Sunday, October 7, 2012

"Mama dia tak pandai masak" - bila kanak2 bercerita

Anak2  you all rajin tak buat "report"  bila sampai je depan pintu rumah balik dari sekolah?.  Anak2  I rajinnn..... kdg ada antara cerita-cerita tu  tak sanggup nak dengar sebab menyedihkan sgt..  (maunya tak sedih.. kalau kisah kengkawan mereka yg kehilangan parent, kisah mati lemas, sakit kronik.... kalau tang tu yg diorang nak cerita.. plak tu dgn nada mendayu2 penuh penghayatan lagi, padahal belum sempat turunkan beg.....mmg awal2 lagi la I suruh diorang tukar je topik lain... kang tak pepasal sayur sawi yg kusenduk, kuahnya air mata plak.:D).

Bagaimanapun hari ni I  sinopsiskan cerita yg tak berapa sedih tapi mungkin boleh kita jadikan ikhtibar..

 
"Ma, siannya....tadi  si ******  kena berdiri atas kerusi.... sebab kuku dia panjang, Cikgu marah".

So puan2, pasni pastikan tiap malam kita potong kuku mereka.  Siannya kalau kerana salah kita, mereka pula kena denda.



Ini la menu Mama arini... asam pedas daging..



Di hari  yg lain pulak...


"Ma, sian tau...... ****** kata, dia tak pernah makan asam pedas sebab Mama dia tak pandai masak asam pedas".

Dlm ati  I...  "logik ke cerita kawan anak aku ni?".  Mungkin mamanya bukan la tak pandai langsung.   Mungkin hubby  tak suka makan menu tu, maka malas la dia nak mengigihkan diri, menjiwai lagi mendalami masakan yg dah gerenti Encik Suami tak akan jamah langsung.   Ada baiknya dia fokus pada menu2 yg gerenti hubby dia akan  suka makan sampai licin berpinggan2.. betul tak you all?

Moral of the story... selain mengenal pasti apa yg hubby suka, ambik tau juga apa yg anak2 kita teringin nak makan  supaya mereka tak membawa "gossip2 liar" di sekolah spt cerita di atas. ;D.... (tapi don't worry, I pun tak  ingat sapa yg anak I maksudkan ini sebab ini adalah cerita 3 tahun lepas).




* to my sis CT... sms diterima -  moga azlee cepat sembuh. 







18 comments:

  1. Pagi Miss Mirror....anak akak pun apa kurangnya. Belum melangkah masuk pintu, kasut belum buka, beg masih tersandang....terus terjah cerita kat sekolah. Paling best cerita samseng sekolah dia.

    btw...asam pedas tu buat akak terlior jek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Morning Kak PB!!.
      Cerita samseng?. Pasti menarik cerita tu hingga tak sempat buka kasut.. :D

      Delete
  2. haha..budak pun tahu bergosip tentang masakan mak dia ye? tapi mesti comel kan dapat lihat anak balikbercerita macam tu? bahaya ni...nanti anak saya masuk sekolah, kot2 dia pun cakap mak dia masak yang goreng2 aje....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisy - masak goreng2 la yg paling best!. Lagi2 nasi goreng. I likeee..

      Delete
  3. Erk...kids pon da pandai gosip liar sekarang...huhuh. Btw, lapar jap pagi2 ni tgk asam pedas daging ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a... bergossip2 plak mereka ye Sha.
      Sorry jika buat you lapar dgn asam pedas itu.

      Delete
  4. Sedapnya tengok asam pedas tu..

    ReplyDelete
  5. Anak-anak cerita tenang mak-mak ye...
    Kalau asam pedas pun tak tahu suruh aje mak dia google

    ReplyDelete
  6. nampak meyelerakan asam pedas daging u MM.. tu lah i pun tak pernah rasa asam pedas daging, kalau ikan pun my mom masak yg jenis pekat tapi tak nampak serupa mcm asam pedas di melaka dan johor.. so i guess maybe rasa tak sama kot hehehe... i think factor negeri pun kena ambil kira, maybe mak mak dari belah utara ni tak reti masak asam pedas ke.. atau pun maybe asam pedas dipanggil nama lain.. kalau kat kedah ni asam rebus pun dikira asam pedas jugak hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya tak ya la Eny, faktor negeri pun memainkan peranan, mcm I jugak la... tak reti masak nasi kerabu misalnya...

      Setuju ngan u 100%.. maybe kalau emak dia buat pun nama dia lain..
      *kesian... wanita itu telah "terfitnah" oleh anak sendiri... hahahahaahha....

      Delete
  7. hihihi~~
    anak2 akak jenis pandai bercakap..
    suke ngn budak2 cmtu..
    amboi, pndai da bergosip2 waktu skolah :P

    ReplyDelete
  8. Jelajah tambah ilmu...Menarik
    Salam kenal

    ReplyDelete
  9. Tak sabar nak menanti saat bila balik keje, anak kejar-kejar then citer macam2 hal di sekolah... sekarang anak gadis ai tu kejar jugak bila ai bali keje, pastu citer macam2... cuma tak faham sepatah haram...heheheheheh.... indahnya dunia dengan anak2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... bebudak bwh 3 tahun masih menggunakan bahasa bayi lg En Zul, mmg kita tak akan faham... kena rujuk kamus bayi kot2 kedai buku ada jual... :D

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...