Ujarnya lagi... menambah lagi kebantutan niat untuk "melaburkan" saham dlm lebih kurang RM500 untuk 3 kali treatment.

"Ha??? Ya ker?" . I masih tak bersetuju dgn jawapannya... Entah, naluri I berkata.. yg I tak perlu bersetuju dgn jawapan itu. Melihat wajah Qistina yg makin pulih dan tak berlobang spt yg I katakan tempohari.. I tak perlu setuju dgn jawapan beautician itu.

I tahu, cara-cara tradisional pun tak kurang hebatnya... I sebenarnya sesaja je nak menggedix buat rawatan kat situ sebab nak dapat result yg drastik ala2 artis kononnya... haha....tak sangka plak itu jawapannya... Hmmm..... apa da.... baik I hayati apa yg Uncle G suggestkan ni :

1) Tumbuk daun cermai bersama bedak sejuk...lumurkan di tempat berparut.
2) Bubuh ubat gigi - eh mcm pelik... klu tak biasa melecur plak nanti.
3) Kupas kulit pisang yang masak ranum... ambil bahagian dlm kulit tersebut dan sapukan pada tempat berparut.
4) Kulit kayu manis, kikis pada pasu - ni biasa gak I dengar, thanks pada teman blogger yg suggestkan itu ari....tapi terbaca semalam.. diorg kata kalau tak biasa, kulit jadi makin teruk kepanasan.
5) Ambil uncang teh yg telah digunakan.. sapukan pd tempat berparut.
6) Dituliskan juga begini oleh forumer tersebut : Cari pokok Bayam Duri* secekak, cuci tanah dari akarnya, baca apa yang patut (baca selawat la tu) dan rendam dalam kolah mandi kemudian mandi macam biasa. Kalau ia lecur kerana terendam terlalu lama, gantikan dengan yang baru. ---> apa tah bayam duri ni?
Ok la.. I nak melumur madu kat muka I ni.... eh cantik kan necklace crochet gambar atas tu... Napa la tangan I dah makin keras skrg ni... best kalau dapat hasilkan aksesori sendiri. Uoll buatlah... nanti I nak tengok.














5 comments:

  1. MM petua lain I tak pernah dengar, tapi petua yg sapu kulit pisang tu mmg menjadi pada roommate I masa zaman I muda2 dulu[masa mula2 jd cikgu cikgi]...hari2 dia makan sebiji pisang n sapu bahagian dalam kulit pisang tu pada muka dia...then dibiarkan kering, baru cuci ngan air suam...ermmm kulit jd lembut tau..tang parut tu tak tau la bleh ilang ke tak...yg pastinya muka akak tu nampak bersih la...dia buat pon sebulan b4 hari kawen dia..hehe

    ReplyDelete
  2. kayu manis tu i pernah try, weh, tak tahan panas..dulu masa nak dara rajin gak cuba petua tradisional ni, bila dah kawin tak larat mak.. i pakai bio oil je

    ReplyDelete
  3. GIE - wah bestnya... logik gak la kan..sbb pisang pun lembut gebu..mmg berniat nk buat cuma blom sempat beli.


    DR. SIRNA - yes.. bio oil mmg bagus, parut anak I dah hilang dah I sapu 3 hari 3 mlm.. alhamdulillah, tinggal parut I je ni yg bersaki baki.

    ReplyDelete
  4. masa jadi guru pelatih tinggal kat kolej kediaman suka cuba petua2 tradisional..semuanya gara2 nak nampak cantik.hehehe
    *necklace tu nampak cantik & cute

    ReplyDelete
  5. WIN - mengenang memory zmn anak dara adakala mmg melucukan.. I pun tidak terkecuali klu dlm bab2 mencuba petua2 lama ni.. :D

    ReplyDelete

Terima kasih atas segala komen yg ditinggalkan...inshaallah Puan Mirror akan membalas kunjungan anda bila berkelapangan.