Friday, October 7, 2011

Pembentangan Bajet 2012

BAJET 2012

Guruh petir berdentum-dentum... tapi sempat jugak curi-curi tengok tv bahana nak tengok Pembentangan Bajet 2012... sayangnya tak sempat tengok kesemuanya sebab busy yang amattt!!! Ini je yg dapat "ditangkap" hasil menyambil-nyambil sambil menggoreng goreng pisang panas hari ini dan melayan kerenah si Shashal... Nampaknya kena tunggu update dari kengkawan yg lain atau pun tunggu je la berita malam ni.. abih crita kan.... takyah susah2 macam orang ambik minit mesyuarat plak kan...

#RM63 juta untuk memulihkan 1,270 rumah terbengkalai. RM40 juta utk baik pulih dan menyelenggara rumah kos rendah awam dan swasta.

#Kerajaan akan terus melaksanakan Progam Perumahan Rakyat (PPP) di seluruh negara dgn membina 75,000 unit rumah mampu milik

#Segala subsidi, insentif & bantuan berjumlah RM33.2 bulan akan diteruskan dalam semangat “Rakyat Didahulukan”.

#Satu program khas akan diperkenalkan utk 175,000 anggota tentera yang tidak layak menerima pencen

#kenaikan Gaji Tahunan penjawat awam akan ditingkatkan antara RM80 hingga RM320 mengikut gred

#RM500 juta untuk dana komersial inovasi PKS

#Yuran sekolah gomen dimansuhkan, untuk sekolah swasta diseru membuat penurunan harga yuran ... yesszaa??

# retirement age from 58 yrs old akan dilanjutkan ke 60 yrs old (public sector) - ok gak sebenarnya... zaman skrg kalau wanita umur 58 pun nampak macam 18 tahun je... ahaks!!!

# Skim Amanah Rakyat (SARA 1 Malaysia) akan memberi manfaat 100,000 isi rumah berpendapatan bawah RM3k sebulan.

#lain-lain - nak curi tengok kat blog kengkawan... huhu!!! Ataupun korang baca je la terus ke WEB RASMI - BELANJAWAN 2012 KAT SINI NI... KLIK

No comments:

Post a Comment

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...