Monday, September 12, 2011

Boleh jadi ia tidak berguna buat kita tapi...

Orang lain dah reda.... kita pulak arini sibuk nak main masak-masak aidilfitri.. biar ler kan, raya kan sebulan. So, arini I ingat nak masak ketupat, lemang, sambal kacang, rendang ayam dan lodeh.

Sementara menunggu bahan-bahan tu "merebuskan" dirinya... 4 jam untuk ketupat dan 45 minit untuk lemang... yg semuanya segera2 semata ~ sapa je yg rajin nak cari daun kelapa kat JB ni.. hmmmm tak kuasa!... so I pun mengupdate la blog sambil ingin menjadikan blog ini "tempat buangan" ~ membuang photo2 yg I malas nak cuci.

Semalam I mencuci sebanyak 38 keping gambar shj di Kodak. Kalau ikutkan ada 1000 keping dlm camera tu.. punya la lama kan I perap2 gambar? Dasyat!!! 1000 keping kalau darab dgn 40 sen? Pastu nak tunggu lagi berejam. Then I sorting out la mana2 yg blur dan takde kena mengena dgn kehidupan tu I delete je... termasuk la gambar-gambar kat bawah ni.


Gambo berkurun.. time
window shopping di Aussie
Time ni tgh sale besar-besaran di Harbour Shopping Complex
bersempena Christmas

Dan... I pun tak tau apa motifnya I snap gambo ni..
walhal I tak beli.



Ini buku yg Qistina baru beli semalam... dan semua gambar-gambar
kat bawah ni gambar terbaru - sebagai penceritaan kepada "main
masak-masak aidil fitri"


ni time blom rebus lagi... sbb tu blom bubuh air byk2...
(Tgh rendam "manja2" sebab kunun2 sambil2 nak membasuh beras dia tu)

ni pun time rendam "manja2"


Ini pun sama... gambar yg ngengada ku snap
tanpa arah tujuan - juga di Aussie

Kalau blog menjadi "tempat pembuangan" macam ni ada ke orang sudi singgah? lol.... Kau Miss Mirror sesuka je tau! Hanis Zalikha punya la lawo-lawo gambo yg dibubuhnya (sementelaah dia pun memang lawo) sebab tu blognya berjaya.

Hmmm takpe la... kalau semua sama je dah tak bervarisi pulak dunia blog ni kan. Biar kita bina identiti kita yg tersendiri... walaupun cam pelik penggayaan entry kita dah sebagainya....tapi orang tau itu la identiti kita dan bukan hasil ciplak.

Yang penting.... biar kita berpada-pada dalam penulisan. Membiar diri bercerita yg indah-indah dan kebahagiaan pun adakala membuat orang tak senang hati (orang yg berjiwa kotor macam tu lah) - ini sekadar contoh sahaja ya... dan mungkin mengancam diri kita sendiri. Oh ya terbaca tadi blogger2 menulis tentang seorang gadis disihir guna gambar di FB. No comment la tu kan. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui segala yg tersembunyi. Moga kita semua tidak tergolong dalam lingkungan manusia yg menganiaya orang lain. Sesungguhnya siksaan Allah amatlah pedih dan tidak terperi sakitnya bagi orang-orang yg berdosa. Insaf-insaflah.


nota : Tapi mungkin gambo2 ni macam tak berguna buat kita, tapi mungkin berguna untuk orang lain (dpt dermakan kat Pakcik Google pun kira ok apa) asalkan bukan gambar-gambar kelucahan melampau

3 comments:

  1. samala..
    dah berstok memeram gambar..
    nak buang sayang.
    hahaha

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Menampakkan kita seorang yg "penyayang" kan... sbb "sayang" nak buang gambar... hehehe..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...