Friday, April 6, 2012

You all pandai tebar roti canai?

Hi guys, I entered my blog for Digi Wwwow Award.  If you don't mind, kindly vote for my blog.  Click here for voting - Digi Award


Here is one of my entry for the said purpose. Enjoy reading!


Terkadang dlm hati I ni berkata..."Untungnya la haiii..... pengusaha bisnes2 makanan yg "glamer2" kat M'sia ni (especially fast food la)  dapat promosi percuma je dari blogger2 dan FB'an. Merata2 blogger2 uploadkan dan canang2kan produk mereka tanpa mengharapkan apa2 bayaran menjadi "duta sukarela"... haiii kalau la I ada bisnes franchise mcm tu... tak yah susah2 bayar model2 terkenal masuk tv, senang2 je boleh cost down tak pepasal".  (Tengok, makcik ni suka berangan di pagi2 buta, bini sapa la ni?).




Tapi bila orang dah berkenan, percaya dan  jatuh hati, quality kena la maintain kan.... kalau tak... alamat la terlongkop bila musimnya dah berakhir. Biasa la.... selalunya mcm tu lah, kalau benda baru ni, org mmg berlumba2 nak pegi, nak merasa... macam jugak orang kawin baru,hari2 nak gi rumah bini baru.  Tengok je la shopping2 complex baru misalnya... berduyun org dtg kan.... setahun dua lepas tu... senyap sunyi macam kubur kat kg aku.




Tapi kalau roti canai memang pelik sikit.. "dia" ni kira mcm makanan "evergreen" macam artis2 yg evergreen yg dipuja sepanjang zaman.  Berbotox2 pun org still puja2.  (eh jgn la terasa... I tak ckp pun retis2 kat M'sia, ni I bg cth retis2 Hollywood..... :P).



You bayangkan je la.... dari zmn nenek moyang sampai skrg, mana ada org yg pernah jemu makan roti canai. Harga pun mampu milik..... Sebab tu la, sapa2 yg ada kemahiran mencanai dgn pejam mata... mmg wa respek sama lu la bro...(rock kapak plak tetiba hai... hilang sifat2 melayu terakhir dlm jiwa sanubari aku ni... hmmm). 

Kurang2 klu ditakdirkan darurat pun kan.... tak la ko makan pasir bang.... modal cuma tepung, garam, minyak, telur...susu (tu pun optional).  Sebab tu la... adik2 boboboy  Kak Mirror semua, klu ada peluang belajar menebar roti canai... ambik la peluang tu Dik.  Mcm Kak Mirror ni takde skill... takat tebar kat dulang tu boleh la..



Don't judge a book by its cover kay... judge by its rasa.  Even tak glamer tempat makan ni... tapi roti canai dia melotops!! (breakfast kami pagi ni..).

"Thanks IRP.. Esok kita mkn lempeng plak ye".


 
Dalca dia ni pun sedap..




Kreteria warung/restoran roti canai yg Kak Mirror pilih pula ialah.. sorry kiranya statement ini agak poyo... tapi Kak Mirror tak pandai la nak hipokrit dgn anda, maka Kak Mirror tulis la jugak kt sini... walau mungkin ini membuat anda berburuk sangka seolah2 mcm Kak Mirror ni  cerewet sgt...

1) Mestilah yg HALAL.  
2) Jeling2 kat tempat menyimpan telur.. kalau nampak berbasuh baru Kak Mirror order roti telur... klu lain mcm je... Kak Mirror prefer order roti kosong je.
3) Org kata, menindihkan pinggan yg berisi  makanan antara satu sama lain (ko phm tak apa yg aku maksud ni? tak phm tanya) hukumnya MAKRUH, jd Kak Mirror respek klu sesebuah restoran itu menyediakan makanan secara single mingle.. tak menindan2 pinggan. 
4) Tak pakai cincin masa menebar.  Klu pakai cincin je, alamat la Kak Mirror order menu lain...mcm kuih ke atau mee dia ke.  Ok la tu kan... at least Kak Mirror order jugak kan..

Cerewet kah itu?  






6 comments:

  1. mmg geli orang kedai pakai cincin...kalau cincin ada batu akek tu lagi la geli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pastu bayangkan.... dia gi bilik air pun tak bukak cincin tu... yulk!!

      Delete
  2. MM... Part pakai cincin tebor roti canai tu pon JS kembang tekak..mcm terbayang2 jer dia cebok ngan cincin tu dijari manisnya...Uwekk!

    ReplyDelete
  3. x pndai, kalau buat pon, I tarik2 je hahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la I pun Gie... mcm main tarik tali plak ye... hahaha..

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...