Tuesday, February 14, 2012

Apakah dgn kesedaran ini, harga bunga tak akan dinaikkan lg pd 14feb?

"Sebagai muslim, kami tak sambut valentine dik...maaf ye.... so, terima kasih sajalah atas bunga-bungaan itu" Rasa nak cakap macam tu je pada  jejaka penjual bunga yg sweet menjinjit bakul bunga di tepian shopping compleks 2 hari lepas, beriya meminta my hubby belikan utk wife dia ni sempena valentine... tp tak sampai ati nak terangkan pada jejaka itu tentang hukum hakam, lagi pun tentulah jadi pjg lebar pulak ceritanya nanti. 

 (kpd yg tak tau, sila google berkenaan hukum menyambut valentine, Kak Mirror macam penat plak nak taip... waaa penat.. lg pun thn lepas dh tulis).

Tapi mengaku sajalah yg anda juga pernah menyambut valentine masa zaman-zaman jahiliyah dulu kan?  Oooo tak nak ngaku!!! Dengan rasa tak berapa berbangganya.... I pun nak mengakui jugak la kesilapan I tu...Mudah-mudahan Allah ampunkan.   Sebenarnya time tu bukan la nak kata kami sambut dengan berbalas present  ataupun kad, tapi just pegi makan je kat hotel tu atas alasan menu malam valentine agak special sikit berbanding hari biasa.... Pastu dapat bunga free sekuntum.

Tapi zaman tu memang ramai yg jahil tentang benda-benda ni lah...sebab ada sorang kakak ni bagitau I.... di  IPTA dia,  acara menyambut valentine  ni diadakan sbg acara tahunan?  I'm not sure la... kalau dia tipu I bermakna  I juga memberi fakta yg salah pd anda tp yg I ingat dia kata pada malam tu bebudak pompuan tunggu je la kat hostel... nt ada je tetiba dpt bunga terselit kat tepi pintu dari "peminat" masing2. Amboi!


Kalau dulu... bila buat  majlis kawin/tunang pd 14FEB je jadi  rugi sbb time tu la bunga tgh naik harga atas faktor permintaan melebihi penawaran .. apakah dgn kesedaran ini... keadaan akan jadi sebaliknya? Nanti kita tanya penjual bunga... ;D



Qistina - 9 thn



Shashal -  7 thn


Ini pula... bukan kek valentine ye... tapi semalam kami sambut
birthday kanak-kanak berdua tu di sekolah masing2. 






"Nikmat maksiat akan hilang, tetapi dosanya berkekalan. Say No To Valentine's Day!" - Ustaz Zahazan















6 comments:

  1. mm, hany lak tak suka hadiah bunga. ahahaha ntah rs mcm dr ko bunga kt aku baek bg kek ker,coklat ke bleh gak wak mkn kan.bunga setkt org tgk romantik,pastu end up ko kering kt situ. kalau jenis rajin bleh r wat potpouri,tp hany kemalasan. so baik bg kek or coklat, bleh kita mkn sama sama ha,lagi romantika de amour ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu semua org mcm Hany.. alamat la terkubur semua kedai bunga. Hehehe..

      Delete
  2. yup memang betul.. mak pun masa muda2 masih dalam zaman jahiliah pun sambut juga hari tu.. syukur alhamdullilah sejak dah zaman moden dan penyebaran hal agama yang meluas tidak lagi menyambutnya kini =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah ye Mak.. alhamdulillah.. moga rumahtangga diberkati tanpa adanya unsur2 yg memesongkan.

      Delete
  3. Alhamdulillah.. x pernah menyambutnya...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...