Saturday, January 28, 2012

5 Tip bagaimana hendak menjadi rajin.... (entry poyo)

Assalamualaikum and morning sahabat2 blogger semua...


Kita pagi ni nak membantu "PengGOOGLE" yg bertandang kat blog kita semalam... (padahal belum tentu dia akan datang lagi..... tapi takpe, arini terlebih rajin nak update sbb sarapan kami pun dah tinggal panaskan je... roti canai segera yg MIL bagi dan ayam kari semalam).


Bagaimana hendak menjadi rajin? I pun bukan la rajin sangat.... tapi setakat nak bagi tip, bukanlah satu masalah besar.... just pikir and taip je kan. (kepantasan menaip 60 wpm... :P).


1) Kalau pasal nak rajinkan diri masak.... selalu I bayangkan muka suami and anak-anak.. I bayangkan wajah suami I yang penat di tempat keja, maybe panjat bangunan, panjat kren.... " ah mcm2 la yg I kena bayangkan... wajah anak2 yg sekolah.. maybe kat sekolah kelaparan..

2). Kena mulakan.... selagi tak mula selagi tu la kita jadi tersangat malas. Contohnya nak mengemas dapur yg berselerak... once kita dah mula membuka tong sampah untuk membuang sisa-sisa makanan, otak kita dah rasa lapang bila nampak benda2 tu ghaib dari pandangan... seterusnya kita terus bersemangat utk melaksanakan yg lain2 contohnya mengemop and so on.

3) Setkan target - Katakan pukul 5 petang kita ada janji dgn kawan nak ngeteh, so.. sebelum pkl 5 kita kena la bertungkus lumus menyiapkan semua kerja2 yg diamanahkan (keja rumah/office) sambil di kepala terus biarkan membayangkan sedapnya teh tarik di tempat ngeteh. Kalau boss marah2 pun, buat2 tak pay attention je tapi fikiran masih lagi membayangkan yg indah2 pasal ngeteh... pasal roti canai yg sedap2 yg bakal dimakan, pasal kawan lama yg dah lama tak dijumpa pd pukul 5 itu nanti.


*apa kelazzz la teh tarik je yg Kak Mirror cerita kan?....... Ala ni sekadar contoh je, kalau aku bagi contoh 5 star otel, mkn lobster karang ko kata aku berlagak plak kan... (lamanya aku tak makan lobster).

4) Makan dan minum dulu - Minum air manis sikit utk bagi kita tenaga... tapi aku pun malas nak minum air manis2 ni... tak suka sgt. Tapi paksa gak minum.... then lepas tu aku jadi la badang utk beberapa jam.

5) Berkawan la dgn orang2 yg rajin, orang yg rumahnya memang kemas... tip top mcm jiran2 aku ni, hari2 basuh comforter... ampainya dah mcm kedai dobi. Mmg kelaz kau Ms C... InsyaAllah kerajinan mereka akan berjangkit pada kita. Tak caya cuba la kau berkawan ngan Chef Wan. Begitu juga di tempat kerja, berkawan la dgn orang2 yg taat pada tugasannya.


Ok la itu je la pendapat 2 sen Kak Mirror..... tip I memang selalunya tak boleh lebih dari 5... lebih dari 5, you all kena bayar... kekekkekeke (mari ketawa ala pontianak).









I pun arini sebenarnya terkurang rajin (bukan malas)... dan berangan macam nak gi Kota Tinggi je (gambar atas).... tapi rasa2nya IRP pun tak nak la bawak I jenjalan sampai sejauh itu. Bestnya ambik angin kat tepi pantai... Lido ke... Stulang Laut ke............. pun jadilah. Lepas mkn angin tu nanti... gerenti balik I jd rajin. ;)

13 comments:

  1. tip2 yang sgt berkesan tu miss mirror.cayalah ngan miss mirror kita ni
    bab malas masak kan, bila kita mulakan nak masak dengan penuh kasih sayang hasilnya walau simple tapi kepuasan itu tak dapat diungkapkan dgn kata2 bila melihat org yg kita sayang makan dgn berselera.dan yang teramat manis bila mr hubby mengucapkan terima kasih tanda menghargai masakan kita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu WIN... bila diorang sudi makan masakan kita.. itu dah satu penghargaan dan itu yg buat kita jd lebih rajin utk hari2 seterusnya.

      Delete
  2. haha..

    kreatif lah miss mirror ni..
    law mcm tu, law utk org bujang ?

    kena imagine diri sendri lah yg lapar ye ? hee. kesian..


    :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. SYAMIMI - Klu yg bujang... kena bayangkan muka bakal suami... sambil berbisik2 dlm ati "Untungnya kau nanti dpt bini mcm aku.. dah la cantik, pandai masak pulak".

      Delete
  3. hahahaha..tip no 5 tu, jadik badang...hahahaa..
    tapi semua tips2 tu memang betoi la MM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tip no. 4... ha'a Linda...tp badang sementara je la..

      Delete
  4. kalau dah membayangkan bersantai di Pantai Lido, mmg hancus la harapan nak berajin2 kat dapor tu Miss Mirror....
    Tips akak pulak, kalau nak rajin senang je. Akak set dlm kepala otak ni, pukul 2 ke..pukul 4 ke...nak tengok citer yg akak follow tu. Konpem akak rajin sb nak sila rapat depan tv tanpa gangguan dari dapur...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus tip dr Kak Zana tu... kena kejarkan "dateline" yg kita cipta sendiri utk satu target yg menjadi minat kita. Saya pun akan buat mcm tu bila nk ngeblog secara besar2an.. buat keja kena berpagi2.

      Delete
  5. Mm,stuju tang kena mulakan. Kalau hany kan cth nk kemas lemari kan hany akan keluarkan semua brg2 dlm lemari. Nnti dh brselerak kan,br semangat dtg dan akan kemaskn sampai betol2 xde brg dah. Hehe tp kekd nk start tu la yg mslah sikit hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. HANY - MM klu nak start, selalunya kena update blog dulu (ambik feel).. hehe.

      Delete
  6. good info... wah orang kota lah....

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...