Monday, November 28, 2011

Menggedix di YORK - melawat kilang minyak Zaitun

Saja I nak mendera korang dengan gambar yg besar-besar gedabak.... sorry jika loading lambat sikit... ala bukan selalu pun kan I mengupload banyak gambar dlm blog ni. :P


Menggedix Sebentar di depan kilang minyak zaitun...
jemput makan ais krim uoll.. nyum nyum...
sedap pulak aiskrim strawberry yg diorang jual ni... kalau tau beli banyak..
Nak beli aiskrim kat Aussie ni kena rajin bertanya.... jgn pakai larung je semua benda kita nak makan.. nanti termakan yg non halal bergelatin "ba alif ba ya" plakss...
Mat Saleh2 yg kacak dan macho2 tu tak kisah pun kalau kita bertanya halal ke tak halal ke, ada alcohol ke, ada gelatin ke... diorang dah biasa kot dgn soalan2 mcm tu,
bukan je dari kita, malah dari orang2 jews, kan diorang tak makan hinzir..
memang friendly diorang ni sume... nak2 pulak melayan pelacong yg cun friendly
macam I ni. Ahaks!!

(Sila fokus pada gambar kilang minyak zaitun di belakangnya saja, abaikan gambar wanita
yg tgh nak ambil feel ni.. menikmati udara yg segar di balik pohon2 zaitun di sekelilingnya sambil perasan cun walau baju berkedut tak bersterika..
... entah la, carik2 sterika kat homestay terakhir tu tak jumpa plakss.. sib baik tu trip yg last)

Mana homestaynya tu?


Ini ler...

Jeng Jeng Jeng..

.

.

.

.



Acah je.. Ni "heater" la kot..

Ok la.. tanpa membuang masa, marilah kita tengok apa yg ada dlm kilang minyak zaitun ni...



Papercup yg kiosk ni jual memang cantik2 tapi cam takde keinginan nak membeli plak...
maklum, oven I pun dah lama tak berasap..




Ya Allah... buruknya muka aku!! Haha...Muka orang kesejukan di pagi-pagi kala di York... ..
Pecicilan emak orang ni kan? Karang tergolek dlm gaung tu baru tau!! Nangis Shashal..

Walaupun siang 38 C, tapi bila pagi2 buta, sejuk hingga ke tulang sum sum.

INFO : York terletak kira-kira 2 jam perjalanan dari bandar Perth... (kira macam I balik kg dari JB ke BP gitu la kan).. so, sapa2 nak ke sini, jika hotel anda di Perth, sila la sediakan bekalan dlm keta, kang anak2 melalak kebulor plak dlm keta. Memang ada KFC and so on..on de way tu tapi tentulah NON HALAL plak kan.. Perjalanan pula berbukit bukau.. tapi tak la securam macam di Cameron Highland, cuma telinga agak berdesing sepanjang perjalanan.

Shashal bila nampak signboard bertulis "YORK" di jalanan seringkali tersalah sangka :

"Ma.. ini York yg buat air cond tu kan? Mana aircondnya Ma?"
(Shashal sedari kecik memang minat dgn benda yg berhubung kait dgn AIRCOND mahupun apa saja yg seangkatan dgnnya, maka habis semua jenama dihafalnya)

"Tak la.. ini nama bandar di Aussie je la sayang.
York is the oldest inland town in Western Australia, situated 97 km east of Perth in the Avon Valley near Northam and is the seat of the Shire of York." (sumber wikipedia)






Pony ride... Shashal tidak melepaskan peluang itu... Perhatikan kelubung berjaring di atas
kepala kami itu, itu la "kelambu kepala" sebab kat area bandar ni memang banyak lalat.. maybe sebab kawasan ni kawasan farm kot? Sama jugak macam kita di Malaysia, kalau ada penternakan lembu atau ayam, pasti banyak lalat berkerumun di mana-mana.

Kalau kita lihat mat saleh2 yg lalulalang tak dihurung lalat, sementara kita pula diserang bertubi-tubi.. jgn la bersedih dan berburuk sangka seolah2 kita tak mandi, sebenarnya mereka menyapu losyen pembasmi serangga pada badan mereka...that's why ler..

Then you nak suruh I sapu losyen tu kat badan I?
Tah ler, fikir 3 kali kot nak buat.. mana la tau, terlupa2 basuh tangan.. tetiba makan...
dahhh... korang tak sempat nak tengok muka I lagi kat alam maya ni.. innalillah..
nangis IRP hilang bini... hahaha...




Homestay yg kami duduk ni, diorang gunakan sistem solar..


Mesin basuh ada disediakan.. nak buka "kunci" mesin
kena bayar 5 dollar












10 comments:

  1. bestnya la miss mirror makan angin sampai New York. Tumpang happy tengok pic2 yang ada
    *happy holiday miss mirror :)

    ReplyDelete
  2. Baru dpt tgk muka miss mirror jarak dekat dlm gambar..hehehe..syoknye dia g sana

    ReplyDelete
  3. WIN - thanks Win.. hopefully pasni dpt gi New York, USA plak..

    LIP - Haha.. muka yg pucat itu? So, pasni klu terserempak kt mana2 jgn lupa tegur ye.. ;)

    ReplyDelete
  4. wah bestnya jenjalan gi aussie ye..huhuhu...gi 1 family ke ni?

    ReplyDelete
  5. Nak import minyak zaitun tu ker?

    ReplyDelete
  6. EN MS - tau tak.. masa nak beli body losyen olive oil yg jual kt kiosk tu tetiba teringat losyen tgn & bdn minyak kelapa dara BIO.. terus tak jd beli. Haha..

    HALIMATUN - beli kt M'sia lg murah la Yang..

    ReplyDelete
  7. syok...yee..jalan2..brp hari disana...holiday...


    bekas cup cake itu...tak beli pun takpa..sekarang kat bakeri dah ada byk pilihan...last pie usha nampak bekas cup cake itu...bulan ramadhan rasanya...^_^

    ReplyDelete
  8. Eila - betul tu.. tak beli paper cup tu pun takpe.. harga pun bleh tahan kt sana. Kita pegi 10 ari..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...