Rakan-Rakan Seperjuangan

Tuesday, February 14, 2012

3 cara menghilangkan kesan terbakar akibat sterika

Cara-cara menghilangkan kesan terbakar pada pakaian akibat sterika?
Hari tu.... anak dara I sibuk ajak kami shopping baju, kat kepala I ni musykil....

"Ke mana peginya baju2 kurung yg kami dah beli sebelum dia masuk hostel tahun lepas? Kena curi ke? Rasa mcm banyak dah aku belikan".






Rupa-rupanya dah "dimakan sterika". Nak marah pun tak guna sebab ramai lg kengkawan dia yg senasib.... habis semua baju mereka dimakan dek sterika yg pelahap "suka makan baju".... lol......Tapi dalam pada kita "cool" dan memahami situasi, at the same time kena la kita ajar dia jugak cara2 menggosok baju yg betul, spray guna air supaya seimbangkan suhu.... tak boleh la berserah pasrah dan membiarkan iron itu terus memakan bajunya sampai kenyang even yg kita tahu iron hostel lazimnya memang berkeadaan uzur sbb biasa la kan... bila dah ramai yg pakai.

So, buat anakandaku sila baca ni... cara-cara hilangkan kesan terbakar... (sorry ni pun Mama tak pernah cuba pun... segala kerosakan yg bakal berlaku atas tanggungjawab sendiri).

1) Letakkan ais dan sental2 pada burn mark tadi. Pastu basuh la mcm biasa.
2) Boleh juga bubuh cuka... sental2.
3) Bubuh bawang dan sental mcm biasa.

Itu bagi kesan hitam2 biasa, kalau kesan yg dah teruk sampai berlubang.... Kalau I, I hantar je tailor dan buatkan sulaman. Tapi kalau baju2 tu baju basahan biasa (t.shirt, jeans), jahit je dgn kain lain dan gunakan kretiviti anda di situ sama ada nak buat bentuk bunga ke rumah ke... Tapi kalau dah teruk sgt... simpan je la kat store buat lap2 lantai..




terpaksa beli baju baru...


Ni nampaknya dia pun dah senyap je takde calling2... bermakna iron barunya dah siuman la kot. :D

8 comments:

  1. thanks laling, syer petua.,,ayu pun ada sehelai baju yang terbakar..

    eh!! baju yang depan baju biru tu sebiji macam ayu punya.
    hahahahha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 Ayu...tp Akak tak cuba lagi tau petua ni kecuali yg sulam tu.. pernah la akak buat.

      Sama ye yg belang2 tu? Satu kilang kot... beli kat Batu Pahat. Hehe..

      Delete
  2. biasalah tu budak2,kadang2 kita org tua pun terhangus baju dek sterika yg pelahap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a TERATAI... baru belajar berdikari..mcm tu la.

      Delete
  3. Selalu pesan kt anak yg perempuan ni klu nak awal nak gosok baju jgn terus tekup kt baju dulu... Gosok2kan kt papan sterika tu... Klu nampak o.k baru gosokkan kt baju... Ajar juga cara mengawal suhu pada sterika... Alhamdulillah skrg ni ok... Boleh buat kerja gosok mengosok baju sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good idea. Thanks.

      Tp jgn suruh dia gosok baju customer ye Anis.. kecuali dah betul2 mahir... karang tak pepasal tergeseng, satu hal plak nak mengganti..haha.

      Delete
  4. oo letak bawang pon boleh eh..salu letak bawang kalau kena gigit nyamok..now i know :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas segala komen yg ditinggalkan... Puan Mirror akan membalas kunjungan anda bila berkelapangan.