Sunday, June 19, 2011

Entah.. tajuk apa ya? Kuih gunting kot?

resepi kuih gunting...

 



"Jika seseorang datang membuat kita kecewa, marah dan bengang maka dia adalah ‘guru’ yang hendak mengajar kita erti sabar."


I tengah bengang dengan sapa ni sebenarnya? Ce teka...ce teka. I tgh sakit ati dengan....................................???



Takde sapa pun... saja nak main copy2 ayat keramat si Sherol dot com ni. Tapi sebagai manusia biasa, bohong la kan kalau seumur hidup kita, kita tak pernah bengang dengan orang kan. Maka, sukalah saya untuk mengkopi pula pesanan Anis hasil dari ceramah seorang Ustaznya.




"Kalau hati kita sakit pada seseorang... Rawatlah hati kita dgn iman". Oh like like like.. mari praktikkan.


Ada yg tengah sakit hati dengan seseorang ke sekarang?


Dah... jangan pikir-pikir, baik kita buat kuih lagi best.... tetiba hari ni terjumpa cebisan kertas time mengemas drawer dapur. Resepi Kuih Gunting, tapi tak bubuh sukatan plak.  Tapi I share gak la ngan u oll sebelum I campak kertas ni masuk tong sampah.

"Tepung gandum, bawang goreng, daun bawang, daun sup,
udang kering (tumbuk), garam, air, perasa, telur...gaul sampai jadi doh...uli, lenyek dgn kayu penguli nipis-nipis.... guntingkan ia...goreng sampai kekuningan... Jual!! Sekilo RM10.00. ... eh iyer ke? Lupa plak.."


Untuk resepi kuih gunting yang lebih lengkap dan lebih hebat (maybe la...sbb tak pernah cuba pun) sila klik sini.


p/s : I tgh sakit ati dgn setting blog ni... perenggan dia lari2... itu sebenarnya yg I nak cerita tadi.




4 comments:

  1. heheheh.. biase sakit hati tu..;p

    teringat tolong arwah opah buat kuih gunting ni dolu mase kecik2... masam2 muka kalau di suruuh gunting tepung tu depan kuali.. sakit jari2 tau pegang gunting..lelebih lagi dok depan minyak menggunting..hahaha..[rindu]

    ReplyDelete
  2. Aty - oo mcm tu cara membuatnya ke Aty? Kena gunting atas kuali? I tak pernah buat lagi... sib baik u bg idea. Thanks.

    Rajinnya cucu opah sampai masam2 muka dia...hehe.. Al-fatihah utk rohnya.

    ReplyDelete
  3. Perenggan lari2 tu masalah virus kut?

    ReplyDelete
  4. MS - virus ke? Tak la.. sejak bertukar ke netbook ni dia jd mcm tu.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...