Sunday, September 11, 2011

KIFARAH TERSILAP UMUM TARIKH HARI RAYA AIDIL FITRI?

"Kerajaan Arab Saudi membayar 1 bilion Riyal Saudi sebagai kifarah kerana tersalah umum tarikh Eidul Fitri yang sepatutnya jatuh pada 31 Ogos bukan 30 Ogos. Anak bulan yg kelihatan rupanya adalah planet Saturn! Kerajaan Arab Saudi memerintahkan rakyatnya berpuasa sehari bagi menggantikan puasa yg tertinggal."

Benarkah berita ini? Dah keluar kat paper blom? Ada video dari youtube yang disertakan... tapi tak faham plak aku apa yg Pak Syed ni sampaikan...... sebab bahasa arab yg sempat ku belajar kat sekolah agama dulu hanyalah...

البرتقالي
= oren جمجمة= tengkorak




Ok la... I pun nak keluar.... gi beraya kat shopping complex... hua hua hua... utk menghiburkan hati anak-anak yg tak berapa beraya sangat tahun ni. Nak gi beraya rumah kengkawan pun mostly semua tengah sibuk dgn anak2 yg nak exam UPSR minggu depan ni. Tunggu je la next week, lepas exam baru beraya rumah diorang.

Pelbagai usaha yg kaum ibu lakukan utk melihat anak-anak mereka berjaya. Ada yg gigih menunggu anak-anak bersengkang mata hingga pukul 2 pagi, ada yg mengurung anak dari menonton tv dan pelbagai lagi cara. Yg pasti, tiap dari kita mempunyai cara berbeza namun tujuan tetap sama, ingin melihat mereka berjaya.

Apa lagi yg ingin dikejar dalam dunia ni selain ingin melihat mereka gembira memilikki kita. Kan Puan2?

“Rabbana hab lana min azwajina wa zurriyatina qurrata a’ayun, wajaalna lill mutaqiina imama”

“Ya Tuhan kami berikanlah kepada kami pasangan dan anak-anak (zuriat) yang menjadi penyejuk mata dan jadikanlah kami pemimpin kepada orang yang bertakwa. Amin"








2 comments:

  1. Puasa sunat 6 Syawal, puasa sunat isnin Khamis kira-kira terbayar tak kesilapan itu. Tapi bukan kita yg wat silap kan. Kerajaan yg tersilap umum. Dah agak dah awal2, rasa lain macam jer... hhmmmm...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...