Sunday, April 1, 2012

Bagaimana mengurangkan kesakitan beranak?

Dalam 10 orang kawan bergelar isteri yg  I call bulan lepas, 3 daripadanya TERmengandung tanpa sengaja. Tersilap makan pil perancang ler gamaknya tu. 2 daripadanya pula sgt risau, menangis 3 hari 3 malam (dasyat tol la kawan aku ni, aku yg gedix manja  ni pun tak la secengeng itu)..... bukan diorang risau apa, anak bongsunya masih kecik lg... dan mcm2 lg kemelut yg menghantui fikiran mereka, termasuk ler takut dibebel dek misi termengandung di usia kertu....   Ish ish ish... entah bagaimana la agaknya I nak tolong orang2 itu...  sedangkan I sendiri pun masih fobia jika memikirkan akan kesakitan di minit2 terakhir di labour room itu.  Kalau tak kerana itu, nescaya dah 18 orang dah  anak I skrg ni.... lol.


Ni la skrg tgh pikir cemana nak memotivasikan mereka, (sambil berharap, kot2 la dpt memotivasikan diri sendiri juga, mana la tau tetiba one day teringin nak beranak lg....).



 
Okey! Mungkin gambar ini dpt memberikan inspirasi buat mereka. Enjoy the pixa!



Si Buruk, kucing MIL yg gedix dan selalu nak gigit kaki I itu  dah beranak dah minggu lepas... Yey! Dah dpt cucu dah kami!  Beranak  6 ekor, mati 2... tinggal 4.  Tapi semuanya sgt comel!! Comel kan kitten ni?



Nak bagi you all exited nak beranak lagi, better you all gi berkawan dgn blogger2 yg tgh mengandung sulung ataupun yg tgh beranak kecik.  Membaca keterujaan entry diorang, memang rasa nak beranak lg...  Emmmm....ataupun.... apa kata you all gi google gambar2 baju2 baby yg cumil2...   


Dlm 10 org yg I katakan itu pula, sorang dpdnya fobia beranak sebab takut sakit. (eee tak machonya diorang niii....hehehe) tapi  yg tu I oll pun tak dapek la nak menolong masalah she oll ni sbb masalah she oll ni  sama pesen je dgn I oll....  Kalau ada puan2 di sini nak tolong bagikan idea mengurangkan kesakitan beranak, dipersilakan la...  mana la tau berkesan kan...


1)  Beranak dlm air
2)  Minum air selusuh 
3)  Makan air akar fatimah
4)  Baca doa... (nanti free2 I tepekkan kat sini).
5)  Suntik Epidural (ni ko tanya la pakar, I takde pengalaman pun... dan tak tau apa risikonya).
6)  Suami kena ada di sisi ketika beranak 
7)  Tanya la orang yg suka buang anak merata2...


Ok la... Sekian. Terima kasih.


12 comments:

  1. Epidural tu not so good to take. My fren yg dh experience ckp, side effectnye kat area pinggang still terasa even dh almost 2 yrs deliver.sakitbersalin mmg....uiiii....hanya Allah yg tahu kan?tapi bila dh tgk muka bb, mmg bahagia btl, mmg worth it!:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooooo....ic... ni kali kedua I dgr org sakit pinggang sbb epidural....eee tak mo!

      Betul tu YM... nampak muka baby, kesakitan pun hilang.

      Delete
  2. No 7... Tak sakit gamaknyer dema beranak... Mudah bebenor kluanyer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la yg peliknya tu kan JS.. Apa la rahsia mereka itu.

      Delete
  3. Betul la MM...anak zz yang last tu doktor cadangkan operate separuh sedar...bius kat tulang belakang...tapi memang sampai sekarang zz asyik sakit pinggang...masa bersalin memang tak sakit tapi sekarang ni pulak asik sakit2..hu hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai... tak jadi la I nak prengant lg klu mcm gini ZZ, baru rancang2 nak guna epidural mengurangkan kesakitan. Thanks berkongsi cerita ye.

      Delete
  4. MM,
    satu isu yang sangat mendebarkan bagi ibu2 yang first time nak bersalin.doa bebanyakkan..tapi pat isu umur memang satu yg amat sensitif sikit.
    akak bersalinkan acid pada umur 40thun,kena bising dengan nurse,tapi sempat lak tanya rahsia camner peyut aka cantik takde kesan crack,hihihihi...kelako ajer..masa bersalinkan umar kena marah kaw2 ngan doktor dah ler lelaki muda lagi...
    hish rasa nak tampar ajer..yelah rezeki anak nie ALLAH yang beri..mana kita tau..dia kata akak tak tau merancang ker..tapi Alhamdulilah takde masaalah...ok ajer masuk labour room dalam tak lama baby umar kuar..
    so.....nak mudah kan cerita petua akak banyakkan berzikir,doa dan makan kurma bebanyak..klau boleh sampai lepas bersalin..untuk tenaga..amin

    panjang benar nih...masih kat Bp lagi ker??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Kak Asma.. berkongsi pengalaman. Lg pjg lg bagus. MM masih kat BP lg.

      Thanks juga atas tip tu : Zikir, doa, mkn kurma.

      Delete
  5. hmmmmmmm, apa kata bacalah buku2 mengenai bersalin....

    ReplyDelete
  6. salam,

    satu lagi tips... masa tgh berjuang tu... bayangkan wajah bby kita... yg kita rindui berbulan2 dok dlm perut tu kan... sure cepat2 je rasa nk tamatkn proses perjuangan itew... ehem,sy baru je bersalin juga ni.. bby 5 bulan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh tahniah! Bestnya dah 5 bulan.. tgh cumil2nya la tu.

      Betul juga u ckp tu, bayangkan wajah baby, pasti perjuangan cepat selesai. Thanks 4 de tip.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...