Tuesday, August 28, 2012

Terasa bagai di Korea...



Mee Hoon
Bwng besar
Bwng kecil
Bwng putih
Ikan bilis
Kicap
Serbuk lada hitam
daging yg telah direbus dan dihiris nipis

Resepi apakah ini cuba teka?

Tumbuk semua kecuali  mee, daging hiris  dan kicap.
Tumiskan.... bila dah garing masukkan air, masukkan daging, masukkan mee hoon yg telah direndam, masukkan kicap,   tutup dgn tudung periuk seketika.  Buka penutup, gaul2kan, masukkan tauge... angkat.  Hiasi dgn hirisan telur dan hirisan lada merah serta daun sup dan potongan limau nipis.

** INGAT! Tak payah bubuh garam mahupun perasa.     Nak bubuh sos tiram pun boleh.. suka ati la apa pun you nak buat dgn resepi ni, asalkan mee tu nampak macam mee dan bukan jadi bubur.



Tak de intro alih-alih terus tulis resepi..... :D.     Actually entry I ni bukan nak fokus pada resepi sgt sbb tu takde pix berkaitan (walau dah masak mendalah tu pagi tadi)  tapi disebabkan masih dlm mood raya dan kengkawan I plak  tgh pening tak tau nak masak apa utk tetamu mereka, maka I share la resepi paling malas di dunia ni buat menambah2 koleksi terdesak mereka...

SEJUK TAK KAT TEMPAT KORANG???

Kat sini SEJUKKKKKKKK............ Jay Bee sgt sejuk sekarang ni.   Memang laku segala comforter dan stokin yg selama ni tersorok dlm almari.   Cardigan yg selama ni tak terpakai pun dah mula laku sejak musim sejuk bermula ni (wah! badget macam kat negara 4 musim je bercerita).





Bila dah berstokin dan berbaju sejuk begini rasa macam makcik2 drama korea plak kita  rasanya... ahaks!.   Tak payah la nak muntah sgt, cuma macam ah soo dia je ku kata, bukan heroin dia punn.... (sila baca dgn nada ala2 alih bahasa drama Korea).

p/s :   Nak secantik wanita2 korea kena rajin makan sayur dari dlm kandungan lagi (tok nenek diorang rajin makan sayur).  Napa?  Dah terlambat?.   Masuk la balik dlm perut emak kita dan suruh emak kita makan sayur banyak2.... :D












2 comments:

  1. cutenya stoking tu..
    *jom la kita mkn sayur-sayuran lps ni.hehe..dh terlambat kan miss mirror? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terlalu cutenya stokin tu sampai sayang nak pakai Win.. haha..beli kat Fremantle setahun lepas baru skrg pakai.

      Blom terlambat Win utk makan sayur, ada artis tu kata, makan sengkuang cina baik utk kulit. Jom amalkan.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...