Sunday, December 11, 2011

Diary seorang menantu di hujung minggu...

Terima kasih la kepada teman2 blogger yang GENIUS yg telah
sudi menurunkan panduan & nasihat berguna berkenaan dengan entry bertajuk "dilema"
itu ari. Thank juga buat Yatie TIJB yg menginbox I...
Berkat nasihat U oll ditambah nasihat2 dari
ibu mertua... kini berakhir sudah dilema itu. Alhamdulillah... kalau tak, naik
pening kepalaku memikirkan dilema tu....
dah macam dilema nk pilih bakal somi pulak
rasanya...

(Tetiba rasa bersyukur pulak menjadi seorang blogger)


3 hari I tak update blog sebab "berkampung" kat rumah MIL,
Line kat sana takde sebab masalah modem..
Tapi .... walau tak de line, tak
bermaksud "terputus nyawaku" pun.... (eceh eksyen)
sebab I ada membawa sebungkus kain ela masa balik kampung tu... so... ada
la hobi lain untuk mengisi masa lapang tu kan.


so, apa lagi... menjahit ler sesuka hati dan syok sendirinya..
At least ada benda yg kita buat dpd kita
melangguk-langguk pastu mengeluh...
"Ah bosannyaa duduk dlm bilik macam pengantin baru"

Nak masak... of coz kami pepagi dah siap semua...MIL aku
punya style.. pepagi dah siap masak utk lunch sekali... so byk la masa
senggang...
Nak membaca buku......ye.. itu sudah mesti, tapi ada
waktu-waktunya kita perlukan kelainan gak kan....
Entah korang... korang selalu buat apa kalau kat rumah MIL?

Masih adakah agaknya situasi begini ?:

1) Menolong ibu mertua menoreh getah
2) Subuh kala membasuh baju di tepian sungai





Pastu.. dah bosan kat rumah, kami pun melawat Pakcik kami yang baru balik haji..
.... dapat bermacam2 ole-ole pulak dari beliau..
ah segan I dibuatnya.... moga Allah melimpahkan rezeki buatnya...
I memang suka shawl polos warna purple tu..
sebab blom ada lagi dlm koleksi, si Ain memilih corak yg kekotak tu..
terima kasih la Mokteh..
Wat susah2 je tau...








padat jugak acara balik kampung 3 ari kali ni - selain meronda ke
Parit Sulong (rumah En. MatSom si blogger tegar tu :P) - sebab nak
tempah baju dengan Puan Hamidah, kami pun melawat
anak sedara baru kami yg diserang "jerawat" ni (anak Puan Mar kita)..

"pesal kau berjerawat ha baby? haa.. dlm perut suka berangan eh?"

jangan la hangis....ololo...Cik Mirror gurau pun tak boleh... anak-anak Cik
time baby pun suka keluar ruam merah2 kat badan, sbb alah dgn sabun mandian...
Entah ni.. kau kena kat muka pehal ye? Alah ngan alat make up kot? :D


Pas balik dari rumah Puan Mar..
kami pun terus balik JB... dan
singgah makan di Gelang Patah...



Kali ni kami memilih Restoran Yeo....




Antara menu-menu yg kami pilih...


9 comments:

  1. MM, sayer kalo kat umah mertua, selain tolong2 potong bawang..sembang2 sampai ke tengah malam dengan mertua dan ipar duai.. hahahhaaa..
    mcm kamceng abis jer kan..
    tapi seb baiklah kejap2 jer and jarang2 balik kampung.. kahkahkah.. seb baik mertua sayer tak baca blog kannn..kekekekee...ampeh punya menantu..dok umah mertua ..buat macam umah mak bapak sendiri..

    ReplyDelete
  2. Linda - tang tolong "POTONG2 BAWANG" tu memang standard .. me too (bila dah tak tau nk tolong apa).. kah3.. (syyy tapi my MIL tau URL blog ni.. kekeke).

    ReplyDelete
  3. MM....akak jarang balik umah mertua,sebab ada dua satu kat melaka satu kat pahang...
    tapi kalau balik selalu jadi chef ajer..dari pagi sampai kemalam..orait ler kan dapat pahala.nak menyembang2 ngan mertua jarang sangat sebab kalau dah mula habis kena tembak.kahkahkah...jd dari pd kena tembak baik cari keje bersesuaian..
    P/s:akak nie menantu kebencian MIL tapi menantu kesayangan FIL..camner tu ..agak agak MM paham tak..kalau paham akak bg satu hinggit..kwang kwang kwang!!!

    ReplyDelete
  4. KAK ASMA - amboii rajin tol akak ni..dah agak dah..patut la jd menantu kesayangan FIL. Mesti sedap2 akak masak.

    Ayat Kak Asma yg last tu MM paham.. ala Kak.. maybe bukan MIL benci akak la kot...cuma kurang chemistry je. Org kata kena sedekahkan "al fatihah" utknya selalu biar wujud chemistry tu.

    ReplyDelete
  5. MM saya selalu duk menyembang la ngan MIL....dia mmg suka bercerita..kisah zaman dou2 atau kisah sekarang..MIL I, tu kalo bercerita siap sound effect bagai..seronok....sambil nyembang, lipat2 baju ke...tolong2 dia masak ke..tengok2 dia tanam pokok ke :)

    ReplyDelete
  6. haha..sempoi cakap bebi =)

    alamak tak sempat pkir ape nak buat kat umah mentua..blom ado..hik3

    ReplyDelete
  7. GIE - hehe.. siap ada sound effect lagi tuu yg mahal!! Nak2 kalau beliau crita2 kisah seram.. mesti meremang ... ;D

    SYAWANI - blom ada takpe.. meh baca pengalaman kakak2 semua ni..

    ReplyDelete
  8. ai selalu melepak je rumah mak mentua, hehe,paling tak pun masak jela, takda buat benda advance advance pun

    ReplyDelete
  9. DR. SIRNA - Ok le tu.. memasak tu dah kira orait apa.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...