Wednesday, July 13, 2011

Kawan I sesat Di Hutan Jelebu bersama anak-anaknya

Semalam ingat nak chat lelama dengan si Comei, tetiba dikejutkan dengan satu berita bekas classmate aku si Anep Bukan Nama Sebenar, dah semalaman tak balik-balik sejak masuk ke dalam hutan Jelebu bersama dua anaknya.

Dah macam-macam terbayang kat kepala aku ni, teringatkan kes Datuk Sos, teringatkan kata bini Anep melalui smsnya kepada kengkawan yang kata kat sana kelmarin tengah hujan lebat, takut tanah runtuh. Naik risau gak la kami kengkawannya ni kan... menunggu2 update di FB sampai dah berderet2 dah thread. Paling risau mengenangkan 2 orang anak-anaknya yg masih kecik tu la kan... bayangkanlah cemana, dah la budak lelaki kan kuat makan.. ni lagi kalau tak jumpa makanan.

"Ala tak risau la... orang kalau dah biasa masuk utan, mesti tak panic". Kata suamiku, IRP bila aku nyatakan bad news ini kepadanya.





Hutan Jelebu - ikhsan Google



terbayangkan kalau-kalau ada rimau..


Betul la bagai dikata oleh IRP, akhirnya malam tu mereka berjaya ditemui. Ok, ini I copy paste je la cerita dari bini si Anep Bukan Nama Sebenar ni... tak pandai plak aku nak mengarang ayat ala2 novelis.

"Ceritanya gini...diorang ni pi jelebu utk memantapkan lagi skill pemanduan 4X4 ni, perginya 5 kereta seramai 9 peps termasuklah anak I yg 2 org .. 7.30 pagi keluar rumah, breakfast at Batu 14 ulu langat then off they go..tada lah tapau makanan..sbb planning nak keluar lunch..tiba kat sana..dah layan trail yg seronok ni..hujan lebat..tapi sekejap jer lah..then jalan masuk yg tadi dah berubah disebabkan tebing sungai runtuh, diorang pusing lah nak cuba keluar ikut tempat lain, tapi makin lama makin menaik jalannyer, then ada lah a few accident...spt tersangkut..kena potong pokok buluh and so on.

They all decide nak overnite then keluar esok pagi sbb dah letih dan tak mkn..food mmg limited..bak kata haniff soup ada tapi sepeket..roti 2 keping...so mlm tu derang share2 lah apa yg ada..pagi bangun sambung lagi cari jln keluar yg selamat..sampailah rescue team dpt hubungi diorang2 ni..tu pon ikut petunjuk awan dan matahari sbb map tak ada..so kira masuk jln lain..tapi keluar about 7 kilos away..dlm 4.30 mcm tu selamat lah jumpa jalan keluar..nampak jer family and fren mmg sedih sgt lah..muka dah pucat coz 2 hari tak mkn..sian my boys tada tenaga dah...mkn roti canai pon lahap..ada jugak yg gigil2 mkn..but alhamdulillah..cuma luka2 ringan..tada yg serious cuma penat dan tada tenaga..skrg mereka2 ni tengah berehat di rumah..."

Alhamdulillah.. semuanya selamat akhirnya..

bayangkan kalau aku terpaksa tido dalam utan pastu jumpa bendalah ni... hee seramnyaa..


Sebagai bukti penceritaan... ini gambo 3 beranak yg sedang keriangan. Tak pasti la aku, ni gambo time mereka baru sampai ke setelah dah keluar ke... wallahualam, tak sempat aku nak tanya, dia dah izin cerita ini dipaparkan pun dah cukup menggembirakan aku (sebab IRP nak tau cerita sebenarnya). Yang penting mereka dah pun selamat dan yang pastinya dua anak-anak Anep bukan nama sebenar ni telah melalui satu pengalaman paling berharga dalam hidup mereka... sama la macam abang aku si MS yang pernah sesat di hutan Jengka selama 4 hari. (kusangkakan 10 ari.. lupa la, cerita ni dah lama la katakan..10 tu utk figure 10 orang).
Korang pernah ada pengalaman? Sila-silalah share ye...

No comments:

Post a Comment

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...