Sunday, December 30, 2012

Ada beza tak bila you all masak untuk diri sendiri dan masakkan orang tua?


 Surau Arab Bee Pee yg baru diubahsuai..




Di rumah MIL - tapi MIL outstation... oh sunyinya rumah ini tanpamu oh Emak... Tapi  takpe.. biarkan beliau beristirehat dan meriangkan diri ... I pun berazam dan  bercita-cita bila tua nanti nak meraaaaayau je ngan anak2 I... nak nyoping2... hee bestnya saat itu kan you all.   Marilah nikmati hari-hari tua dengan gembiranya.

Petang tadi  I  masak capcai, SIL pula masak sup.    Bila kita memasak utk orang tua (maksud saya, FIL ada kat rumah saat ini sebab tak berapa sihat), sayur yg dimasak perlu lebih lama... pada I la sbb my late dad dulu pun suka makan sayur2 yg lembik2.... berbanding kalau kita masak utk orang muda2... 5 minit dah cukup (sekadar untuk matikan bakteria) untuk mengekalkan kesegarannya.  Entah you all pulak cemana?. Ke main belasah paksa org2 tua makan crunchy2?.  Patut la Pak Mentua tak sayang... wakaka... acah je... gurau je lah.   

SAM please take note :  CAPCAI TAK PERLU BUBUH HALIA YE! (bayangkan 10 kali masak capcai, 10 kali la nak tanya orang.. kdg tanya Pak Google semata2 confuse dengan halia).   Halia... halia.. ko ni selalu mengconfusekan aku je lahh.. padahal cuma optional.. nak suka letak, tak suka takyah la letak.   Sedangkan orang masak nasi lemak pun kadang ada yg tak bubuh halia.


Selesai makan.... gi ambik baju2 sekolah bebudak kat sorang "tailor fofular" di Parit Sulong...  Thank you so much Kak Ida kerana telah menyiapkan baju2 anak Ai tu dlm masa 7 hari... oh I tak mampu.  Harus ada yg kejung pengsan depan mesin jahit la jawabnya kalau I.



Bukan di sini lokasi kedai beliau... sekadar sesuka snap..
.



Ini pun sekadar sesuka snap.....   Meriah Pekan Pt Sulong di waktu malam... ramai peniaga2 gerai makan.



Balik dari Pt Sulong... gi makan (dibaca : dipaksa makan)  kat Bee Pee walk...



Balik rumah... chatting2 ngan Comei  pastu update belog.... pastu jap lg nak tido..  esok pepagi nak sampul buku Shashal.  






8 comments:

  1. saya kalau masak untuk ayah pun selalu masak lama sikit...nasi pun sama, kalau balik kg mmg masak nasi lebih sikit airnya dari biasa...

    sampai hari-hari terakhir ye tugas mama ni tak abis lagi? demi anak tersayang... untung diorang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisy - Ha'a kan...baru teringat, nasi pun kena masak lembik2.

      * Yup...tp utk si adik je, si Kakak punya buku, diorang sampul buku sendiri, dah besar.. tak kose den nk buatkan semua.

      Delete
  2. kalau ayu, nasi lemak ketuk2 manja ngan serai jer. baunya.. peehhhh

    PS: kalau u org tua, opkos masakkan kn kurang garam, manis bagai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah!. Satu tip yg bagus dari sorang taukey Restoran ternama. Thanks Ayu... Kak Sam jarang masak nasi lemak letak serai.

      Delete
  3. everyone's taste buds are different. dan Arisha sebenarnya selalu makan sayur mentah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arisha - Sayur2an mentah dimakan bersama mayonese atau thousand island mmg sedap.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...