Saturday, June 18, 2011

RESEPI TART NENAS YANG TAK BERAPA SEMPURNA

Sebelum my x-rooomate sibuk mendail no. tepon I semata-mata untuk dapatkan resepi  tart nenas yg hanya setahun sekali dia buat ni, baik I tuliskan je kat sini.  Heeee teruknya I mengata dia... ah dia bukan tau pun sapa yg I maksud, x-roomate I pun bukan dia sorang.   Adik beradik I pun pernah jadi x-roomate I kan?  Lagi2 dulu zaman kanak2 selalu tido berkongsi kelambu, sedap betul tido, lagi-lagi kalau  musim hujan, tido reramai 4 beradik pompuan (coz Kak Long I dah kawin time tu, dia tak termasuk la dlm jumlah ini)... eh apa yg I merepek pasal tido2 kelambu plak ni..... dah2, tulis aje resepi tu.  Jgn buang masa.

gambar dr Google



RESEPI TART NENAS

Tepung - ikut kesesuaian... nt time kita uli, kita akan tau sendiri (base pada keadaan tart tu, bila dah boleh dicetak tu maksudnya dah ok la tu).
2  biji kuning telur
250 gram butter
pewarna kuning

Cara :

1) Masukkan butter ke dlm satu bekas, masukkan tepung sedikit dulu...then  ramas2 hingga sebati, masukkan kuning telur...ramas2 lagi.  Boleh tambah tepung jika kurang.  Uli-uli hingga agak-agak boleh dicetak dan hasilnya tak berderai.  Try and error kay.  Pastu bubuh la pewarna kuning sikit, jadi tak la pucat sangat tart tu kan.    Cetakkan.... pastu bolehlah bubuh inti ke atasnya.   Sepit di keliling tart tu untuk mencantikkannya lagi.   Then bakar selama lebih kurang 15 minit atau hingga kekuningan, suhu 170 ikut oven masing2.

NOTA :   Boleh bubuh susu tepung.   Boleh juga bubuh sedikit air yg benar2 sejuk  dr peti ais (agak2 untuk bg dia tak peroi je, jgn byk sgt plak nt jadi keras kuih anda) - ikut citarasa anda.

Inti :   Blend nenas yg telah dibuang kulit - tapis (org kata jgn sampai terkena air nt cepat berkulat), then rebus bersama dgn gula ikut byk mana itu bergantung kpd kelikatan inti.   Memang kena bubuh byk utk menjadikan dia nampak hitam berkilat (org kata nk kilat kena bubuh gula batu... wallahualam la, I buat tak pernah plak bubuh gula batu).

I sebenarnya kan... prefer buat inti epal je sbb lagi menyenangkan.   Cara dia sama je mcm di atas.

p/s :   Lain macam je kan I punya resepi ni... dah itu je yg ada dlm buku I... tak kan I memandai-mandai nak adjust plak, tiap tahun I guna resepi ni jadik je I buat.   Sebenarnya kalau nak sedap bergantung pada butter yg kita guna, tapi sekarang ni butter tu dah DIRAGUI KEHALALannya, so tak berani la I nak suggest pada uoll...


Resepi ini adalah  tajaan Proton Exora (BM) SS & Digi  - thanks Nuffnang atas kepercayaan.

3 comments:

  1. Assalam,

    Sedapnyer tart nenas... I like

    Peace not war jom...

    http://lautkasih.blogspot.com/2011/06/make-love-not-war-biar-betoi.html

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...