Thursday, March 24, 2011

SEGMEN MEMBANTU SILENT READER : Cara menghasut kawan jadi gedik




Malam ni banyak kerja... tapi buat2 takde keja, tu yg update blog sambil menonton drama TV yg I pun tak tahu hujung pangkal cerita sebab baru hari ni menonton drama bersiri ini... actually, sekadar terpegun dgn keindahan desa yg dipaparkan.... drama2 sekarang nampaknya semakin bijak untuk berpijak di bumi yg nyata = tidak lagi berangan2 mat jenin dgn cerita2 jutawan, mahligai tersergam yang membuat I berfikir 2 kali untuk menonton.

Apa2 pun.... mari kita selongkar, apakah keyword dari silent reader yang bakal kita bantu malam ini?




Cara-cara menghasut kawan kita jadi gedik??????!!!! (membaca sambil mata terjojol).

"Tak baik tau u nak hasut2 kengkawan U jadi gedik? Nak gedix.... gedix sesorang dah la kan.."

Oh! that day, I ada rasa annoying dgn statement sorang "Makcik" kat FB tu yg ala2 menghasut sorang kawannya yg kelihatannya ingin "berhijrah" dari seksi kepada menutup aurat. Pada I la kan.. kalau diri sendiri tak mampu lakukan dan kawan kita telah mampu lakukan, kita bagi je la sokongan... at least dapat gak pahala. Jgn la dihasut2 plak utk kembali kpd sifat2 mazmumah yg pernah dilakukan.

Dalam kepelikkan tu, membuat I terimbau balik time I memula "berhijrah" sedikit masa dulu... memang banyak gak la dugaan masa tu.... fikir2 macam tak percaya je seorang muslimah boleh mengeluarkan kata2 hasutan spt tu..

TRAGEDI I - di sebuah driving school

"Eh... napa ha you bertudung? I kan.... hubby I kan... tak suka tau I bertudung"... astagfirllahalazimm..... suka ati suami you la kan... yg penting bukan suami I (dlm ati).

TRAGEDI II - di sebuah hotel

"Laaaa dah bertudung dah ke?? Kenapa??" (sambil memegang bahu I & mata melirik dari atas ke bawah)-----> haruskah aku menjawabnya (fikirku dlm ati).

Apa-apa je la kan... no wonder la kalau ada sesetengah artis jadi togel semula... maybe masalah2 hasutan spt di atas ni la kot..

Kesimpulannya.... jangan menghasut orang benda2 yg tak baik, nak ke kita memikul "saham"2 dosa tu nanti... kita hidup pun bukan setakat kat dunia je....

Nota : I percaya, silent reader yg menggoogle search persoalan di atas tidak bermaksud demikian, maybe just suka2 menggoogle2 search... or maybe kengkawan I yg sesaja nak mengenakan I.. :P... mana la tau kan.... mentang2 la I tgh buat "Segmen membantu silent reader" ni... kalau itu keja uoll.... Jaga!!!!! nanti I piat tinge!

* gmbr irma tu sekadar hiasan.... dpt dr Uncle G.













12 comments:

  1. hahaha..... macam-macam la manusia ni.... biar je la kalau orng nak berubah ke arah kebaikan. kalau orang tu berubah pada yang buruk, barulah perlu ditergur. apakah~

    ReplyDelete
  2. ha'a kan Tasha, mmg pelik org yg perangai mcm ni.. donia..donia..

    ReplyDelete
  3. pelik dorang ni.benda yang jahat diagungkan.

    ReplyDelete
  4. SFM - tu la yg Akak tgh pelikkan tu...

    ReplyDelete
  5. cantiknya irma bertudung..

    umm mm, hany pun pernah ada kawan yg hijrah ni, sbb dia duk slalu brkawan ngn kitorg, so dia mcm rasa malu kitorg bertudung dia tak, 1day dia ajak hany teman dia pergi beli tudung, tp dlm hati dia masih was was sbb mak dia tak bertudung, dia takot la org duk mengata mak dia tak bertudung tp dia bertudung,

    Alhamdulillah, sejak hari tu sampai sekarang dia bertudung even mak dia tak bertudung lagi...suka sgt tgk...ameen

    ReplyDelete
  6. mcm2 keywordkan bila kita tgk kat situ... herm.. nak menghasut kawan.. tak gamaklah..

    ReplyDelete
  7. biasa laa tu MM,biler dah ramai kawan,mesti ada yg baekati,ada yg burokati,,hihihi new word...tapi kita kena laa berati2 supaya tak termakan hasutan kan..yg penting tepuk dada tanya selera..kwn yg burok tu baek jauhkan supaya selamat.
    susah ramai kwn nihkan!!!!!

    ReplyDelete
  8. MM, nak menggedix juga, tapi menggedix yang sopan..hehe..ada ker?

    ReplyDelete
  9. Hany - alhamdulillah..beruntung kwn Hany ada kwn mcm Hany yg memberikan semangat.. I ada gak kwn yg janji nak belikan I tudung sedozen klu I bertudung ..tp blom sempat dia nampak I bertudung, dah meninggal pulak dianya...Innalillah.. sob sob sob..

    ReplyDelete
  10. AISHAH - tu la..kkdg kelakar plak membaca keyword2 yg pelik2 ni..

    ReplyDelete
  11. KAK ASMA - dah ghaib pun kawan MM tu dgn sendirinya tak dpt dijejak kasih lg.. :D

    ReplyDelete
  12. DR SIRNA - menggedix utk suami boleh la... gedix sopan la tu namanya kan? ;)

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...