Thursday, July 26, 2012

Topik Raya : Layan tak tetamu2 yg "bukan tetamu" you?.

Topik raya! Topik raya again!!  (Padahal posa baru nak masuk 6 ari :D.... cam bebudak tau Kak Mirror ni).  Takpe.. utk kesempurnaan diri sbg wanita melayu terakhir, mari kita rungkai topik ini..

Bukan tetamu?.  Maksud I.... maybe mereka adalah tetamu adik beradik you yg lain ataupun tetamu  MIL yg dtg rumah MIL.







** I pernah beraya rumah orang di mana anak menantunya bukan je hensem malah tersangatlah friendlynya diaa.

** pernah juga beraya rumah orang di mana satu keluarga melayan dgn mesra, punya la segannya I dgn budi bahasa satu familynya itu puan2, anak dia 10 orang, 10 org juga la  yg akan terconggok berbual dgn penuh mesra...cucu, cicit semua melayan bak pramugari  melayan penumpang.....

**  dan pernah juga beraya di mana.... orang tu langsung segan nak keluar, terintai2 je di balik pintu, ayahnya je yg melayan kami (baru ku terperasan... orang yg disegani rupanya. aku ni... wahaha).   Aduhh... spoil la dpt bopren cenggitu.  Oppss sorry!.



So, di manakah anda dikategorikan?. 

Tapi kan.. menurut bancian cermin hikmat Kak Mirror..  I rasa diorang yg suka  menyorok dlm bilik bila tetamu dtg... bukan bermakna diorang ni menyombong  (marilah berbaik sangka)... tapi mungkin ...

1.  Anda adalah Makcik kepoh yg suka buat   soalan cepumas. (Tu la lain kali jgn buat soalan cepumas yg org tak suka... buat soalan cepu perak je tau ye).

2.  Dia blom gosok gigi.

3.  Dia seorang  introvert.  Mungkin kalau anda dtg sensorang, dia tak apa2 kot, sbb anda dtg reramai satu gang bas sekolah.. dia jadi nervous nk melayan.

4.  Dia tak suka menyampuk org tua tgh berbual.  Dpd dia terconggok kat situ mcm robot.. baik  dia makan kat dapur kan?.
5.  Mereka sangka anda datang bukan untuk dirinya-  Yg anda gi ziarahi tu bukan rumah dia kan?.  Let say la rumah yr mum/MIL, pasti dia sangka anda hanya ingin berbual dgn  tuan rumah sahaja.   Tak begitu ke?.

6.  Dia penat sgt... marhaban satu kg.  Kalau I pun.. bila dah penat sgt.. alahai... takde kudrat.





8 comments:

  1. saya antara nombor 5...kalu kat rumah MIL..lepas hidang air, salam salam terus lepak kat dapur jer..join pun tak guna..koi bukan paham pon dorang dok ngomong jowo. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... thanks atas jawapan pd survey ini Puan Nafisa. :D.

      Delete
  2. JS ketegori no.3... sebab JS pemalu orangnya hahahhaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. OOO I see.. pemalu rupanya JS ni. Wanita Melayu Terakhir la tuh... :D

      Delete
  3. Saya lak sejak dulu kalau tetamu tu saudara mara yang saya tak suka selalu nya yg title datin n berlagak datin tu saya mmg jtg kluar. Paling tak pun tjk muka je n salam. Dh kwin n ada anak ni baru la bt2 ramah sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo I see... Ni sapa2 yg berlagak datin mmg kena muhasabah diri supaya sedara mara tak rasa annoying dgn kehadiran mereka.

      Thanks ye Aisy menjawab survey ini.

      Delete
  4. rasanya saya yg no. 5. terlalu byk alasan nak bagi. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa2nya rata2 semua akan memilih yg no. 5 itu.
      Thanks Wani menjawab survey ini.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...