Thursday, August 30, 2012

Dah masak macam kenduri, tetiba suami tak balik... Perlukah anda merajuk?

Dulu memula kawin bila dah masak sedap2 dan banyak2 tapi petang tetiba hubby call tak dapat balik awal  ada gak I macam nak kecik ati, macam nak merajuk......T __T....... biasa la baru 24 tahun ketika tu, gedix pun tak ilang lagi..... tapi sekarang ni tak lagi..... sebab jika situasi itu berlaku bermakna esoknya adalah hari "menggantung periuk" (pinjam ayat Mummy Gee) sebab semua makanan tu boleh carry forward!...... dan esoknya..... I boleh goyang kaki!! Tak payah jenguk dapur lagi!!!  Boleh concentrate pada benda2 lain!!  Boleh main deco2 rumah!!.    Cantik2kan badan ke,  main tenet sampai muntah  ke kannnn.
   
tu la, lain kali masak jgn sampai sekawah..



So, puan2,  apa ada hal kan??.   Jangan la nak nangis beriya kalau dah buat kek 3 tingkat konon nak candle light dinner ngan en suami di malam nan hening tetiba yg nak dicelebrate tu  outstation.   Pegi lelong kek tu kat wall FB kot2 ada yg nak beli...   LOL.      (Tak... tak, I gurau je... cuma teringat kat wall FB I tu ada ramai kenalan bisnes kuih muih, selalu diorang lelong makanan mana yg tak abis jual.   Nampak macam menarik dan ada sambutan.).

Begitu ye puan2,  bak kata pujangga "buat la air yang manis dari limau yang masam"   rasa macam dah berulang2 I ciplak kata pujangga Arab ni tapi tak pe la kan... sebab I suka dan ada lagi yg I suka dan rasanya sesuai utk memujuk hati you yg rawan  itu....."jadikan musibah bernilai ibadah".    Post je makanan yg you TERmasak byk tu kat I.. insyaallah I makan,  dapat gak you pahala... :D

Tapi kalau orang lain pulak mcm mana?  I mean  kalau tetamu yg beriya kata nak datang tapi tak jadi,  ada  tak you rasa macam nak merajuk je dgn orang itu?.  Kalau I....... hehe... I  "BLACK LIST" dah.. (wahaha...
. kejam).    Tak la.... gurau..  

p/s :    Moral of the story....  itu la peri pentingnya perkataan "insyaallah".

8 comments:

  1. Kalau suami masih balik rumah pun masih bersyukur. Ada suami yg tak balik, tidur hotel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ngengada suami yg cenggitu, bini kat rumah kena kebas org baru tau!

      Delete
  2. heheheh kalau i pun bengang jugak lah, mesti ada drama jugak, next time tau lah nak call awal awal sebelum i masak.. eh jgn tiru i hehehehhe

    ReplyDelete
  3. oohh, belum pernah kena lagi. tapi kalau ada tetamu yang buat gitu memang nak kena cepuk le tu. len kali masakkan megi goreng je..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Megi goreng tu kira rajin lagi Wani... sediakan ari kosong je... kih kih kih. (Jgn tiru).

      Delete
  4. sabo je.... aku mmg tak pernah alami benda mcm tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh BB!!!. Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin.. Pekabar?. Sihat hendaknya kau sekeluarga.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...