Tuesday, December 27, 2011

Bagaimana ingin kucari isteri setia?

TIP MELAYAN SUAMI dari entry Encik Matsomherbs baru-baru ini ada menyebut tentang.... Masaklah apa yg suami suka, jgn masak apa yg kita suka.. Sangat setuju sebenarnya... sebab tu la I kurus je tak gemuk-gemuk .... sebab semua yg I suka I dah korbankan.. tak mo masak lagi dah :D.

Arini buat lepat labu...(tak pasti la IRP suka ke tak, klu tak suka biar I makan sensorang)... tapi tersangatlah "mahal" nilai sebijik lepat labu yg I buat ni tau tak...sebab nak beli dah tentu tak de la kat area2 perumahan I ni. Kadang dah beli labu... tapi kelapa plak takde. Mujur arini semua ada plak... entah mimpi apa..



Ok...Ini plak cerita-ceriti time balik kampung itu ari....



Kari kepala ikan yg aku masak masa kat rumah ibu mertua itu ari...selalu kalau kat rumah sendiri, aku masak kari mmg bubuh rempah tumis dan daun kari. Tapi sebab ni kat rumah mentua.. so ikut la citarasa ibu mertua. Korang pun kena macam tu la jugak kan.. tak kan masak ikut syok sendiri plak kan..

Kalau ikut tip nyonya... kepala ikan tu kena stimkan dulu Neng... pastu baru masukkan le ke dalam kuah kari yg dah direnehkan.

Kalau ikut tip Mamak plak.. kepala tu kena goreng dulu.. baru masukkan dlm kari... tapi apa-apa pun semuanya boleh je.... janji kau basuh. Ikut je tip aku ni.... basuh kepala tu bersih2... sirip2 dia yg merah tu pun basuh.. kalau malas .. buang je terus sirip tu... habis crita. Pastu tumis la mcm biasa... takyah la nak stim2kan ke goreng ke... campak je semua... balik2kan... dah lama sikit baru angkat. Kalau nak PANDAI...GENIUS... JGN MAKAN KEPALA IKAN... HABIS CRITA.. Makan time tak exam je.



Pastu.... SIL aku masak mendalah scone ni utk breakfast...
Resepi takde la.. sebab bukan aku yg masak kan..



Ini plak.. hidangan di meja kopi rumah En. Matsom
time kami nak ambik baju2 sekolah anak2 yg kami tempah itu ari...
Cantik dan kemas baju2 yg Kak Ida buat..
Thanks ye Kak Ida....
Tahun depan boleh tempah lagi tak?




Lama aku tak belek CCTV blog aku ni... mari kita tolong pembaca ni plak... "Bagaimana ingin ku cari isteri setia?"

Susah sangat ke nak cari? Cari yg kuat iman Dik, pastu yg tak pernah bercinta... insyaAllah... dia akan setia.... ataupun.. menurut petua orang2 tua... "lihat pada ibunya... kau akan lihat bagaimana anaknya".


8 comments:

  1. nak cari isteri yang setia kena belajar menjadi suami yang setia dulu....

    ReplyDelete
  2. Setuju sgt ngan Mummy... apa yg kita beri.. itulah yg kita dpt.

    ReplyDelete
  3. hurrmm.susah gak nak tau kan seseorang tu setia ker tak..:) serahkan sahaje pada DIA..insyaallah boleh dapat jawapan..
    pasal memasak tu..betul..!! saye tak suker masak n makan masak asam pedas ikan..tapi..sebab asben suker..tetiap minggu saye kene masak jugak walaupon saye tak makan pon..huhu :)

    ReplyDelete
  4. ATY - Lelaki Johor mmg suka mkn asam pedas ikan..

    ReplyDelete
  5. i kalau masak kari pun stail macam u juga, takda goreng dulu atau stim dulu...

    ReplyDelete
  6. DR SIRNA - Sekali sekala, apa kata kita buat style nyonya tu.. diorang kata rasa ikan akan lebih fresh.

    ReplyDelete
  7. Tenaga Setia kebangaan kita
    Maju jaya kita semua.

    Nama sekolah kita pun SK TENAGA SETIA
    sudah tentu kita semua jadi orang yang paling setia.

    ReplyDelete
  8. EN.MS - InsyaAllah... mudah2an.. amin.
    Tetiba teringat pokok saga (sbb selalu nyanyi lagu tu kat padang kat bwh pokok saga).

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...