Monday, July 11, 2011

RESEPI KEK EPAL BLENDED MISS MIRROR

Diadaptasi dari resepi Kek Oren Blended,   hari ni I buat Kek Epal blended...
Amat sesuai bagi adik-adik yg baru belajar membuat kek, segalanya hanya menggunakan blender sahaja ya adik-adik.


KEK EPAL BLENDED MISS MIRROR


2 biji epal merah dibuang kulit
3 biji telur
2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu besar baking powder
1 cawan minyak masak
2 cawan gula halus (kalau boleh kurangkan sbb ianya jd tersangat manis)
1 penutup esen strawberry






Panaskan oven 170 C, lengserkan acuan
1) Sediakan blender, masukkan epal yg telah dipotong2 tadi (make sure buang biji).
2) Masukkan juga minyak, gula, dan telur - blender hingga hancur kesemuanya.
3) Keluarkan ke dalam mangkuk besar, masukkan campuran tepung + baking powder yg telah diayak bersama tadi. Kaup balikkan.
4) Sedia untuk dimasukkan ke dalam acuan dan bakar 170 C (45 - 50 minit) bergantung kpd oven anda.

15 comments:

  1. thanks kak..
    mmg resepi mudah dan senang tu

    nampak gebu gitu...
    ayu kan MM..
    nak derhaka resepi mu ini..
    nak ganti dgn pisang..

    heheheh

    sebab ada 6 biji pisang kat peti ais.. sayang

    ReplyDelete
  2. AYU - sama2, kena pandai2 adjust ya Ayu jumlah 2 biji epal dgn berapa biji pisang. Selamat mencuba. ;) jgn lupa share gambo.

    ReplyDelete
  3. aku dah berjaya menjinakkan anak2 aku dengan muffin, pah ni aku nak jinakkan dengan kek epal blended ko ni plak..



    - puasa ni kena jinakkan anak2 dengan ayam bakar BB style la pulak..

    ReplyDelete
  4. Rajinnya ko BB.. aku dah lama tak wat muffin. Cuba la epal blended ni plak ya, ko pejam mata pun bleh jadi. Hehe.

    Mcm2 buah2an lain bleh ko cuba, strawberry, plum.. semua ko bleh adaptasi dr resepi ni.

    ReplyDelete
  5. perghhh.
    nampak cam best je.
    congrats

    ReplyDelete
  6. Kengkawan - thanks.. tapi tak tau la rasa dia memenuhi selera semua org entah tak.. :)

    ReplyDelete
  7. Nak sikit..tlg bake for me sam..heheheh

    ReplyDelete
  8. bestnya kek epal. huhu. boleh cuba d rumah ni. hek3. done follow akak. :D

    ReplyDelete
  9. Thanks Putra... Akak dah follow u balik dah.

    ReplyDelete
  10. nadia dah try resepi ni...
    check this out! (tapi ada ubah2 sikit....hehehe)

    http://retrojingga.blogspot.com/2011/07/apple-muffins.html

    ReplyDelete
  11. Nadia - thank you kerana sudi mencuba.. nt I pegi yr blog. ;)

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...